Mariánské Lázné

Mariánské Lázné

Husovo náměstí 2,

360 01 Karlovy Vary
+420 355 321 161
+420 355 321 165 (fax)
infocentrum@karlovyvary.cz

zapadoceskelazne.tourism.cz

Mariánské Lázné, vagy felénk ismertebb nevén Marienbad a nyugat-csehországi híres fürdőháromszög egyik csúcsa, Karlovy Vary és Frantiskovy Lázné mellett; a három város közül a legfiatalabb. Ebben a német határtól alig 15 kilométerre található festői kisvárosban mindenki kipihenheti a hétköznapok fáradalmait. Marienbad nyugatról, északról és keletről hegyekkel, erdőkkel védett völgyben fekszik. Romantikus hangulatát a mai napig megőrizte. A városka házai, szállodái neobarokk, szecessziós és klasszicista stílusban épültek, melyek az elmúlt tíz év rekonstrukciói után újra eredeti fényükben pompáznak. A zöld környezetet nemcsak a várost körülölelő erdők biztosítják, de a központtól egészen a város széléig húzódó, hatalmas területen fekvő, ápolt, zöld parkok is. A környéken mintegy 100 különböző gyógyforrás tör a felszínre, melyek 7-12 fokosak, így elsősorban ivókúrára, valamint kádfürdőkre alkalmasak. Nagy sikerrel alkalmazzák a helyi gyógyforrásokat (az ásványvízen kívül az iszapot és a különleges Mária gyógygázt) mozgásszervi betegségek, vese- és húgyúti megbetegedések, metabolikus panaszok, valamint nőgyógyászati problémák kezelésére, úgy felnőttek, mint gyerekek esetében. A kezelések és azok hatása a természetes források magas C02 tartalma miatt igazi specifikumnak számítanak Európában, de az egész világon is.

A városka története szorosan összefügg a közeli teplái premontrei kolostorral. Az apátságot egy Hroznata nevű nemes alapított a 12. században. A mocsaras terület, melynek helyén ma Marienbad fekszik, a kolostor birtokaihoz tartozott. Az itt felszínre törő, mintegy száz gyógyforrásról szóló első írásos emlékek a 16. századból származnak, mikor is a cseh – osztrák király, I. Ferdinánd felszólította az akkori apátot, hogy küldjön próbákat a Sós forrás (mai Ferdinánd forrás) vizéből Prágába. A király ugyanis abban reménykedett, hogy a víz elpárologtatásával értékes főző sóhoz jutnak majd. A kísérlet nem járt sikerrel, de az évszázadok során több utazó tett említést írásaiban ezekről a sós forrásokról. A 17. században a teplái kolostor orvosa, slavkovi Raudenius már vizsgálatokat is végzett, és felírta az első gyógykezelést, amiről írásos emlékünk van.
A 17 – 18. századtól kezdve egyre több épületet emeltek a mai Marienbad és a hozzá tartozó kisebb falvak területén. A források gyógyító hatásának híre gyorsan terjedt, és egyre több látogató érkezett a kis településre, ezért a forrásokhoz vezető utakat megtisztították és kikövezték.
A fürdőváros valódi fellendülését Dr. Johann Josef Nehrnek köszönheti, aki 1779-ben lett a teplái kolostor orvosa. Hamar felismerte a források különleges gyógyerejét, és egész életét a városka felvirágoztatásának szentelte. Már 1786-ban építtetett a Mária-forrás mellé egy kis fürdőhelyet, amit aztán Mariánské Lázné-nak neveztek el. Mivel a kolostor akkori vezetése Nehr doktor terveit – miszerint szükség lenne egy nagyobb épületre fürdő céljából – nem támogatta, az apátsági orvos elhatározta, hogy létrehoz egy saját fürdőházat. Ennek építését 1808-ban be is fejezték, és 80 vendéggel megkezdték a fürdőszezonok máig folyamatban lévő sorozatát. Ebben az évben nyerte el a település véglegesen a Mariánské Lázné, vagyis magyarul a Mária-fürdő nevet. 1812-től Dr. Nehr különleges támogatóra talált Reitenberger apát személyében, aki lehetőségein felül is igyekezett részt venni a városka fejlesztésében, amiért később leváltották tisztségéből. Említésre méltó személy még Marienbad történetében Wenzel Skalník, a kor híres kertésze, akinek Marienbad mai formáját, egyedülállóan sok, szép és gondozott parkját köszönheti.

A városkát a 19. század folyamán sok híresség látogatta meg, akik a kisváros visszatérő vendégeivé váltak. Így például a nagy német költő Goethe, aki itt ismerkedett meg élete öregkori szerelmével, Ulrikával; vagy a zeneszerző Chopin, kinek tiszteletére minden év augusztusában nemzetközi zenei fesztivált rendeznek, melyre külföldi látogatók csoportjai érkeznek Marienbadba. A város 200 éves történetében több királyi látogatóra bukkanhatunk. Előszeretettel látogatott ide VII. Edward angol király, aki évente több hónapot töltött el Marienabadban. A király reménykedett benne, hogy csökkenteni tudja jelentős súlyfeleslegét, ám a napi többszöri, tíz fogásos étkezésről nem tudott lemondani. Viszont kádfürdőket vett, pihent, kirándult. Ma is látható még, a rövid ideje már öt csillagos Nové Lázné szállodában, az angol király számára konstruált, első mázsálószék. A szék ma is működőképes, és méltó helyet kapott a gyönyörűen felújított szálloda “Király kabinjában”. Az angol király és az Osztrák-Magyar Monarchia császára I. Ferenc József is Marienbadban találkoztak, a 19. század elején. VII. Edward nem kizárólag a gyógykezelésekkel, valamint az európai politikai élet irányításával töltötte idejét, szórakozott is. 1905-ben megalapította Csehország első golfpályáját Marienbadban. A golfpálya 100 éves évfordulóján részt vett az angol király leszármazottja és névrokona, Edward herceg. Edward herceg abban a Nové Lázné szállodában lakott, ahol egykor az angol király részére külön fürdőkabint alakítottak ki.

Érdemes ellátogatnia Marienbadot körülvevő többi városba, kirándulóhelyre is. A kínálat nagyon sokrétű, és mindenki megtalálhatja a kedvére való kikapcsolódási lehetőséget. Közvetlen a város határánál kezdődik a hatalmas természetvédelmi terület Kladská. 40 perces autóúttal eljuthatunk az Európa szerte egyedülálló SOOS-mocsarakhoz is. A szintén természetvédelmi területté nyilvánított mocsaras, lápos vidék csak rövid ideje lett látogatható mindenki számára. Szén-dioxidos források törnek itt a felszínre, akár 15km mélyről is, és a látogatóknak egy pallón kell közlekedniük, ha végig akarnak sétálni az ornitológiai szempontból is érdekes területen. Marienbadban, de a környéken is nagyon sok a sportolási lehetőség: a golfpályán kívül van jéghoki-stadion, a szállodaláncnak teniszpályái vannak (Ivan Lendl évente meglátogatja Marienbadot), és híres lovasversenyeket is rendeznek itt. A környéken kellemes kerékpáros kirándulásokat lehet tenni, vagy egyszerűen nagyokat sétálhat a látogató a város parkjaiban, illetve a várost körülvevő erdőkben.
A közeli Chodová Planában egy valódi középkori sörfőzde működik, ahol az eredeti recept szerint főzik a “cseh nemzeti italt”, működik itt egy korhű étterem és sörmúzeum is (kóstolási lehetőséggel). Alig néhány kilométerre a várostól Kynzvarton áll Metternich herceg kastélya. A kastély nem csak építészetileg szép, de gyönyörű hangversenyek helyszíne is. A közelben van Cheb (Eger, Egerland volt fővárosa) is, ez a középkori város teljes egészében műemlékvédelem alatt áll. Karlovy Vary és Franzensbad, a két patinás fürdőhely is könnyen elérhető.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »