Bad Ischl

Bad Ischl

Tourismusverband Bad Ischl

Auböckplatz 5,

4820 Bad Ischl
Tel.: +43 (0)6132 27757
Fax: +43 (0)6132 27757-77

office@badischl.at

www.badischl.com

Bad Ischl történelmi fürdőhely. Nemcsak a gyógyulni vágyók keresték fel a múlt század elején, hanem Ferenc József császár, és felesége Sissi. Számos hírességnek láthatjuk itt a villáját, többek között Lehár Ferencnek is. Különös hangulat fogja el itt az embert.

Aki szeretné megérteni Ausztriát, az töltsön el pár napot Bad Ischl-ben.  Bad Ischl-ben töltötte Ferenc József császár életének 83 nyarát. Nemcsak a császári udvar krémjét hozta ilyenkor magával, hanem körül vette magát a bécsi művész világ legjobbjaival.
Itt tartották eljegyzésüket Sissi és Ferenc József császár is 1853-ban. Nászajándékul építtette Zsófia Nagy hercegnő, a császár édesanyja a ma is látogatható Császárvillát (Kaiservilla).
Bad Ischl nemcsak a császári idők emlékeiből él. Híres fürdő, és gyógyhely. Bad Ischl-ben található Ausztria legrégebbi sósfürdője. Természetesen a gyógyulást segíti Ischl nagyszerű klímája is.
Ezen kívül Bad Ischl híres kulturális eseményeiről is, nemcsak manapság, de már a császári időkben is. Sok híres művész alkotott a városban, olyanok, mint Johann Strauß, Lehár Ferenc, Brahms és Bruckner. Lehár villáját meg is látogathatjuk.
Hogy a kulináris élvezetekről sem feledkezzünk meg érdemes meglátogatni a Zauner cukrászdát (Konditorei Zauner) is.

A Császárvilla a császári parkkal (Kaiservilla mit Kaiserpark) Bad Ischl múlt századi elenganciáját mutatja be. Bad Ischl legismertebb vendége, Ferenc József császár, közel 60 nyarat töltött a gyönyörű parkkal körül vett biedermeier villában. Több évtizeden keresztül játszott a 20. századig szerepet az európai történelemben a császárvilla, így Bad Ischl is, mint a monarchia titkos fővárosa. Megtekinthetők az épület eredeti állapotában megőrzött helyiségei, melyekben Sisi királyné a nyarait töltötte, és ahol Ferenc József kormányzott és végül 1914-ben a Szerbiának hadat üzent, mely az első világháborút kirobbantotta, és itt írta a manifestumát „Népemhez” címmel, melyben a háborúhoz vezető indítékait írja le.

Az operett birodalom egyik legnagyobb alkotóművésze, a komáromi születésű Lehár Ferenc Ischl-ben vásárolt villát. Ma múzeum. Lehár Ferenc nagyon szeretett Bad Ischl-ben lenni, azt mondta, hogy ”itt jutnak eszembe a legszebb dallamok”. 24 lehár operett született Bad Ischl-ben köztük a „Víg özvegy” is.Előszeretettel töltötte itt idejét 1912-1948 között, s itt is hunyt el 1948-ban.

A Zauner Cukrászadába érdemes betérni egy kávéra, és megkóstolni többek közt a híres „ischli” süteményt, az islert.  Konditorei Zauner, azaz a Zauner cukrászda Bad Ischl egyik nevezetessége. Itt megkóstolhatjuk az eredetileg a császári családnak készített „ischler fánkot” mára már egész Európa ismeri. A világhíres süteményt, és más osztrák finomságokat is fogyaszthatunk egy délutáni kávé mellé a Zauner Cukrászdában.

Oberösterreich Tourismus

Freistädter Straße 119,

4041 Linz
Tel.: +43 732 7277-100
Fax: +43 732 7277-130
tourismus@lto.at
www.oberoesterreich.at

www.felsoausztria.hu

Salzkammergut Tourismus

Salinenplatz 1,

4820 Bad Ischl
Tel.: +43 (0)6132 26909

Fax: +43 (0)6132 26909-14

info@salzkammergut.at
www.salzkammergut.at

További információk Magyarul:

Osztrák Nemzeti

Idegenforgalmi Képviselet

06 80 012 726

informacio@austria.info

www.austria.info

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Translate »