Ötztal

Ötztal

Az Ötz folyó völgyében van. Ez Tirol legmagasabban lévő és legkiépítettebb sícentruma. Az Ötztal Arena magában foglalja a Sölden feletti nagyon felkapott pályákat, Hochsölden, Giggijoch, Gaislachkogl. 1999 óta egész évben síelhetünk itt, mert új liftekkel kapcsolták össze a Tiefenbach és Rattenbach gleccserközpontokkal. Síeljük végig a 11 km hosszú, 1680 méter szintkülönbségű pályát, melynek kiindulópontja a 3056 méter magas Gaislachkogl, a vége pedig Sölden belvárosa.

Sölden – Ötztal Arena
Sölden Ausztria egyik legjobb síterepe. A síterep hóbiztosságáról a Tiefenbach és a Rettenbach gleccserek gondoskodnak. Lejtőinek nagy része az erdőhatár fölött fekszik, így októbertől egész május elejéig lehet itt síelni. A közel 150 kilométernyi összefüggő sípályán mindenki megtalálhatja a saját tudásának megfelelő pályarészeket. A Golden Gate köti össze a Giggijoch síterepet a gleccservidékkel. Itt található Ausztria leghosszabb lesiklópályája, ami 13 km-t és 1800 méternyi szintkülönbséget tesz meg. Az Ötz völgyében elnyúló Söldenben és a fölötte fekvő Hochsölden üdülőhelyen összesen 10 ezer vendégágy várja a téli sportok szerelmeseit. A modern síterep a 2016/17-es szezonban lecserélte a Giggijoch felvonó 8 személyes kabinjait 10 személyesre cserélték, valamint felújították a hegy és völgyállomást is, mely egyedülálló dizájnnal és csúcstechnológiával óránként 4500 utast tud szállítani.

A BIG3 csúcs
A BIG3 elnevezés Sölden három olyan kimagasló hegycsúcsát jelöli ahol nem csak a panoráma, de a kilátóul szolgáló építmény is egyedi attrakció.

  • A Gaislochkogl 3.058 m-es csúcsa mellett található a szakadék fölé nyúló ellipszis alakú acél tartóoszlopokon „lebegő” impozáns kilátó.
  • A Tiefenbachkogl 3.309 méteres csúcsa mellett egy hasonló építészeti megoldással készült stégről nézhetünk le a Tiefenbach gleccser mögötti alpesi hegyláncokra
  • A Schwarze Schneid csúcs (3.370 m) mellett egy égbenyúló obeliszk található 3.340 méteren. Ez itt a legmagasabb kilátóhely, fantasztikus körpanorámával. A kilátást azonban ki kell érdemelni – a hely a legfelső felvonóállomásától egy jó negyedórás meredek felfelé gyaloglással érhető csak el.

A téli üdülés fénypontja a Big 3 rally: aki ezt a kört megteszi, kereken 50 kilométert és 10 000 méternyi magasságkülönbséget küzd le és három varázslatos 360°-os hegyi panorámát élvezhet. A Schwarze Schneid felvonójának modernizálásával tökéletesítették a Big 3 rally-t, a gyakorlott síelők kb. 4 óra alatt tudják megtenni a komplett távot.

Programok Söldenben
A szezonban számos versenyt rendeznek itt, köztük Söldenben rajtol az alpesi világkupa egyik futama is. Szerdánként a Gaislachkogl középállomástól induló 4 km-es éjszakai megvilágított pályán lehet este síelni. Ugyanebben az időben a söldeni síiskola oktatói látványos, tűzijátékkal fűszerezett night showt mutatnak be. Péntekenként pedig a síterep szívében, a Giggijoch völgyállomáson rendeznek megabulit a Söldenben üdülő vendégeknek.

Aprés Ski
Megannyi Apres Ski bár és partihely van lenn a völgyben fekvő Sölden városkában. Ami nyáron a szórakozni vágyó fiatalok körében Ibizát jelenti, annak a téli kistestvére kétségkívül Sölden, nemhiába hívják sokszor az Alpok Ibizájának. Leghíresebb a „Fire and Ice” nevű szórakozóhely, ami csak egy a sok hajnalig nyitva tartó bár és diszkó közül.

Hófalu Söldenben
Európában egyedülálló épületkomplexum a Hófalu Söldenben. A gleccseren 2700 m magasságban található épület különlegessége, hogy hóból, és jégből épült. Az épületegyüttes eszkimó mintára emelt iglukból áll. A csillag alakban elhelyezkedő hókunyhókat folyosók kötik össze egymással és a központi igluval. Az épületegyüttesben hálóhelyiségek is találhatóak, az éjszakázáshoz az üzemeltetők meleg téli alsó- és felsőruházatot ajánlanak, a -40 C°-ig hőszigetelő hálózsákok a szálláson biztosítva vannak. Az ideiglenes szálloda számos programmal várja látogatóit, ilyenek például, a „túlélőéjszaka”, lavinajelző készülék használatának bemutatása, hóból tea főzése, valamint a szabad ég alatt a gleccseren való éjszakázás. A „gyertyafény éjszaka” nászutasoknak, ebben az esetben légbetétes ágyat, kétszemélyes hálózsákot, pezsgőt és ételkülönlegességeket is biztosítanak a szervezők.

További program lehetőségek: éjszakai lesiklóverseny időméréssel, bármilyen elképzelhető tárgyon, ami csúszik a havon, gyermeknap színes programokkal, mint például az iglukészítés fortélyainak elsajátítása. Külön kívánságra látványos effektusokkal kísért diszkó, születésnapi zsúr, vagy akár rendhagyó lakodalom is lebonyolítható. Vállalatok számára is van lehetőség kihívásokkal teli csapatépítő tréningek szervezésére ebben az egyedülálló környezetben.
Bővebb információ a www.schneedorf.com weboldalon.

Sítúra tipp: Sölden – Vent
Az Ötztal völgyének klasszikus sítúra célpontja a Sölden közelében található Vent környéke. Újra járhatóvá vált a legendás sítúra útvonal, köszönhetően a Hochjoch Hospiz menedékház megnyitásának. Az 5 napos túra Vent-ből indul (1.900 m) és az Ötztali Alpok legmagasabb csúcsai között vezet. Csúcsgyűjtők figyelmébe a következő célpontokat ajánljuk: Similaun (3.606 m), Finailspitze (3.500 m), Weisskugel (3.739 m), Fluchtkogel (3.500 m) és végül itt van Tirol legmagasabb csúcsa is: a Wildspitze (3.774 m).

vadromantikus Ötztal Ausztria és Olaszország határán található. Részben Ausztria Tirol tartományában, részben Olaszország Trentino-Alto Adige régiójában (Dél-Tirol) fekszik.

A völgyet 3 ezer méter magas csúcsok veszik körbe, amelyekről fennséges panorámában lesz részük az odalátogatóknak. Legmagasabb csúcsa a 3768 m tengerszint feletti magasságban fekvő Wildspitze.

Ötztal települései: Haiming, Ochsengarten, Sautens, Oetz, Umhausen, Niederthai, Längenfeld, Gries, Huben, Sölden, Hochsölden, Zwieselstein, Hochgurgl, Obergurgl, Vent. Az ötztali Alpokat a Timmelsjoch hágon keresztül hagyhatjuk el Olaszország felé.

SÍTERÜLETEK

OETZ-HOCHOETZ:

Hochoetz: Acherkogelbahn (820 m-2.020 m). Hegyállomástól babakocsis túraút indul!

SÖLDEN-HOCHSÖLDEN:

Ausztria egyik legnagyobb gleccser-síterülete, és garantáltan abszolút hóbiztos októbertől májusig. A maga 20 négyzetkilométeres kiterjedésével Ausztria egyik legnagyobb síterületének számít. Ausztrián belül egyedül Sölden dicsekedhet mindjárt három 3000 méteren felüli heggyel („BIG3″): a Gaislachkogl 3058, a Tiefenbachkogl 3250 és a Schwarze Schneide 3340 méteres magasságokba nyúlnak. Két gleccseren is le lehet siklani, a Rettenbach és a Tiefenbach gleccseren. A két gleccsert egy 170 méter hosszú síalagút köti össze 3000 méter magasságban:”Rosi-Mittermeier-alagút” 1,7 km hosszú közúti alagút – SALOMON állomás a Rettenbach-gleccsernél.

Gaislachkogelbahn

Giggijochbahn (1.377 m -2.284 m)

Tiefenbachbahn (2.675 m- 3.250 m, 2.795 m-3.249 m) Doppelsesselbahn Rotkogel (2.092 m- 2.414 m). Hochsölden. Itt állatsimogató, játszótér.

VENT

Doppelsesselbahn Wildspitze (1.900 m-2.365 m)

OBERGURGL-HOCHGURGL:

Hohe Mut Bahn (1.930 m- 2.670 m). Obergurgl.

Hochgurglbahn (1.790 m-2.700 m). Hochgurgl.

Top Wurmkogl (2.700 m-3.064 m). A hegycsúcson Gipfelsteig Top Mountain Star kilátó (3.080 m)

NIEDERTHAI-UMHAUSEN: 

FÜRDÉS

Badesee Umhausen. A Stuibenfall lábának közelében található a gyönyörű umhauseni strand. Kristálytiszta kb. 24 fokos vize ivóvíz tisztaságú. A parton strandröplabdapálya, teniszpályák, Tabaluga-játszótér és nagy teraszos pizzeria várja a vendégeket. Nyitva júniustól szeptemberig. Belépő: 4,50 euró/felnőtt, 2 euró/gyerek

Therme Aqua Dome, Längenfeld 

Piburger See, Oetz. Oetzből folyamatosan emelkedő gyalogúton érhető el a smaragdzöld hegyi tó, amely gazdag halállománya miatt horgászparadicsomként is ismert. A tó strandja nyáron látogatható. Kellemes családbarát túraút a tó körül. Csónakkölcsönzés.

Waldbad, Haiming. Fűtött medence, babamedence, játszótér. Belépő: 4 euró/felnőtt, 2 euró/gyerek

Freizeitzentrum Sautens. Fűtött medencék, játszótér. Belépő: 4 euró/felnőtt, 1,710 euró/gyerek

Erlebnisschwimbad Oetz. Fűtött medencék, vízicsúszda, játszótér. Belépő: 4,60 euró/felnőtt, 2,30 euró/gyerek

Freischwimbad, Längenfeld. Fűtött medencék, vízicsúszda. Nagy gyerekmedence játékokkal. Belépő: 5 euró/felnőtt, 2 euró/gyerek

Freizeit Arena, Sölden. Élményfürdő külön gyerekterülettel. Belépő: 9 euró/felnőtt, 5 euró/gyerek.(www.freizeit-soelden.com)

SZABADIDŐPARKOK

Ötzi-dorf, Umhausen

Area 47, kalandpark és csúszdapark Oetz-ben

Kids Park: nagy játszótér Oetzben, Tirol legnagyobb játszótere. Ingyenes belépés. Az egyes játékokat bányász-témakörben alakították ki. Az oetzi uszoda mellett található.

Ötztaler Fun- und Erlebnispark, Längenfeld/Huben

Geojátszótér, Längenfeld/Huben

Kalandpark és erdei kötélpálya-Ötztaler Outdoor Parcours, Sautens

Függőhíd. A 82 m hosszú függőhíd Ötztal új szenzációja, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a völgybe.

SZIKLAMÁSZÁS

via ferrata utak hatalmas dróthálóként szövik át Ötztal hegyeit. Mivel az utak nehézsége a könnyűtől az extrém nehézig terjed, mindenki megtalálhatja a számára ideális terepet. A völgyben az utak kiépítését még a 80-as években kezdték, számuk mára már körülbelül 600-ra tehető, a kezdőktől a legprofibbakig mindenki megtalálja azt, amelyikre fel tud, mer vagy szeretne mászni. Niederthai közvetlen közelében található az egész völgy legtöbb (118) kiépített útját kínáló fal, 6b és 9a nehézségű utakkal. Akik könnyebb utakat keresnek, azoknak ajánlható Engelswand (76 út, 4a-8a+) falai. A mászóparkok rövidebb útjai mellett számtalan nagyfalas út is várja a mászás szerelmeseit, köztük például a 740 méteres összmagasságot leküzdő Waze Spitze keleti gerince, amely a legszebb mászóutak közé tartozik.

Klettersteig, Umhausen: a Stuibenfall vízesés vonalát követő via ferrata út, amely viszonylagos egyszerűsége mellett is az egyik legnagyobb élményt kínálja a mászók számára. Összesen 450 méter hosszú, amelynek végén a legelszántabbak nekivághatnak, hogy egy drótkötélen egyensúlyozva keresztezzék a vízesés szédületes robajjal lefelé zúduló zuhatagát.

A völgy további útjai, Sölden Moosalm, Lehner Vízesés, Kühtai vadonatúj Panorama útja és a Burgsteiner fal is feledhetetlen élényeket kínálnak.

Mászóparkok: Haiming, Sautens, Tumpen bei Umhausen, Niederthai, Oberried in Längenfeld.

RAFTING ÉS CANYONING

Családi raftingtúrák: tapasztalt és képzett vezetők segítségével akár az egész család biztonsággal meghódíthatja a dühöngő folyók vizét az ötztali Achen, vagy a szűk Imst-szurdokban. A kisebb gyerekek egy sokkal békésebb „kalóztúra” keretében ismerkedhetnek meg a vízi kalandokkal.

Canyoning: Ötztal változatos szurdokai, vízesései és hegyi patakjai tökéletes terepviszonyokat kínálnak ehhez a rendkívül izgalmas sporthoz. A völgyben számos cég szervez ilyen túrákat különböző nehézségi szinteken, amelyeken bárki kipróbálhatja magát.

TÚRA

Ötztal lélegzetelállító hegycsúcsai között számtalan különböző nehézségű túraútvonal kígyózik. A régió legszebb úticéljai közé tartozik a Niederthaiból nagyjából két óra alatt elérhető Narrenkogel (2309 méter), illetve a Fundusfelier, meghódításával belépünk a háromezresek világába (3079). A túrák kényelmét az utak mentén váratlanul felbukkanó hütték biztosítják, itt mindig jó alkalom -és ürügy- kínálkozik egy frissítő ital elfogyasztására.

Alpesi élményösvény („mit Gratschen ratschen”). Az út cirbolyafenyő erdőben vezet. 12 állomás témái pl. madarak, mormoták. 4 km, 2 óra. Start: Obergurgl, Gasthaus Davids Hütte, a cirbolya-fenyő erdő bejáratánál.

Stuibenfall-vízesés, Umhausen

„1. Lehrpfad zur Hochgebirgsökologie”– témaút az alpesi növény- és állatvilágról. 2 szakaszból áll. 1. szakasz: Gaislachkoglbahn középállomásától a völgyállomásig : témája a hegyi állatok. 4,6 km, menetidő 2-2,5 óra. 2. szakasz: Az út Hochsöldenben (2.100 m) kezdődik és Gaislachkoglbahn középállomásánál végződik (2.170 m). Témája az Alpok élővilága. 5,5 km, menetidő 1,5-2 óra.

Hängebrücke Rofen, Vent. 46 m hosszú függőhíd vezet a 31 m mély Rofnerschlucht (Rofner-szurdok)fölött.

KERÉKPÁR

Ötztal a biciklizés és a természet szerelmeseinek paradicsoma. Közel 700 kilométer jelzett kerékpárút hálózza be a völgyet, egészen elképesztő, 30 ezer méteres össz-szintkülönbséggel. Ezek között természetesen az egészen könnyűtől az extrém nehézig mindenféle nehézségi szint megtalálható, így garantáltan mindenki a számára legideálisabb útvonalon tekerhet. Akármelyik utat is választjuk, mindenütt ugyanaz a megunhatatlan, gyönyörű, változatos táj fog elkísérni minket a rohanó patakok, dús, zöld erdők és lenyűgöző sziklaformák között. Minden kétséget kizáróan a 135 kilométeres, egész Ötztalt bejáró mountainbike-körút a völgy egyik legszebb túrája. Az összesen 4690 méteres downhill út a Gaislachkoglen egész Európa egyik híressége, hiszen ez a legmagasabbról induló ilyen jellegű bicikliút az Alpokban.

Természetesen számtalan túralehetőség kínálkozik a gyerekes családok számára is, mint például az Umhausenből (Niederthai közelében) induló körtúra. A kerékpárral való mozgást segítik a speciális bicikliszállító buszok, amelyek a völgyön belül rendszeres időközönként közlekednek.

ALPESI ÚT

Gletscher Panorama Straße, Sölden: A Keleti-Alpok legmagasabban fekvő panorámaútja (Söldentől 14 km-re)

Timmelsjoch Hochalpenstarße

MÚZEUM

Ötztali Szabadtéri Múzeum, Längenfeld. A múzeum Ötztal paraszti kultúráját mutatja be. Nyitva júniustól szeptemberig.

www.hetedhetorszag.hu www.sielok.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »