Salzburg

Salzburg

Tourismus Salzburg GmbH – 5020 Salzburg – Tel. +43662 88987-0

www.salzburg.info

Salzburg Ausztria Salzburg tartományának székhelye.  Salzburg, az azonos nevű szövetségi tartomány székhelye a Salzach partján fekszik a német-osztrák határnál. A várost a világ turisztikai szempontból legérdekesebb desztinációi közé sorolják. Az óváros az UNESCO által jegyzett világörökség része.

A várost gyakran Mozartstadtnak is nevezik, hiszen itt született, és rövid életének több mint a felét itt is töltötte Wolfgang Amadeus Mozart. Egy hercegérseki városbíró név szerinti említésével (eredetileg először 1120-30 táján) Salzburg tekinthető a mai Ausztria legrégibb városának. Mindenekelőtt a legkorábban benépesült Óvárosa és a Hellbrunni kastély rendelkezik különösen nagy múltra visszatekintő kulturális hagyományokkal. Itt található többek között:

Híres barokk építészetéről, jelentős történelméről és mint az Alpok kapuja.

Salzburg a Salzburgi-medence ölén fekszik. A Salzach és a beépítetlen hegyek Európa egyik legzöldebb városközpontjává teszik belvárosát. A belső hegyek közé tartozik a Várhegy (a várral), a Mönchsberg, a Rainberg és a Kapuzinerberg. A várostól délre fekszik a Helbrunner Berg.

A várostól délnyugatra magasodik az 1853 m magas Untersberg, délkeletre az 1288 méteres Gaisberg. Keleti irányban nem messze található Salzkammergut. Észak felé a Salzburgi-medence nyitott. A város ligetekkel búcsúzik a Salzachtól, amely innen Flachgau szelíd dombvidékén át folytatja útját. Itt áll még a Plainberg egy gyönyörű kálváriával, megkoronázva a búcsújáróhely Maria Plain templomával. A város északnyugaton Bajorországgal határos, itt a Salzach választja el a szomszéd városkától, Freilassingtól.

Hohensalzburg vára

Európa legnagyobb, teljes épségében megmaradt középkori építménye. Az eredetileg kisebb, fából készült várat 1077-ben Gebhard hercegérsek építtette az invesztitúraharc idején, majd a 1113. század folyamán egyre több védfalat, bástyát toldottak hozzá. A bevehetetlennek tartott erőd mai méretét 1527-ben érte el, a 17. században pedig az északi oldal védelmi rendszerével bővült. 1816-tól a második világháborúig kaszárnyaként üzemelt.

Salzach bal partján található az óváros központja, a terjedelmes Residenzplatz. A tér közepén az északi Alpok legnagyobb barokk kútja díszeleg. Itt található a régi salzburgi érsekek székhelye. Az épület termeiben a reneszánsz, a barokk és a klasszicizmus harmóniájában gyönyörködhetünk. A kézművesség, az épület- és tetőfestészet mestermunkái, továbbá freskók, stílbútorok, márványajtók és értékes órák emlékeztetnek minket az akkori idők pompájára és fényűzésére.

Domplatzon pillanthatjuk meg a Dómot, melyet Salzburgi Szent Rupertről és Szent Virgil-ről neveztek el. A háromemeletes homlokzat Salzburg jelképe. A hatalmas hajóban 10 ezer ember fér el. Az épület belseje bővelkedik műkincsekben.

Nem mehetünk el észrevétlenül a „Haus der Natur” Múzeum mellett, melyben a természet csodái kerülnek bemutatására és melynek kiállítástechnikája Európa szerte híres.

Naponta több ezer turista szeli át az óváros bevásárlóutcáját a Getreidegasse-t. Wolfgang Amadeus Mozart 1756január 27-én a 9-es szám alatti házban született. Szülőházában található kiállításon megtekinthetjük műveit és vagyontárgyait.

Salzburg az egyetlen olyan osztrák város, amely Bécs szépségével, pompájával vetekedhet. Gyönyörű óvárosa a Mönchsberg és a Salzach folyó között pompázik. Az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította. Közigazgatási központ, a tartomány kulturális és művészeti fővárosa. Itt rendezik meg évente a Salzburgi Ünnepi Játékokat. Mozart szülővárosa. 1481-ben német birodalmi város lett. 1623-ban egyetemet alapítottak a városban. 1756-ban megszületett a hercegi udvari zenész fiaként Wolfgand Amadeus Mozart. Az ő tiszteletére minden évben megrendezik a salzburgi ünnepi játékokat, amelyre évekre előre elkelnek a jegyek. Három embernek köszönhető, hogy ez az Európa legnagyobb és leghíresebb zenei fesztiválja megrendezésre kerül. Hugo von Hofmannsthal, a kiváló drámaíró, Richard Strauss, a világhírű zeneszerző és karmester és Max Reinhardt a XX. század kiváló színházi újítója, színigazgatója elhatározták, hogy Mozart emlékének és munkásságának adózva egy olyan rangos zenei fesztivált hoznak létre, mely méltó emléket állít Mozartnak. Az első ünnepi játékok 1920-ban kerültek megrendezésre. Másik nagy zenei tehetség Herbert von Karajan is itt született. Ő indította el a Salzburgi Húsvéti Ünnepi játékokat. A XIX. század közepétől Salzburg nem csak a zene, hanem a tudomány és művészetek városa lett. Látnivalók szempontjából Salzburgot három körzetre oszthatjuk. Az első a templomokat, az érseki rezidenciát és Mozart szülőházát foglalja magába, ez a Salzach bal partján található. A második a folyó jobb partján lévő Újváros. Itt a legérdekesebb a Mirabell-kastély, a Mozart-konzervatórium és a Kapuzinerberg. A harmadik a Hohen-salzburg-erőd.

Mirabell-kastély:

A kastély helyén eredetileg egy sokkal szerényebb kastély volt. 1606-ban Wolf Dietrich érsek szeretője, Salome Alt számára építtette. Ő egy zsidó kereskedő lánya volt, és 15 gyermeket szült az érseknek. Dietrich nagyon szerette élete végéig és feleségeként tekintett rá. 1727-ben Franz Anton Harrach érsek számára átépítették. Ma önkormányzati hivataloknak ad otthont a palota.   

Kapuzinerberg:

A történelmi óvárossal szemben található. Oldala meredek eséssel éri el a folyó szintjét. 250 lépcsőfok megmászása után páratlan szépségében tárul szemünk elé. A hegytetőn kis vár áll, melyet később beépítettek a kapucinus kolostoregyüttesbe.  

Mozart szülőháza (Mozart Geburthaus):

A Hagenauerhaus, Getreidegasse 9. sz. házban 1756. január 27-én született Wolfgang Amadeus Mozart. 1880-ban a Mozarteum Nemzetközi Alapítvány segítségével múzeumot hoztak létre az emlékére.

Hohensalzburg-erőd (Festung Hohensalzburg):

A sziklás Mönchsberg tetején magasodó erődítményt siklóval közelíthetjük meg a legegyszerűbben. Ma nagy turistalátványosság. A vár a sziklás Várhegy magaslatán emelkedik. Fokozatos építések, bővítések következménye a mai vár. Falai között a salzburgi érsek földesúri és tartományi kormányzói minőségében, valamint veszély esetén tartózkodott itt. A vár hatalmas, időbe telik a megtekintése.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »