Vorau

Vorau

KAPCSOLAT Augustiner Chorherrenstift Vorau
Vorau 1
8250 Vorau

+43 3337 2351
+43 3337 2351 29
E-mail küldése
Weboldal

Vorau osztrák mezőváros Stájerország Hartberg-fürstenfeldi járásában.. Vorau 850 éves Ágoston-rendi apátságáról és annak értékes kéziratokat őrző könyvtáráról ismert. Vorau a Kelet-stájerországi régióban fekszik, a Joglland dombságán, a Hartberg-fürstenfeldi járás északi részén

Voraut először 1149-ben említik az írott források. Nem sokkal ezután, 1163-ban III. Ottokár stájer őrgróf megalapította az ágostonos kolostort. A kolostor 1237-ben leégett és maga II. Bernhard apát is odaveszett a lángok között. Az újjáépült apátságnak I. Habsburg Rudolf német király 1277-ben védlevelet adományozott. 1384-ben az épületegyüttes ismét leégett. 1453-ban III. Frigyes császár címert adományozott a kolostornak és engedélyezte egy fegyvertár létesítését. A török betörések folytonos veszélye miatt Leonhard von Horn apát fallal, árokkal és felvonóhíddal erősítette meg az apátságot.

1503-1505-ben pestis dúlt a régióban amely csak a voraui egyházközségben 800 áldozatot szedett. I. Miksa császár az apátságnak törvényszéki jogosultságot és pallosjogot adott. A reformáció hatására jelentősen megcsappant a szerzetesek száma és 1542-re már csak egy kanonok maradt; a helyzet egy új apát kinevezése után rendeződött. 1598-ban egy újabb pestisjárványnak 611-es estek áldozatul. A 17. század elején átépítették az egész apátságot, a munkálatokat 1635-re fejezték be. A kolostor 1736-ban érte el létszámának csúcspontját 46 kanonokkal. 1778-ban középiskolát alapítottak, amely a 19. század elején gimnáziummá, a század közepén pedig magángimnáziummá alakult. 1844-ben lebontották a védőfalat és részben betemették a védőárkot.

Az Anschluss után 1940-ben a kormányzat felszámolta a kolostort, épületeit elkobozta és nemzetiszocialista irányultságú iskolát rendeztek be benne. 1945. április 24-én szovjet repülőgépek bombázták a települést és a kolostor egy része leégett. Teljes mértékben csak a 60-as évek végére állították helyre. A háború után a szerzetesek visszaköltözhettek az apátságba.

  • a voraui apátság
  • a voraui skanzen
  • Sub Terra Vorau. A település alatt föld alatti járatok, alagutak egész labirintusa húzódik, közülük a legrégebbieket az őskori emberek ásták ismeretlen célból és több mint 10 ezer évesek is lehetnek. A megalitikus korszakból építmények is maradtak a föld alatt. Más járatok közép- vagy újkoriak. Az alagutak vezetővel látogathatók.
  • Vorau környékén Ausztriában egyedülálló módon mintegy 550 megalitikus menhir, állókő található. Számuk valószínűleg az ezret is meghaladta, de sokáig nem ismerték fel történelmi jelentőségüket és sokat eltávolítottak a helyéről. A legnagyobb 7,6 m magas és súlya meghaladja az 50 tonnát.
  • a 16. századi városháza
  • Reinberg Szt. Miklós-plébániatemploma
  • Vorau Szt. Egyed-temploma

Voraui Apátság

Ausztria „legtöbb toronnyal rendelkező” kolostora egy, a tartomány legfényűzőbb templomai közé tartozó késő barokk apátsági templommal lepi meg a látogatókat. A templomban 850 angyal jár pajkos táncot. A „Voraui Égi Háború” pedig lenyűgöző látványt nyújt a sekrestyésben. A világhírű könyvtár díszes berendezésének köszönhetően igazán meggyőző.VORAUI APÁTSÁG – Stájerország egykori ágostonrendi kanonoki apátsága. Alapítva: 1163.

A Joglland szép vidékén megtalálható voraui ágostonrendi kanonoki apátságot 1163-ban alapították az ima, az oktatás és a kultúra központjaként.

A késő barokk apátsági templom, a „Hackofer”-falfestményekkel ellátott sekrestyés, valamint a könyvtár különösen nagy jelentőséggel bírnak. Könnyedén leparkolhat az apátság előtt és innen kiindulva megtekintheti az apátságot, a Szabadtéri Múzeumot (3 perc gyalogosan), a kanonoki utat (kb. 800 m hosszú), valamint a hatalmas belső udvart.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »