Ještěd

Ještěd

Ještěd-torony egy 94 méter magas televíziós adótorony és szálloda, amelyet az 1012 méteres Ještěd-hegy tetején építettek Liberec közelében, Csehország északi részén. Az épület vasbetonból épült, egyedi hiperboloid alakban

A jelenlegi szálloda építése előtt már két kunyhó állt a hegycsúcs közelében: az egyik a 19. század közepén, a másik pedig a 20. század elején épült. Mindkét épület faszerkezetű volt, és mindegyikük az 1963-as tűz áldozata lett. Az egykori éttermet működtető Liberec és a Prágai Rádiókommunikációs Igazgatóság megegyezett, hogy a hegytetőn egy új, közös épületet fognak építtetni. Az új tornyot Karel Hubáček építész tervezte, akit Zdeněk Patrman a statikai munkákban, Otakar Binar pedig a belsőépítészetben segített A csapatnak három évbe telt a tervek véglegesítése (1963–1966). Maga az építkezés hét évig tartott (1966–1973). 1969-ben Karel Hubáček elnyerte az Építészek Nemzetközi Szövetsége (UIA) által alapított rangos Perret-díját. Az építkezés akkori költsége 64 millió csehszlovák koronát tett ki.

A hiperboloid alakot azért választották, mert ez természetesen meghosszabbítja a hegy sziluettjét, ráadásul jól ellenáll a Ještěd csúcsán uralkodó szélsőséges éghajlati körülményeknek. A kialakítás ügyesen ötvözi a hegyi szálloda és a televízió-adótorony funkcióit egyben. A szálloda és az étterem a torony legalacsonyabb szintjein található.

A torony az észak-csehországi táj egyik meghatározó eleme lett. Az alsóbb szinteken található sétány és az emeleten lévő étterem Csehország nagy részére, valamint Lengyelország és Németország területeire nyújt gyönyörű kilátást. A torony sziluettje megjelenik a régió zászlóján és a címerén, valamint a helyi egyetem logóján és a legeredményesebb helyi labdarúgóklub, az FC Slovan Liberec logóján is. Az épület a Jaroslav Rudiš könyve alapján készült Grandhotel című cseh filmben is szerepel.

A torony 1998 óta szerepel a cseh kulturális műemlékek listáján, és 2006-ban nemzeti kulturális műemlékké vált. 2007-ben bekerült az UNESCO világörökségi cím várományosainak listájára.[5]

Az építmény közúton és felvonóval is megközelíthető a hegy lábától.

A német és lengyel határ közelében található Liberec városától könnyedén elérhető Jested. Csehország egyetlen nagykabinos liftje itt található, amely az 1000 méter magas Jested csúcsra vezet. A sícentrum három, különféle méretű sísánccal rendelkezik, ez gyakran szolgál különféle versenyek helyszínéül. A Liberec környéki hegyek, köztük Jested lejtői adtak otthont a 2009-es Sí Világbajnokságnak.

www.wikipedia.org

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »