Güssing

Güssing

Südburgenland

Tourismus GmbH

Waldmüllergasse 2-4

A-7400 Oberwart

+43 3352 31313-0

info@suedburgenland.info

www.suedburgenland.info/hu

Dél-Burgenland központjának is tekinthető Güssing (Németújvár). A város látnivalói közt megemlítjük a ferences kolostort, ahol a Batthyányak sírboltja található, és a város fölé magasodó hajdani várat.

Güssing (magyarul Németújvár) Dél-Burgenland gyöngyszeme, járási székhely. A város hosszú történelmi múltra tekint vissza elhelyezkedésénél, és a nemesi kézben lévő vár szerepénél fogva. Mára már kulturális, és gazdasági szerepe is megnövekedett, és Dél-Burgenland központjává vált.
Számos látnivalóval dicsekedhet, a város fölé magasodó vára, már messziről csalogatja látogatóit. A Batthyány család emlékeit őrzi a város, itt található a mauzóleumuk is a ferences kolostorban, de érdemes megtekinteni a Jakab templomot (Jakobikirche) is.
Güssing számos kulturális rendezvénnyel várja látogatóit, várjátékok, musical bemutatók, a Güssingi-Kultúr-Nyár (Güssinger Kultur Sommer) rendezvényei színesítik a kínálatot.

Güssing fölött a Quisin nevű meredek, kerek bazalt dombon áll Burgenland legrégebbi vára.

A güssingi vár Burgenland legrégebbi vára és a Strém-patak völgykatlanából kiemelkedve, egy hatalmas, már megszűnt vulkánon fekszik. Egykoriban, egy mozgalmas korszakban a középkori magyar várövezethez tartozott, amely egy körülharcolt határ mentén terült el. Az első a várhegyen létesített építmény egy fakastély volt, amelyet 1157-ben Wolfer gróf épített. Később, mindenekelőtt a hatalom teljes „güssingi grófok” ideje alatt, akik innen majdnem az egész kelet-magyarországi terület felett uralkodtak, ezt a fakastélyt kibővítették egy erős kőből való védőbástyává.
A török háborúk idején a vár, amely akkoriban már és még a mai napig is a Batthyány család tulajdonában van, fontos szerepet játszott. Ennek a családnak sokáig alkotó helye volt Güssingben és Güssing vidékén. Batthyány- Strattmann László fejedelmet, aki a güssingi kolostortemplomban nyugszik 2003-ban boldoggá avatták. A várat, a vármúzeumot és a külön kiállítást a látogatók áprilistól októberig csodálhatják meg, amiben egy felvonó is rendelkezésükre áll.

A Güssing-i Ferencesrendi kolostor (Franziskanerkloster Güssing), melyben a Batthyány család síremléke is megtekinthető. 1648/49-ben alapította gróf Batthyány Ádám a Ferences rendi kolostort. A rendház Güssing főterén áll. A főoltárt is a Batthyány család címere díszíti. Itt található a család sírboltja is, ahol többek között a Batthyány-Strattmann László síremléke is látható, akit a „szegények orvosának” is neveztek, 2003-ban szentté avattak.
A kolostor könyvtárában több mint 3500 könyv található.

További információk Magyarul:

Osztrák Nemzeti

Idegenforgalmi Képviselet

06 80 012 726

informacio@austria.info

www.austria.info

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Translate »