Imst és környéke

Imst és környéke

Imst város AusztriábanTirol tartományban. Az Inn folyó mellett fekszik, 55 km-re nyugatra Innsbrucktól.

Imst egykor kelta település volt, melynek a rómaiak az „oppidum Humiste” nevet adták. Az itteni letelepedés oka a környék nemesfémbányászata volt. Az itteni bányákra később a tiroli grófok is rátették kezüket, majd a scharnitzi kolostornak ajándékozták. A település 1282-től szerzett piactartási jogot, a városi rangot és az ezzel járó városi jogokat azonban csak 1898-ban szerezte meg. 1500 körül a Fuggerek is élénk kereskedelmet folytattak itt, ipara 1700 körül vált ismét virágzóvá. Iparát máig sem vesztette el, mivel fontos utak kereszteződésében fekszik, faipara, textilipara ma is jelentős, de mellette az idegenforgalom az ami nagy hasznot hajt a városnak.

Imst történetéhez tartozik lakosainak a 16.19. században folytatott nagymérvű kanáritenyésztése, melyeknek pompás ketreceket is gyártottak, s a madarak bejárták egész Európát, Karl Zeller a 19. század végének osztrák operettszerzője „A madarász” címmel operettet is írt róluk.

A település népi nevezetességei közé tartozik még az „Imser Schemenlaufen”, mely egy évszázadokra visszanyúló vidám álarcos farsangi felvonulás, amelyet régebben minden környékbeli faluban megtartottak, ma már csak háromban, Köztük Imstben rendeznek meg. Az imsti felvonulást 3-4 évenként rendezik meg. Látványos, vidám farsangi mulatság. Imsten kívül csak Nassereith és Thaur rendezi meg.

Nevezetességek

  • Farsangi felvonulás (Imser Schemenlaufen)
  • Pfarrkirche Mariä Himmelfahrt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »