Villach

Villach

Villach-Warmbad / Faaker See /

 Ossiacher See Tourismus GmbH

Töbringer Straße 1
9523 Villach-Landskron
Tel.: +43(0)4242/42000

Fax: +43(0)4242/42000-42
office@region-villach.at

www.region-villach.at

Villach a szlovén, olasz, osztrák hármas határon fekvő település. A város magában hordozza a déli temperamentumot, és a karintiai életörömöt, történelmi múlja, és kellemes mediterrán éghajlata van. Villach romantikus, modern, déliesen laza, vidám – mosolyt csal minden idelátogató arcára. A város mellett fekvő Villach Warmbad fürdőközponttal együtt számtalan kikapcsolódási lehetőséget kínál.

Villach szíve az óváros a maga olasz sármjával, és a Dráva (Drau) folyó, ami, mint egy kék szalag kígyózik végig a városon. A mára már a kongresszusokról nevezetes város azért mégis csak a farsangi mulatságairól lett híres.

A karintiai tóvidék közepén helyezkedik el. Fontos közlekedési csomópont. A település 1240-ben kapta meg a városi rangot. 1759-ig a Bambergi hercegek tulajdonában volt. Ekkor Mária Terézia megvette Ausztria számára a várost és egész környékét. A történet szerint 1 millió guldent fizetett érte, mert az itt haladó utak nagyon fontosak voltak a Bécs-Velence kereskedelmi forgalom számára. 1868-ban egészen Bécsig megépítették a vasútvonalat. Három év múlva pedig Dél-Tirol felé Spittalon és Lienzen keresztül készült el a vasúthálózat. Aztán 1873-ban az olasz határig, Tarvisóig, 1906-ra Triesztig, 1909-ben pedig a Tauern-vonalat is megnyitották. Villach a környező hegyek védelmében fekszik, szélcsendes helyen. Klímája kitűnő. Gyógyhatású termálvizei mára az egész világ gyógyulni vágyó embereit idecsábítja. Villach a legdélibb osztrák gyógyfürdő, amely Ausztria, Olaszország és a régi Jugoszlávia metszéspontján fekszik.

Látnivalói: Kongresszusi palota, Karinthiai nyár rendezvénysorozat, Fő tér, Plébániatemplom, Városi múzeum, Közlekedési múzeum.

A villachi alpesi kertet érdemes kicsit megismernünk. A kertet a Villachi-Alpok egyik lejtőjén alakították ki, a 2166 méter magas Dobratsch árnyékában, a tengerszint felett 1500 méterre. 1961-ben az alpesi autóút építésekor az akkori polgármester itt tette le egy alpesi kert alapkövét. Az út és az 1495 méter magas Vörös fal között kijelöltek 400 méter hosszú területet, ahol kijelölték a villachi alpesi kertet. A következő években alpesi növényekkel telepítették be ezt a területet. 1973-ban nyílt meg, tele védett virágokkal, természetvédelmi területté nyilvánították. A nyár folyamán mindig találunk olyan növényt, amelyik virágpompába borul és teljesen elvarázsol bennünket. De a virágok letépését szigorúan büntetik. A kertet huszonöt növényosztály alkotja. I. csoport az Alpinum, mely a nagy karintiai botanikustudós, Franz Xaver Freiherr von Wulfennek állít emléket. Az ebbe a csoportba sorolt növények neki állítanak emléket, először ő jegyezte le őket. II. csoport az enciánok, sárga alpesi rózsák és azaleák csoportja. III. csoport a különféle Karintiában honos tavi- és vízinövények csoportja, melyek az alpesi tavak víztükrét díszítik. Aztán a mohák, a havasi virágok csoportja következik. VI. csoportban a cirbolyafenyők és a vörösfenyők következnek. VIII. csoportba az alpesi legelőkön honos növényeket telepítettek. IX. csoportba borókák, alpesi juniperusok, tiszafák kerültek. X. csoport a madárbirsek, primulák és havasi gyopárok változatai kerültek. Aztán a völgyben honos virágok, közöttük sok fűszernövény is itt kapott helyet. Aztán bükkös, a nagyvirágú sárga encián és a tűzliliomok. Aztán szebbnél szebb sziklakertek között sétálhatuk. XVII. csoportba a Juliai Alpok virágai, közelükben pedig a meddőhányók és a sziklafalak növényzetei vannak. Végül a szubalpin növények, a rétek és hegyitisztások növényei, legvégül pedig lucfenyőerdőben gyönyörködhetünk. Az alpesi kert június közepétől augusztus végéig minden nap 9-18 óra között van nyitva.

Villach Karintiának az a városa, amin legerősebben érződik a mediterrán hatás. Nemcsak az éghajlatán és az emberek mentalitásán, hanem az építészetben is. A főtéren áll a reneszánsz városháza, különösen szép az árkádos udvara. A főtér hozzá csatlakozó keskeny kacskaringós belvárosi utcácskákkal, ódon polgárházaival igen festői. Város szinte minden pontjáról láthatók a környező hegyek, a látkép vetekszik Innsbruckéval.

A környéken tett kirándulásokhoz nemcsak a számos tó kínálta lehetőség tartozik, hanem néhány kilométerre fekszik akár Olaszország, akár Szlovénia. Villach másik vonzereje Villach Warmbad, ami délnyugati irányban fekszik a várostó,l központtól. A neve is arra utal, hogy itt 29 fokos meleg gyógyvíz tör a felszínre, radon tartalmú. Már a római korban is ismert fürdő terület ma számtalan lehetőséget kínál a gyógyulni, pihenni vágyóknak. Ez a hely az egyetlen Európában, ahol megtartották a ősi forrást is, itt a termálvíz a kavicsos sziklaágyból tőr a felszínre.

A Főtér dél-nyugati oldalán áll a Szt. Jakab-plébániatemplom, egy szabadon álló, 95 m magas toronnyal. Nem tudjuk, hogy az első a gótikus templomot mikor építették, de 1163 már említi egy oklevél. A Szt. Jakab templom volt Ausztria első protestáns temploma, 1526-ban, majd később újra katolikus lett. Említésre méltó a szószék, a freskók, reneszánsz síremlékek, és egy rokokó oltár.A Dráva (Drau) folyó a várost kettészeli, egy hajóút kényelmes városnéző lehetőséget nyújt. A városnéző hajóút Villach központjából indul, a Kongresszusi Centrum elől, és elsuhan a város új szimbólumánál, az Új Hídnál, egészen a Faakersee-ig. Az új hidat joggal nevezik Karintia legszebb hídjának. A város legszebb nevezetességeit élvezhetik az utasok egy csésze kávé, vagy fagylalt kelyhek mellett, miközben elsuhannak a Villach templomai, várak, hidak, mellékfolyók, és természetesen a környező csodálatos hegyek

A Terra Mystica egy csodálatos földalatti világot mutat be. Itt található Európa leghosszabb (68m) bányacsúszdája. Ez egy multimediás élmény bánya. Egy titokzatos földalatti tárul elénk, ahogy a csúszdán megérkezve körültekintünk a hegy gyomrában. Tovább utazunk a kis vasúttal, mely fény, hang, és füst effektusokkal mutatja be a Föld a keletkezését, és a természet csodálatos erejét. A Terra Miystica felett található a Terra Montana múzeum, ahol a bányászat történetével ismerkedhetünk meg a kezdetektől napjainkig.

A Villacher Alpenstrasse, a panorámaút, 16,5 km hosszan fantasztikus betekintést nyújt Karintia változatos világába. A Villach körül elterülő tóvidék szinte a lábunk alatt hever. A magasabban fekvő parkolókat úgy alakították ki, hogy szabad kilátást nyújtsanak a fotózni vagy épp csak gyönyörködni vágyó autósoknak.

Bergbahnen Dreiländereck, Felvonó a három ország határán. A felső állomásnál csodálatos panoráma tárul elénk.

Ez az egyedülálló határterület, ahol 3 ország találkozik össze, nyelvek, kultúrák keverednek, kivételes kirándulások helyszínéül szolgál. 700-1500 m magasságban változatos hegyvidéki élővilág várja a túrázókat. A felvonó felső állomásától csodálatos panoráma tárul elénk: a Karawankák, a Juliska Alpok, Gail völgye, Villach medencéje egészen Klagenfurtig.

A Gerlitzen Alpe síterep az Ossiachi-tó fölé magasodó igen kedvelt síterep, mely nemcsak a lesiklás élményét, hanem számos más lehetőséget is kínál a sportolásra.

Gerlitzen Alpe

Sípályák hossza: 60 km
Fekete pálya 3.3 km Piros pálya 45.4 km Kék pálya 11.3 km

Magasság: 990-1340 m

Távolság Budapesttől: 560 km

Szezon: 2011.11.25- 2012.04.09

Felvonók:
Kabinos felvonó: 1
Ülőfelvonó: 7
Csákányos felvonó: 3
Gyermeklift: 4

Sífutás: Klasszikus stílus: Arriach: 4km, Gerlitzen Alpe panorama Loipe: 8 km, Krastal Loipe: 1,5 km, Klasszikus, és szabadstílus: Bleistättermoor.

Sportlehetőségek: A Gerlitzennek nemcsak a lesiklópályákon, hanem azokon kívül is van bőven kínálnivalója: ingyenes bakancsos és hótalpas túrák vezetéssel tiszta hegyi levegőn, a túrázók részére előkészített pálya a Klösterle lesiklópálya mentén.

Snowboarden – a Gerlitzen Freeride Area és a Freestyle Park a Klösterle II lesiklópálya csúcshoz közeli részén mindazt kínálja, ami a hódeszkások szívét megdobogtatja – természetes pályák, hópárkányok, curved box, XXL-Kicker, railek és mélyhavas lesiklópályák.

Hótalpas túrák minden kedden és csütörtökön ingyenes vezetéssel Dietmar Schuss-al. Találkozó a Gerlitzen állomásnál.

Gerlitzen-i Bino-Bär-Show: A gerlitzeni Bino-Bär, a gerlitzeni síiskola kabalaállata, a 3 gyermek-, és hó medve országban rója a köreit. Táncol, énekel, játszik a kicsikkel, bíztatja a kezdőket. A vidám Bino-Bär-táncban természetesen a felnőttek is részt vehetnek.

A korán kelők már 8.10-kor, pénztárnyitáskor felvonónál lehetnek, hiszen az első járat 8.15-kor indul.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:  www.sielok.hu

TV Karintia

Casinoplatz 1
9220 Velden
Tel. +43(0)463/3000

Fax: +43(0)4274/52100-50
info@kaernten.at
www.kaernten.at

További információk Magyarul:

Osztrák Nemzeti

Idegenforgalmi Képviselet

06 80 012 726

informacio@austria.info

www.austria.info

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »