MagasTauern N.P

MagasTauern N.P

SalzburgerLand Tourismus GmbH
Wiener Bundesstrasse 23
A-5300 Hallwang
Tel.: +43 (0)662 6688-0

Fax: +43 (0)662 6688-66

www.salzburgarland.com

www.salzburgarland.com

A SALZBURGI ALPOK LEGSZEBB TÁJAI, TERMÉSZETI ÉRTÉKEI AZ ALPOK LEGNAGYOBB NEMZETI PARKJÁNAK SALZBURGI TERÜLETEIN

Valószerűtlenül szép, és szinte érintetlen, védett alpesi tájak. Hegyóriások, völgyek és szurdokok, gleccserek, erdők és őserdők, vízesések, folyók, patakok. Páratlan lehetőség az alpesi természet megismerésére, élvezetére. Gyalogos és bringatúrák, sziklamászás, erdőjárás, szakállas saskeselyűk és más alpesi ragadozómadarak közvetlen közelről. Aranymosás és smaragdútvonal, számtalan felfedeznivaló minden korosztálynak. Az üdülőrégió üdítően tiszta levegője már önmagában is élmény. Felfedezőútjainkhoz megbízható segítőtársakra találunk a park természetvédelmi őreiben.

Magas-Tauern Nemzeti Park üdülőrégió (Ferienregion Nationalpark Hohe Tauern) a három ausztriai szövetségi tartomány, Salzburg, Tirol és Karintia területén elhelyezkedő, 1981-ben megalapított Magas-Tauern Nemzeti Park (Nationalpark Hohe Tauern) része. Ausztria és az egész Alpok-vidék legnagyobb nemzeti parkjában 266 háromezer méter magas hegyóriás és 342 gleccser található. A nemzeti park, és egyben Ausztria legmagasabb hegye a 3789 méter magas Großglockner.

A Magas-Tauern vonulatai közt kétezer-kétezerkétszáz méter fölött húzódik az erdőhatár. A salzburgi hegyoldalakat borító erdők fái az alpesi éghajlatnak megfelelően jobbára tűlevelűek, a kevésbé magas területeket a vegyes erdő uralja. A lombos erdő aránya jóval kisebb, mint nálunk. Tapasztalt erdőjárók is sokféle új erdei élményre számíthatnak. A nemzeti park több mint harmincezer hektárnyi erdejét számtalan hegyi bringa- és túraösvény hálózza be.

A helyi élővilág legjobb ismerői a nemzeti park természetvédelmi őrei (Nationalpark rangers) A nyári hónapokban húszféle vezetett túra indul családoknak, heti beosztásban.  Vadmegfigyelő szafari a HabachtalbanUtazás az ArktiszraTúra különböző éghajlati övezeteken át – amint a fantázianevek is mutatják, a kínálati skála széles és nem hiányzik belőle egy háromezres hegyóriás megmászása sem. Jelentkezni a nemzeti park igazgatóságánál lehet, vendégkártya-tulajdonosok számára a részvétel ingyenes.

A hátsó Stubachtal völgy kb. 1800 méteres magasságban elterülő cirbolyaerdejébe csakis természetvédelmi őr kíséretében lehet kirándulni. Megéri megismerni  „az Alpok királynőjének“ birodalmát és megnézni az Alpok legöregebb cirbolyafenyőit, melyek közt ezerévesek is akadnak. Ez az erdő különlegesség, már évszázadokkal ezelőtt a salzburgi hercegérsekek különleges védelmét élvezte.

Egyszerű, könnyű túra, de egészen különleges. Gyerekekkel is megtehető. Ők majd élvezettel fedezik föl a természetes anyagokkal, illatos cirbolyafával kiépített állomásokat. Két hosszúpályás ülőlifttel tehetjük meg a több mint 2,4 kilométeres utat fölfelé. Először lucfenyők szegélyezik, csak feljebb jelennek meg a cirbolyafenyők. Az ágaikon lengő szakállzuzmó a jó levegő biztos jele. A túraút kb. kétezer méter magasságban vezet, nagy hurkot ír le déli irányban, és a hegyi állomáshoz, a Graukogelhütte-hez ér vissza. Gyors ütemben harminc perc alatt meg lehet tenni, természetvédelmi őr kíséretében viszont akár három-négy órába is telhet, annyi a látni- és magyaráznivaló.

A gasztronómiai kínálata és színes mulatságai miatt roppant népszerű salzburgi Falusi ősz/Bauernherbst 25 éves évfordulóját ünnepli az idén. A vigasság vendégeinek különleges élményben lesz részük, mert láthatják a hegyi legelőkről lehajtott nyájak hazaterelését is. A színes, ünnepélyes menet mindig sok látogatót vonz. A nap folyamán régi kézműves mesterségek bemutatói, kötélhúzó verseny, sokféle gyerekprogram és hatalmas gasztronómiai választék szórakoztatja-kényezteti a közönséget.

A hatalmas, háromlépcsős Krimmli-vízesés Közép-Európa legnagyobb vízesése és egyike Salzburg tartomány legizgalmasabb látnivalóinak. A gleccserből eredő Krimmler Ache hegyi folyó vize 380 méteres magasságból zubog alá a mélybe. A vízesés felé tartva már messziről meghalljuk a víztömegek robajló hangját. Szinte a bőrén érzi az ember, mekkora erővel tör magának utat a víz. A négy kilométer hosszú vízesés mentén másfél óra alatt megtehető túraút vezet. Ennek kilátóhelyeiről nagyszerű kilátás nyílik a lefelé tartó víztömegre.

A Krimmli-vízesés több, mint látványos kirándulóhely. A Hohe Tauern Health márkanév mögött a Magas-Tauern hegység és a Krimmli-vízesés levegőjének bizonyítottan gyógyító hatása áll. A Krimmli-vízesés vízpermetének belélegzése orvosi ellenőrzés mellett, kúraszerűen alkalmazva tartós enyhülést hoz az asztmában, allergiás és más légúti megbetegedésekben szenvedőknek.

A WasserWelten (VíziVilág) a legnagyobb európai vízesés, a háromlépcsős Krimmli-vízesés közvetlen szomszédja. Lenyűgöző: itt minden a vízről szól, a kül- és beltéri látnivalók mindegyike a vízhez kapcsolódik. A víz „a természet színpadán“, a vízesés látogatóközpontja, vízi élménypark – mindez együtt. Remek családi kirándulóhely, sok élményt és érdekességet tartogat kicsiknek és nagyoknak. A szórakoztató interaktív élményvilágban különleges panorámára nyíló kilátóterasz, vízimozi is várja az érdeklődőket. Ráébreszti a látogatót, milyen különleges elem a víz és milyen hatalmas erővel bír. Az Ausztria szerte egyedülálló Aquaszenarium különleges vetítéses megoldásokkal, fényjátékokkal hozza közelebb a víz csodáját. A látogatók vízesésen keresztüli virtuális utazást élhetnek át. A látni- és tapasztalnivalók sora ideálisan kapcsolódik a hatalmas Krimmli-vízesés élményéhez. A gyerekek a szabadban is kitombolhatják magukat a vízi elemekben gazdag játszótéren.

Szirti sasokszakállas saskeselyűkfakó keselyűk. Az alpesi ragadozómadarak visszatelepítése és védelme a nemzeti park legfontosabb célkitűzései közé tartozik. Az 1780 méter magasan fekvő Rauriser Hochalm alpesi legelőn ragadozómadár-bemutatón vehetünk részt, és közvetlen közelről láthatunk baglyokat és ragadozó madarakat. Ha az időjárás engedi, nyáron minden nap van bemutató. A Hochalmra a turistautak és a pompás kilátás miatt is érdemes fölmenni.

Sokan bringával vágnak neki. A magas alpesi Großglockner panorámaút Fuscher Törlig vezető szakasza hegyi bringás és versenykerékpáros körökben külön fogalom. A Krimmli-vízeséstől induló, teljes hosszát tekintve 270 km-es Tauern-kerékpárút a távolsági kerékpárutak egyik legnépszerűbbike. Mozart városáig, Salzburgig kerekezhetünk rajta, sőt akár Passauig is. A régió elnyerte a Mountain Bike Holidays minőségi védjegyét, az approved bike area minősítést. Kerékpáros és hegyi kerékpáros úthálózatának teljes hossza 1600 kilométer, az összesített szintkülönbség 80 ezer méter. Praktikus és izomkímélő megoldás, hogy a bringákat ingyenesen szállítják a hegyi felvonók és a nemzeti parkbeli taxik is.

Mittersillben új koncepcióval kialakított, látványos kiállításon pillanthatunk be a Magas-Tauern Nemzeti Park titkaiba, ismerkedhetünk a növény– és állatvilággal. Ebben a nemzeti parki látogatói központban és múzeumban mindenhez hozzá szabad nyúlni. A gyerekek mormotaüregek járataiban mászkálhatnak és kipróbálhatják a mászófalat, hogy még jobban értékelni tudják a zergék ügyességét. A „mondák barlangjában“ meghallgathatják a velencei emberke mondáját. 3D mozifilmen láthatják a földkéreg vízszintes elmozdulásával létrejött geológiai jelenséget, a Tauern-ablakot. Megforgathatják „az idő kerekét“ és számítógépes animációval ide-oda mozoghatnak a Pasterze-gleccser múltjában, egészen a jégkorszaktól. Értékes ásványok, igazi jégtömb, a faóriások világa, vadvirágos pihenőágyak –  az 1800 m²-es alpesi kiállítás élménybirodalom a javából, a család apraja-nagyjának. Kérésre a nemzeti park természetvédelmi őrei vezetést is biztosítanak. A nemzeti park 360°-os panorámás mozija világviszonylatban is újdonságnak számít: a filmvászon 56 méteres, a néző úgy érzi, kinn van a szabadban!

Magas-Tauern Nemzeti Park kellős közepén vezető alpesi Großglockner panorámaút egyike Európa legszebb magashegyi útvonalainak és méltán sorolható a legkülönlegesebb európai kirándulóhelyek közé. 2015 óta védett műemlék. Ausztria legmagasabb hegye, a 3798 méter magas Großglockner lábaihoz és a Keleti-Alpok leghosszabb gleccsere, a Pasterze fölé vezet. Négy éghajlati, ill. növényövön haladunk át, ha Bruck an der Großglocknerstraße településről Ausztria legmagasabb hegye felé vesszük az irányt. Alig néhány kilométer megtétele után grandiózus látvány tárul a szemünk elé. A Hohe Dock, a Fuscherkarkopf, a Brennkogel, a Racherin – vagyis a 3798 méter magas Großglocknerrel szomszédos hegyóriások.

Großglockner panorámaút megépültéig csak tapasztalt hegymászók láthatták szemtől szemben az Alpok magasba törő hegyeit, vad, markáns rajzolatú szikláit. A Salzburg és Karintia között hatalmas hajtűkanyarokat leíró, 48 kilométeres magashegyi panorámaútra a világ minden tájáról érkeznek látogatók. A panorámaút mentén számtalan kiállítás és tematikus túraútvonal várja a látogatót. Többek között a Hochtor hágónál feltárt római kori szentélyről és az út technikai bravúrnak számító megépítéséről láthatunk ingyenes kiállítást. A mormotákról szóló, filmmel egybekötött bemutató sem csupán a gyerekek kedvence.

Vízcseppek, finoman csordogáló csermely, sebes folyású patakok, magasból lezúduló vízesések, hómezők, a gleccser örök jege. A víz végigkísér a Großglockner panorámaúton és szinte valamennyi halmazállapotában megmutatkozik. Kellemes séták, túrák kínálkoznak a kisebb tavak, például a Fuscher Lacke vagy a Magaritzen víztározó partján. A források, kutak vize, például a Piffkar természeti oktatóösvényén és a Hexenküche (Boszorkánykonyha) pihenőnél ivóvízminőségű.

NYÁRIDŐBEN HÓGOLYÓZNI A HOCHTOR HÁGÓ ÉSZAKI PORTÁLJÁNÁL

Különleges élmény. Aztán felfedezésre vár a 2369 méter magas Ferenc József császár-magaslat, ahonnan páratlan kilátás nyílik a Großglockner szikláira és hómezőire, a szomszédos háromezres csúcsokra és a nyolc kilométeres Pasterze gleccserre. A nemzeti park természetvédelmi őrei vezette izgalmas túrákon ingyenes a részvétel. Gyalogtúrákon némi szerencsével mormotákat figyelhetünk meg, sőt akár kőszáli kecskéket, zergéket, sasokat is.

Jelzett útvonalon közvetlenül a gleccseren haladhatunk, de választhatjuk a magasan a Pasterze fölött vezető Gamsgrubenweg utat is. Lenyűgöző lenézni innen a gleccserre. Végül elérjük a Wasserfallwinkel pihenőhelyet, amelynél nincs szebb egész Ausztriában. A több száz „Steinmandl“, vagyis összegyűjtött kövekből állított tornyocska és a Großglocknerre nyíló pazar kilátás felülmúlhatatlan látvány.

A RÉGIÓ VENDÉGKÁRTYÁJA

A régió all inclusive vendégkártyája, a Nationalpark Sommercard az ajánlatba bekapcsolódó szállásadóknál ingyenesen jár  minden üdülővendégnek, tartózkodása teljes időtartamára. Több mint 60 turisztikai célponthoz, nevezetességekhez, múzeumokba, természeti látnivalókhoz kínál ingyen belépési lehetőséget. Birtokosai számára ingyenesek a szabadidős- és sportlétesítmények, csakúgy, mint számos hegyi felvonó szolgáltatásai. Mindehhez tökéletes mobilitás járul: a kártya a tömegközlekedési eszközök ingyenes használatára jogosít a salzburgi  Pinzgau körzet egész területén. Egy-egy napos belépő is jár hozzá a Großglockner alpesi panorámaútra (Großglockner Hochalpenstraße) és a Gerlos alpesi panorámaútra (Gerlos Alpenstraße). 2020. május 1. és október 31. között!

www.salzburgerland.com 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Translate »