Maria Wörth

Maria Wörth

Régen sziget volt, ma félsziget. 1770-ben lett a szigetből félsziget és a kegyhelyből gyógy- és idegenforgalmi hely. Alig több, mint ezer lakosa van. Karintia legrégebbi keresztény településének számít a hely. A szirtfokra három oldalról körülvett templomcsoportot telepítettek, mely a Wörther See legismertebb jelképévé vált az idők folyamán. Nagyon híres a Maria Wörth-i búcsú, melyet minden év augusztus 15-én (Nagyboldogasszony napja) rendeznek meg. Innen nagyon szép túrákat tehetünk a Keutschacher See-hez. Aztán az erdőn keresztül felmehetünk a Pyramiden-kogelre, mely 851 méter magasan található a tengerszint felett. Tetején egy 54 méter magas kilátótorony, melyből páratlan kilátás nyílik a környékre, a tóra. A kilátó lifttel és autóval egyaránt megközelíthető, de még így is sokat kell sétálnunk, hogy elérjük célunkat. De a látvány megéri, minden fáradtságot elfelejtet velünk. Arra számítsunk, hogy a kilátó megtekintése viszonylag drága. Innen kitűnően látszanak Karintia természetes határai, délen a Karavánkák hegyvonulatai, nyugatra a Villachi-Alpok, a Goldeck-hegycsoport és ha nagyon szép időt fogunk ki, akkor még a Lienzi-Dolomitokat is megcsodálhatjuk. Észak felé a Gurktali-Alpokat, a Zirbitzkogelt, a Saualpét és a Koralpét is megcsodálhatjuk. Nyáron a torony este hétig nyitva van, a késő esti látvány még a tóparti fények szépségével párosul. Májusban és szeptemberben este 7-kor zárnak.

  • a Szt. Primus és Felicián-plébániatemplom a félsziget legmagasabb pontján épült eredetileg román, mai formájában késő gótikus stílusban. Itt helyezték el Primus és Felicianus mártírok földi maradványait. A 9. században a keresztény térítés egyik bázisa volt Karintiában. Romantikus tóparti fekvése miatt ma az egyik legnépszerűbb esküvői helyszín a tartományban.
  • a kis Téli templom (vagy Rózsafüzér-templom) a plébániatemplomtól nyugatra és valamivel lejjebb helyezkedik el. A hagyomány szerint 1155-ben szentelték fel.
  • az 1898-ban épült reifnitzi kastély („Kis-Miramar”) a Reifnitzi-öböl északi részénél található.
  • a maierniggi Villa Schwarzenfels-et 1894-ben építette a bécsi Friedrich Theuer.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »