San Marino

San Marino

San Marino a világ legrégebbi, ma is működő köztársasága: már 301 óta köztársaság! A Vatikánhoz hasonlóan egy enklávé, vagyis az egész állam egy másik ország területén belül van: teljes mértékben körülöleli Olaszország.

San Marino az országnak, és annak fővárosának is a neve. Az azonos nevű, a Monte Titano 749 méter magas csúcsán fekvő San Marino város az, ami leginkább érdeklődésre tart számot a miniállamban, és amely, a Monte Titanóval együtt a világörökség része. Ennek a résznek a területe mindössze 7 km2.

San Marino egy tiszta, hangulatos, egyesek számára mesebelinek tűnő ország. Fővárosának városközpontjában jó néhány órát el lehet sétálgatni, és csodálni, többek között, a szép, rendkívül jó állapotban lévő régi épületet, kastélyt, vagy a gyönyörű kilátást. Elsősorban azok fogják tehát San Marinót érdekesnek találni, akik a történelmet, a hangulatot, a régi épületeket, és a kilátást kedvelik. Vannak olyanok is, akik szerint San Marino unalmas program, és 1-2 óra elég is. A legtöbbek számára ugyanakkor nagy élmény idelátogatni. Keveredik itt a középkori, illetve, a sok boltnak és étteremnek köszönhetően, a nagyon is mai hangulat. Van, akinek olyan érzése van mintha visszament volna a középkorba, mások pedig úgy érezhetik, mintha egy film díszletei között sétálgatnának. Ugyanakkor, San Marino rendkívüli módon a turizmusra épülő hely, ahol sok turistával, és szuvenírbolttal találkozhatunk (melyek között azért sok érdekes, ill. furcsa is van, pl. számos fegyverbolt).

Guaita torony

San Marino 3 tornyából 2 látogatható. Az első a Guaita, a leghíresebb, legtöbbet fényképezett, legrégebbi. Valamint a legszebb, leginkább látogatásra érdemes is ez. San Marino zászlaján és címerén is szerepel. A főtérről indulva ezt is érjük el elsőnek. A Guaita torony a 11. században épült, rövid ideig börtönként is funkcionált, de számos átépítés utáni mai formáját csak a 15. században érte el.

Cesta torony

A 13. századi Cesta torony egy római erőd romjaira épült. 1925-ben restaurálták, hogy ismét a régi fényében tündököljön. Az első toronyhoz hasonlóan látogatható, fegyvermúzeum működik benne. A múzeumban több mint 1550 kiállítási tárgy tekinthető meg a középkortól a 19. század elejéig. Innen is csodálatos a kilátás, sőt, innen készülnek San Marino képeslapi képei, mivel rálátni a Cesta toronyra is.

Piazza della Libertà

Ez San Marino kis főtere, ahol a Palazzo Pubblico és San Marino neoklasszikus, 1876-os szabadságszobra áll. Szép kilátás, és látványos épületek jellemzik. San Marino minden látványossága a főtértől rövidebb-hosszabb gyaloglásra található.

Palazzo Pubblico

San Marino látványos városházája és parlamentje 1884-1894 között épült. San Marino szívében, a Piazza della Libertàn, a bazilika közelében áll. 1996-ban a híres olasz építész, Gae Aulenti vezetésével restaurálták. Június eleje és szeptember vége között, 9:30-13.30 és 14:30-18:30 között a Palazzao Pubblico előtt fél óránként őrségváltás tekinthető meg. A Palazzo Pubblico is megnézhető berülről,

Basilica di San Marino

San Marino legnagyobb templomát 1826-1838 között, neoklasszikus stílusban építették. Helyén már a 4. században is templom állt, ami azonban a 19. század elejére olyan rossz állapotba került, hogy le kellett bontani.

Ingyenes a belépés, érdemes bemenni és megnézni az enteriőrt, a festményeket és a szobrokat a viszonylag egyszerű, nem éppen túldíszített templomban (rövidnadrágban, fedetlen vállal a belépés ugyanakkor nem engedélyezett). A bazilika mellett egy másik templom, az 1689-es Chiesa dei San Pietro látható.

San Leo és erődje

A hangulatos középkori falu, San Leo, és 15. századi erődje, a Forte di San Leo már nem San Marino része. Ugyanakkor itt említjük meg, mivel Rimini környékén nyaralva San Leo is egy fantasztikus kirándulási lehetőség. San Marino mellett San Leót is érdemes tehát útba ejteni. A falu szép templomokkal, hangulatos utcákkal és terekkel rendelkezik. De a legfőbb látványosság a felette magasodó erőd. A nagy erőd San Leóból busszal és gyalog is elérhető További információ: www.utazas-nyaralas.info

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »