Szlovénia borászata

Szlovénia borászata

Szlovénia a bor országa. Majd minden szlovénnek saját borászata van, vagy valamelyik közvetlen ismerőse borász. Nem véletlenül, hiszen a hegyvidéki részeket leszámítva, gyakorlatilag az egész ország egy nagyon jó bortermő vidék. Már a Római Birodalom idején is borföld volt tulajdonképpen Szlovénia nagy része.

3 fő bor régió található Szlovéniában:

  1. A Primorska régió, a tengerparti régió. Ez a legmelegebb régió. Itt jócskán érződik a tenger fűtő hatása. Az Alpok felőli oldalán Chardonnay és Rebula fehér, míg vörösből a Merlot és a Cabernet Sauvignon a jellemző. Ahogy a tenger irányában tartunk a Merlot, a Sauvignon Blanc, Rebula, Isztriai Malvasia és az őshonos, Vitovska Grganja kerül előtérbe. Az Istrian Malvasia a legnépszerűbb fehér, míg a Refosco a legnépszerűbb vörösbor a tengerparton. Az előbbi a szőlőültetvények 30, míg az utóbbi a 45%-át fedi le. A fennmaradó 25%-nyi területen osztozik a többi borfajta.
     
  2. A Podravje régió a Magyarország irányban található bor régió. Itt jellemzően fehér, száraz borokat termelnek. A Sauvignon Blanc, a Rizling, a Pinot Gris és a Tramini a jellemző borfajták. Itt Mariborban található a világ legöregebb szőlőtőkéje, mely több mint 450 éves. Évente 40-50 kiló Žametovka szőlőt termel. Stane Kocutar, a városi szőlőmester – itt ilyen is van – gondozza. Az öreg szőlő egy olyan kulturális hely, amit minden borbarátnak fel kell keresnie. A fentebb bemutatott Hobbit ház is ebben a bor régióban helyezkedik el.
  1. A Posavje régió, pedig a Horvátország feletti dombos terület. A horvát határtól Ljubljanáig tart. Nevét a Száva folyóról kapta. Jelentése pontosabban: a Száva alatti (rész). Könnyed, ízletes borok jellemzik ezt a vidéket. Jellemző fajták a Sauvignon Blanc, Chardonnay és Pinot Noir, illetve a Belokranjec és a Metliška Črnina.

További információ: www.horvatorszaginfo.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Translate »