Jeszenik-hegység

Jeszenik-hegység

Jeszenik-hegység (csehül: Hrubý Jeseníkalengyelül: Wysoki JesioniknémetülAltvatergebirge) a Szudéták egy része, mely északnyugatra a morva lejtőkig és a freiwaldaui szorosig nyúlik. Mély hasadékok által elválasztott magas, hegytömegekből és kopasz, részben mohával fedett 1300 méternél magasabb csúcsokból áll; a legjelentékenyebbek: a nagy Praděd (1492 m), a széles Janovitzi hegy (1460 m), a kis Altvater (1331 m), a Glaserberg vagy Köpernikstein (1417 m), a Hochschar (1345 m). A nagy Altvater csúcsáról igen szép kilátás nyílik a Kárpátokra, a Biela szűk völgyére és a környező szép hegységekre.

A Jeseníky – hegység Morvaország északi részén található. A legdélibb kiugrások Šternberk és Olomouc városáig, a legészakibbak pedig Lengyelországig nyúlnak. A Kralický Sněžník dombvidékre, Hrubý és Nízký Jeseník – re és ennek előhegységeire osztható. A legmagasabb jeseníky – i hegycsúcsok a tengerszint fölé 1400 m magasságig emelkednek, melyeknek felszínét 1300 – 1350 m magasságtól hegyi mezők borítnak. A hegyhátak meredeken lejtenek a hegyi folyócskák irányába. Az erdő felső határán sűrű bozót nő, melyet mesterségesen telepítettek ide, ennek köszönhető, hogy itt egyedülálló helyszínek jöttek létre (pl. A Nagy – katlan növényvilága mintegy 450 fajt számlál, mely Csehország leggazdagabb botanikus kertjévé teszi). Nem számít különlegességnek itt a boróka, az áfonya és a vadrózsa sem. Alacsonyabban a tűlevelű erdők az elterjedtek. Az erdőkben nagy számú vadászható vadállatot találunk, melyek közül a szarvas és az őz a legelterjedtebb. Továbbá róka, borz, nyest, menyét, zerge, farkas és hiúz él itt. A ragadozó madarak közül az egerésző ölyv, a sólyom, a karvaly valamint bagoly él itt. Az előhegység domborzatát tarka völgyek és alföld felé lejtő katlanok alkotják.

A térség a Balti- és a Fekete – tenger vízgyűjtő területéhez tartozik. Kivételt képez a Klepý – hegy a Králické Sněžník – nál, ahol a Tichá Orlice – folyó ered, amely az Elbába és ezáltal az Északi – tengerbe torkollik. A Kralický Sněžník – csúcsa alatt ered a lehosszabb morva folyó a Morava.

A klimatikus viszonyok közül a hideg és az enyhén meleg égöv képviselteti magát. A hideg térségben a hőmérséklet júniusban nem haladja meg a 15 °C – ot, mely a Jeseník legmagasabb pontjait érinti, ezek Csehország leghidegebb pontjai közé tertoznak. A többi terület enyhén meleg éghajlatú. A hőmérséklet itt átlagban 0,6 °C – ot csökken 100 méterenként.

Az éghajlati viszonyok és a természeti források az okai annak, hogy itt olyan fürdővárosok épültek ki, mint Jeseník, Lipové-lázně, Karlove Studánky és Velké Losiny.

A számos geomorfológiai jelenség, a barlangok, vízesések, a kaskádok, a hatalmas sziklák szép kilátással, a tarka növényzet és a gazdag állatvilág kerültek a hazai és külföldi turisták érdeklődési körébe.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »