Lavanttal régió

Lavanttal régió

RML Regionalmanagement Lavanttal GmbH
Minoritenplatz 1
9400 Wolfsberg
Tel.: +43 4352 2878
info@region-lavanttal.at
www.region-lavanttal.at

A Felső-Lavant-völgy (Oberes Lavanttal):

Karintiát a Lavant folyó szeli át. A stájer Zirbitzkogelben ered, amely a legmagasabb pont a Seetaler-Alpokban. A folyó Reichenfels előtt lép be Karintiába.

Preblau:

A tenger szintje felett 792 méter magasan található. Keresett fürdőhely. Gyógyvizéről híres e kis hely. Szénsavas és alkalikus forrásai táplálják gyógyvizét, melyet vesebetegségek gyógyítására használnak. Innen szállítják egész Ausztria szerte palackozott ásványvizét, melyet nagyon kedvelnek. A neve Preblauer. Két kis városrészre osztják, Gräbern és Prebl részre. A Gräbern részen érdemes megtekinteni a XV. századi gótikus templomot, a Prebl részben pedig a XIV. századi gótikus Martinskirschet (Szt. Márton-templom), egy római kőleletet és a két évszázados hársfát.

Bad St. Leonhard:

Mondhatjuk, hogy a Felső-Lavant-völgy fővárosa. 721 méterrel a tengerszint felett van. Állandó lakosa 5000 fő. Magaslati gyógyhelynek nevezzük. Kénes gyógyvizével reumatikus panaszokat, köszvényt, isiászt kezelnek, gyógyítanak. A helységet 1106-ban a bambergi püspök alapította, 1325-ben városi rangra emelték. Itt tekinthetjük meg a Gomarn-vár romot. A rommal szemben láthatjuk az Ehrenfels-kastélyt, mely a Bambergerek székhelye volt. Aztán érdemes megnézni a Szt. Lénárd-plébániatemplomot. A terület nagyon gazdag volt ércekben, aranyban és ezüstben.    

Wolfsberg

Az Alsó-Lavant-völgy (Unteres Lavanttal) legnagyobb városa Wolfsberg. A tengerszint felett 461 méteren található. Lakossága 30 000 fő. 1331-ben emelték várossá. A Bambergi püspök alapította és székhelye is volt egészen 1759-ig. Érdemes megtekinteni a Wolfsberg-kastélyt. A város felett magasodik, csak kívülről tekinthető meg, mert még ma is magántulajdonban van.

St. Paul

Az Alsó-Lavant-völgy legfontosabb helysége St. Paul. A táj annyira szép, hoy a „Lavant-völgy gyöngyének” nevezik. Zöld erdők és mezők közepén fekszik, nyugaton a Saualpe hegyei, keleten a Koralpe határolja, a település pedig egy sziklacsúcs lábánál alakult ki. Innen kellemes vándorutakon juthatunk le a Dráva völgyébe. Ha erre járunk, feltétlen tekintsük meg a Benedek-rendi apátságot. Ebben nyugszanak a főoltár mögötti kilenc kriptában 15 Habsburg-leszármazott csontjai. Ezt márvány emléktábla jelzi, de sajnos nem látogathatók meg a kripták.

Lavamünd

Következő település a Lavamünd, tengerszint felett 334 méterre. Ez Karintia legalacsonyabban lévő üdülőhelye. Klímája nagyon enyhe. Itt tekintsük meg a gótikus plébániatemplomot, a piactemplomot, a Szentháromság templomot. Az 1944-ben épített erőmű miatt a Dráván több épületet lebontottak.

Griffen:

Egy meredeken kiemelkedő mészkőszikla lábánál fekszik. Fent a magasban meglátogathatjuk a Griffen-vár romjait. A szirten egy cseppkőbarlangot tekinthetünk meg. Látnivalói: Apátsági templom, Régi plébániatemplom.

Althofen Karintia északkeleti részén fekszik a Krappfeld (a Gurk folyó völgye) északi részén.

A város területén i.e. 300 körül kelták éltek. 600 körül szláv karantánok telepedtek meg a régióban. A város nevét először 1041-ben említik Altanhouun formában. 1230 körül vásárjogot kapott és ekkoriban már a nagyobb karintiai kereskedőhelyek közé tartozott; elsősorban a hüttenbergi vas cserélt itt gazdát. Althofen – akárcsak a Krappfeld többi környező része – egészen 1803-ig a salzburgi érsek tulajdona volt.

A középkor végétől és az újkorban az Egger és a Dickmann-Secherau családok kezében volt a helyi vasfeldolgozás. Az Egger grófoké volt a treibachi vasmű, amelyet még a 16. század végén alapították és a napóleoni háborúk végéig működött. 1897-ben Carl Auer von Welsbach vásárolta meg az üzemet és kísérleti elektrokémiai gyárrá alakította át, amiből aztán 1907-ben a Treibacher Chemischen Werke nőtt ki (ma Treibacher Industrie AG). A gyár elsősorban a kőolajipar számára készít katalizátorokat.

Althofen 1993-ban kapott városi státuszt.

  • a Canterburyi Szt. Tamásnak szentelt plébániatemplom a 14. század végén épült késő gótikus stílusban
  • a 16. és 19. században átépített Szt. Cecília-templom. Mindkét templomnál római sírkövek is megtekinthetők.
  • a Szentkereszt-kápolna a kálváriadombon
  • az althofeni kastély
  • pestisemlékmű és szökőkút a Salzburger Platz-on
  • Auer von Welsbach-múzeum
  • Töscheldorf kastélya
  • Iszapgyógyfürdőjéről híres. Iszapfürdőit jó eredménnyel használják reumatikus fájdalmakra, női betegségekre, anyagcsere-zavarokra. Hidroterápiás kezeléseket, iszappakolásokat, víz alatti masszázst, akupunktúrás kezeléseket, fizikoterápiás eljárásokat és gyógytornát használnak a különböző kezelések alkalmával. A környéken kitűnő túrázási lehetőségek is vannak. Jó turistautakon bejárhatjuk a környező dimbes-dombos tájat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »