Mondsee

Mondsee

Salzkammergut Tourismus

Salinenplatz 1,

4820 Bad Ischl
Tel.: +43 (0)6132 26909

Fax: +43 (0)6132 26909-14

info@salzkammergut.at
www.salzkammergut.at

Mondsee Felső-Ausztria Hausruckviertel régiójában helyezkedik el, a azonos nevű tó északnyugati partján. Jelentősebb folyóvizei a Zeller Ache és a Steinerbach. 

A tó partközeli régióiban számos neolitikumból származó leletre bukkantak, amelyek a cölöpházas kultúra településéről tanúskodnak. A térség lakóit sajátos használati tárgyaik alapján mondseei kultúrának nevezték el, amely i.e. 2800-tól i.e. 1800-ig állt fenn. A kultúra Felső-Ausztria nagyobb részén, illetve kisebb mértékben Salzburg tartományban terjedt el. A települést a tó emelkedő vize árasztotta el.

A római időkben szintén állt a helyszínen egy kisebb település, amelyet út kötött össze Juvavummal (a mai Salzburggal). A germán bajorok 600 körül vándoroltak a térségbe. 748-ban Odilo bajor herceg megalapította a mondseei apátságot, amely így az egész tartomány legrégibb apátsága. A hagyomány szerint az első szerzetesek Montecassinóból érkeztek, a tudományos kutatás azonban valószínűbbnek tartja, hogy a salzburgi Szt. Péter-apátságból népesült be. Az apátság hamarosan egész Bajorország egyik legismertebb ilyen intézménye lett, különösen írnokairól és illuminált könyveiről volt híres. Itt készült 788 körül az ún Tasziló-zsoltároskönyv, amely a legrégebbi, a mai Ausztria területén írt könyv. 800 körül írták az ún. mondseei töredéket, a Biblia első ismert német fordítását. 831 és 1106 között a kolostort a regensburgi püspökök felügyelték.

A térség 1506-ig Bajorországhoz tartozott, de ekkor a Habsburgokhoz került. Az apátságot II. Lipót 1791-ben felszámolta. Az üres épületet 1810-ben, amikor Napóleon a Bajor Hercegséghez csatolta Felső-Ausztria egy részét, Carl Philipp von Wrede bajor tábornok kapta meg kastélyként. Wrede megtarthatta birtokát azután is, hogy visszaállt az osztrák uralom. A tábornok sokat tett a környék fejlesztéséért, utakat épített és sajtüzemet létesített.

1867 után fellendült az idegenforgalom, 1872-ben megindult az első gőzhajójárat a tavon. Mondseet 1891-ben kapcsolták a salzkammerguti vasútvonalhoz (1957-ben a forgalom megszűnt). Mondseeben található az Inssbrucki Egyetem limnológiai intézete. A Mondseei Zenei Napok egyhetes kamarazenei fesztivált, melyet Schiff András alapított 1989-ben, minden évben nyár végén rendezik meg.

  • a mondseei bazilikát apátsági templomként építették 1104-ben. A 13-14. században leégett és romossá vált. 1470 után gótikus stílusban átépítették. Az 1730-as években barokkizálták a homlokzatát és tornyait.
  • a mondseei apátságot 748-ban alapította Odilo bajor herceg, aki a legenda szerint a tómenti sziklákon vadászott, és kis híján a vízbe zuhant, amikor a felhők mögül kibukkanó Hold megvilágította útját. A herceg hálából alapította a kolostort, amely hamarosan a leghatalmasabbak közé emelkedett a hercegségben. Az apátság 800-tól alkalmazta a bencés regulát. Az épületet 1810-ben kastéllyá alakították át.
  • a 14 km²-es Mondsee a Salzkammergut nagyobb tavai közé tartozik
  • a neolitikus cölöpházakat is bemutató helytörténeti múzeum
  • parasztházakat bemutató skanzen
  • a salzkammerguti vasutat bemutató múzeum
  • a Drachenwand via ferratája

Mondsee tó Felső-Ausztriában, a Salzkammergut régióban. Az Attersee mellett található. Délnyugati partja képezi a határt Felső-Ausztria és Salzburg tartomány között, valamint a tőle délre fekvő Mészkőalpokat is elválasztja a homokkőövezettől. Délnyugati partjánál emelkedik a Drachenwand.

A tó a 18. század óta magántulajdonban van.

www.wikipedia.org

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »