Jablonec nad Nisou

Jablonec nad Nisou

Jablonec nad Nisou (német nyelven: Gablonz an der Neiße) város északkeleti Csehországban.

A város a híres cseh féldrágakő-feldolgozás és a bizsuékszer-készítés központja.

A környék számos sport-és turisztikai tevékenység számára is vonzó környezet, mint például a sielés, vagy kirándulás a várostól északnyugatra fekvő Jizerai-hegységbe.

Jablonec és környéke állandóan lakott hely volt. Története 1356-ra nyúlik vissza. A huszita háborúk idején és Podjebrad György uralkodása alatt a város leégett.

16. században alakult meg itt az üveggyártás. Az üveg-, ékszer-ipar a 17. században, de különösen a 18. században indult gyors fejlődésnek. Jablonec az ékszerek világhírű kereskedelmi központjává vált.

1888-ra kiépült a vasúti hálózat is melyet hamarosan kiterjesztettek Smržovku és Tanvald a Kořenov felé is, majd csatlakoztak a hálózathoz a porosz vasutak is. Mindez hozzájárult Jablonecben az ipar és kereskedelem fejlődéséhez.

Jablonec nevezetességei közé tartozik a szecessziós stílusban épült Szent Kereszt templom, a Városi Színház szecessziós belsővel, és a gótikus stílusú evangélikus templom. A két világháború közötti időszakban épült felaz új városháza és a katolikus egyház Jézus Szíve temploma.

  • Szent Kereszt templom
  • Jézus Szíve katolikus templom,
  • Evangélikus templom
  • Városháza
  • Városi Színház

www.wikipedia.org

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »