Lockenhaus

Lockenhaus

TV Mittelburgenland

Florianigasse 2

A-7361 Lutzmannsburg

+43 02615 87947

info@sonnenland.at

www.sonnenland.at

Kőszegtől néhány km-re fekszik Lockenhaus, Léka nevezetű kisváros. A település igazi lovagvárat rejteget, mely látványosan a városka fölé emelkedik. Érdemes időt szánni erre a látnivalóra, mert számtalan érdekességet tartogat.

Lockenhaus, magyarul Léka, az Írottkő hegység lábánál fekszik a Közép-Burgenland egyik festői részén. A település nevét már 1200-ban oklevél említi, s nevét valószínűleg Szent László, Ladislaus-tól kapta. 1492 óta kereskedelmi jogokkal felruházott város, évszázodok óta viharos történelmi múlttal, és szigorúan őrzött kulturális tradíciókkal rendelkezik.
1996-ban a környék természeti értékeinek megőrzésére kötött együttműködés értelmében a vidék része az Osztrák-Magyar Írottkői Nemzetiparknak (Naturpark Geschriebenstein-Irottkő).
A Vár viharos történelme okán rengeteg látnivalót kínál, különösen ajánlott gyermekekkel bejárni, szinte minden berendezett szobája, terme új titkot rejteget. Az erőd számtalan programot kínál a szokásos látogatáson kívül, hiszen neves zenei események helyszíne is. A vár lábánál, a tó partján szoborpark csábít sétára.
A környék települései változatos programmal várják az ideérkezőket a túrázástól a fürdőzésig.

Léka vára (Burg Lockenhaus) Közép-Burgenland egyik legszebb vára.

A 13. század elején német betörések ellen épült vár, a nyugati határvidék első kővára volt. A tatárjárás idején említették először írásban Leuca néven. Először királyi vár volt, majd Bana ispán kapta meg.

A 13. század második felében a Németújváriak szerezték meg. Károly Róbert tőlük vette vissza, a 14. század végén a Kanizsai-családnak adta Zsigmond király. 1535-ben Kanizsai Orsolya hozományaként Nádasdy Tamás kapta meg. Nádasdy Ferenc országbírót, a Wesselényi-összeesküvésben való részvételéért, fő- és jószágvesztésre ítélték, elkobzott birtokait 1676-ban hg. Esterházy Pál vette meg. A 20. század elejéig volt Esterházy-tulajdonban.
1956-ban Paul Anton Keller író vásárolta meg, aki múzeumot és szállót rendezett itt be.
A vár két tornya közül a keleti, négyszögletes Kápolnatorony a 13. században épült. Faragott ablakai kora gótikusak. A kápolna ablakmélyedéseiben korai falfestmény-maradványokat is találtak. Az ötszögletű Öregtorony földalatti részében volt a vár börtöne. A lovagterem is 13. századi eredetű. A kéthajós csarnok gótikus boltíveit hat darab nyolcszögletű oszlop tartja.
Az Alsóvárat 1636-ban Nádasdy Ferenc építtette. A várhegy alatti város a 15. században kapott mezővárosi rangot. Az 1532-es török támadás nagy pusztítását sokáig nem heverte ki. 1880-ig Sopron megyéhez tartozott, ekkor csatolták újra Vas megyéhez.
A műemlék együttes legrégebbi része XIII. századból származik. A román és gótikus jegyeket magán viselő vár 3 részből áll, a felső, a középső, és az alsó várból. Különleges élményt nyújt a vár berendezett termeit végigjárni, a gótikus lovagtermet, a várkápolnát, a kínzókamrát.

Élményvezetéssel várják a látogatókat szombatonként 14.00.és 16.00 órakor májustól szeptemberig.

Írottkő-Geschriebenstein Natúrpark szép példája két ország összefogásának a határvidéken elterülő természeti értékek megóvására.

Az Írottkő-Geschriebenstein Natúrpark megvalósításának gondolata már az 1980-as évek végén megfogalmazódott. A Fertő-Hanság Nemzeti Park létrehozására megalakult osztrák-magyar vegyes bizottság kezdte el az előkészítő munkálatokat.
Az osztrák oldalon a tényleges munkák már 1994-ben elkezdődtek. A Natúrpark Geschriebenstein ünnepélyes megnyitására 1996. május 16-án került sor.
Egységes területe az ausztriai oldalon Rohonc és Léka községek határán túl húzódik, míg a magyarországi részen – a Kőszegi Tájvédelmi Körzeten kívül – hat település, nevezetesen Bozsok, Cák, Kőszegdoroszló, Kőszegszerdahely, Velem községek és Kőszeg város közigazgatási területére terjed ki. Nevét az osztrák-magyar határon magasodó, 882 méter magas Írottkő csúcsról kapta.

A Írottkő kilátóba felérve a Keleti Alpok panorámája tárul elénk a Rax-szal és a Wechsel-hegységgel. Jó időben a Balaton is látható innen.

A Geschriebenstein-Írottkő Natúrpark számtalan attrakciót kínál „fiatalnak és idősnek”. Több mint 500 km jelzett turista- és kerékpárút, különböző tanösvények (mint a vadászat-, bor-, kő-, gabona-, gombatanösvény) és egy erdei élményút várja látogatóit a határ mindkét oldalán annak érdekében, hogy a természetről fontos tudnivalókkal gazdagodjanak, és hogy ezt az egyedülálló kulturális tájat megismerhessék. A vezetett élménytúrák és rendezvények, mint a „Vezetés a vadászati tanösvényen”, a „Faludi-völgyi lovag” és a „Lepkék éjszakája” érdekes lehetőséget biztosítanak, hogy a natúrparkrégió különlegességeit megismerhessük. Számos további látnivalóval egészülhet ki az ajánlat, mint például egy kő-tanösvénnyel,egy csizmadiamúzeummal, egy kultúrerdővel stb. Egy különleges vonzóerő a kempinggel is rendelkező fürdőtó a romantikus Faludi-völgyben.

Az 56-os úton néhány kilométert Rohonc felé továbbhaladva található a Margit kilátó (Margaretenwarte), ahonnan gyönyörű kilátás nyílik az Írottkő Natúrparkra.

Az Írottkő Nemzetipark egyik legkedveltebb kirándulópontja a Lékához közel eső Margit kilátó – Margarethenwarte. Gyönyörű kilátást élvezhetünk 0 31 m magas fatorony csúcsáról. A Wechsel vidék, a Bécsi medence, a Rax, a Schneeberg hever a lábaink előtt. Szép időben látni a Fertő- tavat, és a magyar területeket. 2000 október 15.-én adták át a környékbéliek összefogása nyomán felújított kilátót.

További információk Magyarul:

Osztrák Nemzeti

Idegenforgalmi Képviselet

06 80 012 726

informacio@austria.info

www.austria.info

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »