Schladming-Dachstein

Schladming-Dachstein

A hatalmas egybefüggő hótakaróktól a nyugodt zöld alpesi legelőkig, a Schladming-Dachstein régió egész évben álomszép környezetet biztosít az egyedülálló üdüléshez. Akár sportos, akár ínyenc programokra vágyik, itt jó helyen jár.Nem számít, hogy ínyenc vagy kalandor, a nyarat vagy a telet szereti inkább, a Schladming-Dachstein üdülőrégió mindenki számára tartogat megfelelő ajánlatot. A régió az egyszerű alpesi túráktól a hegycsúcsokra vezető túrákig 1000 km hosszú túraútvonalaival és kiindulópontként a Dachstein gleccserétől egy északi és egy déli útvonalon a borvidékig vezető Gleccsertől a borig elnevezésű túraútvonalával minden bizonnyal az alpesi térség első számú túrarégiója.  Itt mindent megtalál, amire egy sportos szív csak vágyik. Nem számít, hogy idilli kerékpárútvonalakra, gyors dombokkal és völgyekkel teli szakaszokra, az Enns-menti kerékpárúton kényelmes kerékpártúrákra vagy lélegzetelállító mászóösvényekre vágyik.

Sommercard vendégkártyával mindezt megteheti, és már csupán egy éjszakától is megkaphatja a kártyát. A több mint 100 népszerű programhoz és a több mint 100 bónusz szolgáltatáshoz is igénybe vehető belépőkártyát az összes, a programban részt vevő partnernél elérheti, anélkül, hogy egy forintot is fizetnie kellene érte.

Hagyjon nyomot a kiválóan előkészített, 230 km hosszúságú pályákon és fedezze fel a 435 km sífutópályát. Az egyik hegyről a másikra, a schladmingi 4 hegyet felölelő hintaszékben, így a Hauser Kaibling, a Planai, a Hochwurzen és a Reiteralm pélyáin ezt megszakítás nélkül teheti meg. Szánkózás, téli túrázás vagy lovas szánozás, a pályákon kívül elérhető téli ajánlat minden igényt kielégít, legyen nappal vagy akár éjjel. ha pedig jól jönne egy kis energia, feltankolhat a stájer finomságokat felszolgáló fogadókban, de a szakácssapkás éttermekben is.

A Dachstein-hegység impozáns mészkőfalai és lélegzetelállító gleccservilága, valamint a Schladmingi-Tauern lenyűgöző sziklacsúcsai és több mint 300 kristálytiszta vizű hegyi tava paradicsomi állapotokat teremt nemcsak a pihenésre vágyóknak, hanem a gyerekes családoknak is.

Érdemes kihasználni a régió üdülési kártyáját (Sommercard), amelyet ingyenesen, a szállásunkon (Sommercard-partnerszálláshely) kaphatunk meg. Ezzel a régió több mint 100 attrakcióját vehetjük ingyenesen igénybe, és 70 bónuszpartner kínálatát kedvezményesen. A gyerekek külön nekik szóló kártyát (Kids Sommercard) kapnak, amelyekkel a gyerekprogramokon vehetnek részt. A Sommercard érvényes május végétől október közepéig.

FELVONÓK:

Dachstein Gletscherbahn, Sommercard-al ingyenes, 7 napos tartózkodás alatt egyszer vehető igénybe a kedvezmény Sky Walk, függőhíd, Eispalast A felvonót a Dachsteinsraße-n, egy díjköteles úton tudjuk megközelíteni, amely a Sommercard-al ingyenesen használható.

4-er Sesselbahn Rittisberg, Sommercard-al ingyenes. Hegyállomás: Erlebnis Rittisberg, meseút, óriás roller.

Gipfelbahn Hochwurzen Sommercard-al ingyenes. Hegyállomásnál mountain-gokart, óriás roller, nyári szánkó.

Planai Seilbahn, Sommercard-al ingyenes. Hegyállomásnál Hopsi-Kinderland, erdei kötélpálya, Bike Park.

Riesneralmbahn, Sommercard-al ingyenes. Hegyállomásnál: tierHOLZpark, mezítlábas út, kincskeresés „Krispinivel” Riesneralm szellemével, Universum Riesneralm

Schladminger Tauern Seilbahn, Sommercard-al ingyenes.

Preunegg-Jet, Reiteralm. Minden kedden, pénteken és vasárnap üzemel a Preunegg Jet a Reiteralmon. Ennek hegyi végállomásától jól kiépített ösvény vezet a Spiegelseeig, amiben szélcsendes napokon visszatükröződik a Dachstein hármas homloka. A Spiegelsee meglátogatása a Gasselhöhén, a Rippetecken és a Schoberen át vezető körúton egészíthető ki a három csúcs meghódításával. 2017-es újdonság volt a „csendes víz” témaútvonal létrehozása, ami a Spiegelseehez vezető útvonalról ágazik le.

FÜRDÉS

Fürdő tavak:

Freizeitsee Pichl, Sommercard-al ingyenes

Aicher Freizeitsee, Sommercard-al ingyenes

Freizeitanlage Irdning

Putterersee Aigen im Ennstal, Sommercard-al ingyenes

Freizeitanlage Donnersbach

Freizeitanlage Donnersbachwald

Fűtött vizű strandok:

Erlebnisbad Schladming, Sommercard-al ingyenes

Erlebnisbad Haus im Ennstal, Sommercard-al ingyenes

Schwimmbad Gröbming, Sommercard-al ingyenes

Schwimmbad Öblarn, Sommercard-al ingyenes

Erlebnisbad St. Martin/Grimming, Sommercard-al ingyenes

Naturpark-Freibad Mössna, Sommercard-al ingyenes

Schwimmbad Stainach, Sommercard-al ingyenes

Fürdő:

Hallenbad Ramsau, Sommercard-al ingyenes

KIRÁNDULÁS, TÚRA:

Közel 1000 kilométernyi jelzett kirándulóút. Gyermek- és családbarát túraútvonalak, számos osztrák túraérdemrenddel kitűntetett útvonal.Távolsági túraútvonalak:  A Dachstein körtúra, a Schladminger Tauern Magasút, a 100-as panorámaút, Gleccserektől a borokig, a Hemma Zarándokút. Menedékházak (Hütte):  Nyáron is több mint 50 menedékház üzemel.

Kirándulás Schladmingból:

Planai 

„Wilde Wasser”-vad vízeket bemutató, tematikus sétaút Schladmingból az Untertalon vezet át a Riesach-vízesésig. A túraút a vad vizek világán keresztül vezet. Schladmingtól a Talbachklamm szurdokon át, tundraszerű tájakon keresztül, jégkorszaki maradványokat érintve a 70 méter magas Riesach vízesésig! Kényelmes, széles túrautak, enyhe magaslatok szereznek az úton örömet az egész családnak. Egész évben járható, teljesen veszélytelen és akár spportbabakocsival is teljesíthető. 14 információs táblánál tájékozódhatunk a víz jelentőségéről, a táj kialakulásáról, állat- és növényvilágáról, a havasi legelőkről, a mondákról és a történelemről. Ezután az út csak a bátrabbaknak ajánlott: a vízesés feletti híd után a túrázók a „Höll” leküzdésével feljebb juthatnak, miközben pompás látványban lehet részük, vagy a Forstwegen (erdei úton) a 2.700 méter tengerszint feletti magasságban található, kristálytiszta Riesach tóhoz érhetnek. Ki-ki kalandkedve és strapabírósága szerint választhat. Útközben számos éttermet, hüttét találunk. (részletek)

Alpinista ösvény a Höllön át. 8 éven felüli gyerekekkel kirándulhatunk az ösvényen, amely a schladmingi buszjárat végállomásától a Riechsachfall fogadótól, a vízesés mentén az Obere Gfölleralmhoz vezet. Az út 15 különböző hosszúságú és meredekségű vaslépcsővel, kilátóterasszal, egy 50 m hosszú függőhíddal és egy vashíddal tarkított ösvény.

Riesachfälle (Steiermark legnagyobb vízesése, 70 m) és fölötte a Riesachsee (1338 m). Itt található a Talbachklamm. Schladmingból autóval érhető el.

Eschaalm (1213 m). Innen túrázhatunk a Duisitzkarsee-hez (1648 m), ahol egy hüttében is megpihenhetünk. Schladmingból autóval érhető el.

Unsprungalm (1604 m). Schladmingból autóval érhető el. (8,5 km díjköteles út Preuneggtalból.) Babakocsival járható körút, amelyen megismerhetjük a schladmingi bányászlegendákat és eredeti felvételeket láthatunk a legendás Heidi filmből, amelyet itt forgattak. Innen túrázhatunk Giglach-tavakhoz.Az almhoz vezető fizetős út Sommercard-al ingyenes.

Kirándulás Rohrmoosból:

Meseút 

Hochwurzen 

Gomba-tanösvény 

Kirándulás Ramsauból:

Ramsau am Dachstein 

Silberkarklamm 

Sattelberg Természet és környezetvédelmi tanösvény

Rittisberg 

Bachlalm. Az alpesi legelőn, a Bachlalm fogadónál mormoták élnek, akik örülnek a répának, a mogyorónak, az almának és a simogatásnak! Szívesen hagyják magukat fényképezni is.

Dachstein Gletscherbahn 

Családi- és gyerektúra utak Ramsauban 

Alpinmuseum Austriahütte, Sommercard-al ingyenes

Ramsauer Wassermühle 

5-Hütten-Wanderweg. A túraút Ramsau am Dachsteintól a hatalmas, majdnem 3.000 méteres Gletscherberg lábainál található alpesi területekig vezet. Öt, eredeti állapotában meghagyott, igényesen vezetett kunyhó várja a körút formájú túra résztvevőit. A tényleges út ezt követően erdei utakon, alpesi legelőkön és réteken át vezet. Aki szeretne, az a Gletscherbahn felvonó völgyállomásától busszal is visszatérhet Ramsauba.

Kirándulás Gröbmingből:

Stoderzinken (2048 m). A közvetlenül a városka fölé tornyosuló hegyre 10,2 km-es, átlagosan 9% emelkedésű, elég nehéz, alpesi út (Stoderzinken Alpenstraße) vezet fel. A legromantikusabb hely a Stoderzinken déli oldalában, lélekvesztő helye, az 1902-ben épült fazsindelyes kápolna (Friedenskirchl, 1.845 m). Fecskefészek módjára tapad a kis kápolna a csaknem függőleges sziklafalhoz, szédítő mélységbe tekinthetünk le. Hüttékben pihenhetünk meg. Az út díjköteles. 

ZipLine. Igazi adrenalinbomba: 2,5 km hosszú száguldás 120 méterrel a föld fölött, akár 115 km/h sebességgel!

Gröbmingi Kalandpark 

Kirándulás Haus im Ennstalból:

Hauser Kaibling (Schladminger Tauern Seilbahn). A Hauser Kaibling az Enn-s völgy felett magasodó, a Schladminger Tauern Seilbahn felvonóval könnyen elérhető, füves hegycsúcs, gyönyörű panorámával és sok báránnyal. (részletek)

A stájerországi Boden-tó (Steirischer Bodensee). A stájer Boden-tó a Schladming-Dachstein régió ékköve. A kirándulások ideális kiindulópontja: a Boden-tó körül tett családi kirándulásoktól a kellemes hegyi túrákon át egészen az Alpok nyújtotta kihívásokig. Aki inkább a kellemes kirándulások híve, az egy könnyed evezőstúrán csodálhatja meg a Boden-tavat övező hegyeket. Közvetlenül a stájer Boden-tó partján fekszik a „Forellenhof”, a „Pisztráng-udvar”-névre hallgató vendéglő, ahol is kellemes hangulatban kóstolhatjuk meg Stájerország legomlósabb pisztrángját, és közben élvezhetjük a hegyvidékre nyíló fantasztikus kilátást

TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLETEK

Sölktali természetvédelmi park 

ALPESI UTAK

Sölktpass. Steiermark legszebb hágója a Sölkpass, amely a Sölktali Természeti Parkon vezet át.(részletek)

Stoderzinken. A közvetlenül a városka fölé tornyosuló hegyre 10,2 km-es, átlagosan 9% emelkedésű, elég nehéz, alpesi út (Stoderzinken Alpenstraße) vezet fel. Az út díjköteles.

SZURDOK:

Wörschachklamm-Burgruine Wolkenstein. Sommercard-al ingyenes.

Donnersbachklamm. Szabadon látogatható májustól-októberig.

Silberkarklamm 

Talbachklamm, Schladming. Az Untertal és az Obertal patakjai a város fölött egyesülnek és a szűk völgyben, kisebb-nagyobb vízeséseket alkotva zuhog alá az Ennsbe. Babakocsival járható. 

SZIKLAMÁSZÁS GYEREKEKNEK:

Ausztria első számú sziklamászó régiója: 21 via ferrata a Schladming-Dachstein régióban, ebből 19 a Ramsau am Dachsteinban található hegymászó paradicsomban. 2 gyermekbarát via ferrata ösvény (Sattelberg). 

Sattelberg, Ramsau 

Weiße Wand (Schladmingból autóval érhetjük el Riesachsee irányában), június vége-szeptember eleje, kedden egész nap, csütörtökön délután.

Silberkarklamm mellett

GOKART

Mountain Gokart, Rohrmoos-Hochwurzen, Sommercard-al 20% kedvezmény

Slalom-Kart, Ramsau

KALAND

Zipline: A Stoderzinkenen található drótkötélpálya a legnagyobb ilyen jellegű létesítmény egész Európában. (részletek)

Erdei kötélpálya, Gröbming.Sommercard-al gyerekeknek (3-5 éves) ingyenes, nagyobb gyerekeknek és felnőtteknek kedvezményes.

Erdei kötélpálya, Naturpark Sölktäler /St. Nikolai, Sommercard-al gyerekeknek ingyenes, felnőtteknek 15 % kedvezmény.

Erdei kötélpálya, Planai. Sommercard-al 12 éves korig ingyenes, nagyobb gyerekeknek és felnőtteknek kedvezmények.

Schladming alpesi kötélpark. Az erdei alpesi kötélpark legmagasabb pontja 25 méterrel a talaj felett található. 3 egymástól különálló létesítmény áll a látogatók rendelkezésére: egy családi kötélpark, egy csapatépítésre és céges eseményekre kialakított kalandpark és egy sportos kihívásokkal teli kötélpark.

Nyári szánkó (igazi faszánkó) pálya és óriás roller, Hochwurzen

Planai-Bike Park 

Freizeitpark Ramsau – Beach, Sommercard-al ingyenes (38). Erdei kötélpálya 15 % kedvezmény, 115 cm magasságig ingyenes.

Kinderberg-Sattelberg, Ramsau

Traktorvezetés, Mitterberg/Gröbming. 1 órás (30 euró/traktor/óra) oldtimer Steyr traktor vezetés vagy félnapos traktortúra (24 euró/fő, 14 euró/gyerek). Sommercard-al 20% kedvezmény. Jogosítvány szükséges.www.puercherhof.at

Rittisberg Coaster alpesi bobpálya 

RAFTING

Az Ennst nevének hallatán hevesebben ver a rafting szerelmeseinek szíve. Ezen a folyón különböző nehézségi fokú vadvízi túrákat lehet szervezni, kenusok számára is. A canyoning, a szakadékok átszelése izgalmas kalandot és közvetlen természeti élményt ígér. A szurdoktúra tapasztalt vezetői biztonságosan segítik át a vendégeket a régió látványos, zord vízfolyásain.

Schladminger Raftingtours, 6 éves kortól. Sommercard-al 15 % kedvezmény (www.talbachschenke.at)

BAC – Rafting, 6 éves kortól. Naponta 10 és 14 órakor.Sommercard-al 15 % kedvezmény. (Mandling – Schladming, www.bac.at)

KERÉKPÁR

Számtalan hegyikerékpáros útvonal: 930 km-en kitáblázott, 20 hegyi kerékpáros túraútvonal összesen 25.000 méteres szintkülönbséggel. Elektromos kerékpárok bérlése tökéletesen kiépített kölcsönző- és szervizhálózattal.

A Schladming-Dachstein régió bringatúra útvonalait itt élő aktív kerékpárosok tervezték meg a szabadságukat itt töltők számára. A kínálatban 20 kitáblázott útvonal szerepel, összesen 930 km hosszal és 25 000 m szintkülönbséggel. Egyre több vendég élvezi a Dachstein és a Tauern közötti egyedülálló tájat könnyedén, egy e-bike nyergében. Ehhez a legjobb előfeltételeket kínálja a jól kiépített kölcsönző és töltőállomások hálózata és a különféle nehézségű úthálózat. A Bikepark Planai 12 km útvonallal várja a downhill kedvelőit. Itt a kezdők is megtalálják számításukat – a Rookie Trailen vagy a Flowline-on. 

Bike & Hike. Összekapcsolja a kerékpározást a túrázással, ami során okosan használja ki mindkét sportág előnyeit: a hosszú erdei utakat és ereszkedéseket időtakarékosan lehet a mountainbike-okkal vagy e-bike-okkal megtenni. Mielőtt a környékbeli hegyekben túráznak a bringát a 15 Bike & Hike állomás valamelyikén le lehet adni. A túrázás befejeztével a hazatéréshez lefelé ismét rendelkezésre áll egy kerékpár. A terjedő e-bike-okra tekintettel számos Bike & Hike állomás rendelkezik Bosch töltőkkel.

E-Enduro Bikepark Riesneralmon. 2017 nyarától az adrenalinfüggők 80 km/órával száguldhatnak sziklákon és erdőben az E-Bike Enduro Parkban Grimming-Donnersbachtalban. A sebességimádók a Riesneralm lábánál tehetik meg köreiket a változatos pályán. A különböző nehézségi fokozatok között mindenki átélheti a Flow-élményt. Gyerekeknek és kezdőknek a Kidstrail kínálja legjobb körülményeket. A speciális E-Enduro bringákat a Riesneralm völgyállomásánál lehet kibérelni a Sport Scherznél. 

NORDIC WALKING

A régió az Alpok első számú nordic walking központja: 2009 tavaszán az NWO (Nordic Walking Organisation) az Alpok legnagyobb egybefüggő és hitelesített nordic walking központjának nyilvánítja a Schladming-Dachstein régiót. A régióban található két nordic walking iskola is, ahol az érdeklődők megtanulhatják a helyes technikát. A „nordic walking központ” keretén belül hat, összesen 36,3 kilométernyi útvonalat jelöltek ki és láttak el egységes jelzéssel. A sétálóknak egy virtuális térkép segít az eligazodásban, amely tartalmazza az útvonalak leírását is. Ezenkívül létezik egy nyomtatott, kisméretű nordic walking kiadvány, amely könnyedén elhelyezhető a zsebben. Az aktív gyaloglás szerelmesei a „nordic walking központ” mellett számtalan további jelzett útvonalat is találhatnak a régióban. A kínálatot a régió csaknem valamennyi településén ingyenes vezetett túrák teszik teljessé.

ESŐPROGRAM

Silberbergbau Bromriesen, Rohrmoos, Sommercard-al kedvezmény

Naturparkhaus Schloss Großsölk. Kiállítások:”Natura Mirabilis” és „Das Gold der Almen”. Sommercard-al ingyenes.

Stift Admont, Sommercard-al ingyenes

Schloss Trautenfels, Sommercard-al ingyenes

Burg Strechau, Sommercard-al ingyenes Austriahütte – Alpinmuseum, Sommercard-al ingyenes (részletek)

Brauerei Schladming. Vezetés a sörfőzdében Sommercard-al kedvezményesen. Június közepétől szeptember közepéig minden csütörtökön 14 órakor. A vezetés 90 perces. (8970 Schladming, Hammerfeldweg 163., www.schladmingerbier.at)

Gyapjúvilág Mandlingban 

Sommercard kedvezmények a Dachstein felső-ausztriai oldalán:
– Dachstein Weltrebe Seilbahn, Obertraun: 15%
– Dachstein Rieseneishöhle
– Dachstein Mammuthöhle
– Dachstein Koppenbrüllerhöhle
– Salzwelten Hallstatt

www.hetedhetorszag.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »