Hall

Hall

Innsbrucktól keletre található. Az innsbrucki kerülethez (Bezirk) tartozik.

Fekvése különlegesen szép. Felette északon a Karwendel sziklafalai emelkednek.

A település neve (Hall) egy 1256-os dokumentumban szerepel először, a középkorban a 13. század óta a sóbányászat központja volt Ausztriában. Sótartály szerepel a város címerében is, melyet ké toldalról egy-egy arany oroszlán tart. A kibányászott sót főképp Svájcba és a német területekre szállították. 1303-ban a település városi rangot szerzett, 1477-ben pedig a pénzverési jogot is elnyerte. A várost 1938 és 1974 között Solbad Hallnak nevezték, 1974-től pedig a Hall in Tirol nevet vette fel.

A város fejlődése szorosan összekapcsolódott a sóbányászattal. Fő bevételi forrás volt ez 1244-1967 között. A Habsburgok számára 1363 óta fő bevételi forrás volt a sóbányászat. 1477-ben ide helyezték át a meráni fejedelmi pénzverdét, hamarosan ez lett Európa első nagy ezüstpénzverdéje. A Pénzverők tornya (Burg Hasegg) 12 szögű zömök torony. Nagyon jól jött a közelben levő schwazi ezüstbánya. A guldiner a világ akkori legnagyobb ezüsttallérja volt, értékálló fizetőeszköz.  

  • Hasegg vára (Burg Hasegg)
  • Bányászati múzeum (Bergbaumuseum)
  • Sófőző házak
  • Speckbacher-emlékmű
  • Városháza (Rathaus)
  • Szent Miklós-plébániatemplom (Pfarrkirche St. Nikolaus)
  • Magdalena-Kapelle
  • Jézus szíve apácakolostor
  • Jezsuita templom

Schwaz:

Az Inn völgyének forgalmas kereskedővárosa. A XVI. században Tirol második legnagyobb települése volt. Az 1809-es Napóleoni háború idején súlyos károkat szenvedett, de azért maradtak fenn értékes műemlékei. Régen az ezüstbányászat központja volt. Egyik bányáját, a Silberbergwerk-et megnyitották a látogatók előtt. Kisvasúttal vagy idegenvezetővel vezetett séta során tekinthető meg.

Schwazhoz közel van a Schloss Tratzberg vár. Az épület reneszánsz stílusban épült, határerődítmény volt régen. A bajorok ellen nyújtott védelmet az Andechs-grófok számára. Sok gazdája volt már, jelenleg az Enzenberg család magántulajdona. Van benne egy pici múzeum. A várban található  egy fegyverterem, Királyi szoba, mely Csehországi Anna (a tiroli herceg özvegye) szobája volt. Végül pedig a Habsburg-terem, mely I. Miksa császár családfáját mutatja be a család 148 tagjának arcképével. Kazettás mennyezetét a középen álló vörösmárvány oszlop tartja. A Fugger-család szobájában megmaradt az eredeti reneszánsz díszítés. Legszebb látnivalója az 1515-ből fennmaradt, intarziával gazdagon berakott ajtó.

  • Miasszonyunk- (Unserer Lieben Frau) a tartomány legnagyobb négyhajós késő gótikus stílusban épített temploma. A 15. században Erasmus Grasser tervei alapján építették, a templom tetejét tizenötezer rézlemezzel fedték be.
  • Bányakapitányság (Berggerichtsgebäude) épületcsoportja az egykori Fugger-házat foglalja magában, melynek falait barokk festmények díszítenek.
  • A város felett emelkedik a Burg Freundsberg, melyet a 11. században kezdett építtetni a Freundsberg nevű tiroli főnemes család. A vár Mesterdalnokok-termét 1944-ben egy bombatámadás semmisítette meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »