Lednice

Lednice

Lednicei kastély Lednice községben, Břeclavi járásban található a Dyje folyó jobb partján, mintegy 12 km-re keletre Mikulov várostól.

kastély a mellette elterülő kerttel a Csehországban látható épületegyüttesek legszebbike. Lednice uradalmát 1249-ben a Liechtenstein család szerezte meg, akiknek csaknem 700 évig volt a birtokában ez a terület.

A kastély mai, neogótikus stílusú formáját a 19. századi átfogó rekonstrukció során nyerte el. A rekonstrukció során feltárták a 16. századi reneszánsz vár alapjait, amelyhez már abban az időben nagy kiterjedésű kert tartozott. A 17. század végén nagyobb átépítésen esett át a, melynek során Domenico Martinelli híres olasz építész és Jan Bernard Fischer erlachi mester tervei alapján kapott barokk stílusjegyeket. A kastély épülete gazdag neogótikus díszítésű.

Hasonlóan pompázatos a belső terek díszítése a faragott kazettás mennyezetekkel, eredeti történelmi bútorzattal, illetve figyelemre méltó a könyvtár 630 fokos falépcsője, amely a könyvtár fölötti hálószobába vezetett, és egyetlen szeg beverése nélkül készült. A közösségi helyiségek többségében márványkandalló áll.

A kastély bal oldala mellett az 1834 –1835 években épült Pálmaház található. Az épület körül terül el a nagy kiterjedésű Lednicei várkert, amelyet a 19. század elején alakítottak ki. A parkban sok különleges fa látható, halastavak, és érdekes építmények: egy minaret 1798-ből, Jan vára – ez egy pszeudogótikus várrom-utánzat, vagy a Halászbástya. Előbbi kettő J. L. Hardmuth tervei alapján épült. A minaret 60 m magas, 1797-1802 között emelték. Jan vára a Lednicei Mezőgazdasági Múzeum halászati és ornitológiai kiállításainak ad otthont. A Halászbástya klasszicista stílusú épület, földszintjét három árkád, emeleti lodzsáját 6 oszlop osztja részekre.

Az 552,5 ha területen fekvő Lednicei halastavakat 1953–ban nyilvánították természetvédelmi területnek, figyelemreméltó vízimadár állományának köszönhetően. A védett terület négy halastóból áll, melyeket a Včelínk patak köt össze. A legnyugatibb tó a Nesyt (Éhség) nevet kapta. 302 hektáros felületével ez a legnagyobb tó Moráviában. A többi tó adatai:

  • Hlohovecký 67 ha
  • Prostřední (Középső tó) 47 ha
  • Mlýnský (Malom-tó), más néven Apollo 86 ha

Még két halastó tartozik a védett területhez, melyek a kastélykertben találhatók:

  • Zámecký (Kastély tó) 42 ha
  • Podzámecký (Kastély alatti tó) 12 ha

A lednicei halastavak nemcsak madárviláguk, hanem az itteni egyedülálló láp miatt is védettek.

Lednice halastavait a középkorban hozták létre a történelmi Morávia és Alsó-Ausztria közötti határvidék mocsaras területén. A Nesyt tó eredetileg nagyobb volt, és a Výtopa (Áradás) nevű kisebb tó is hozzá tartozott, ami ma már nem esik természetvédelem alá. Az eredeti Nesyt tó déli és keleti partja földrajzi határvonalat jelentett, amelyek körbezárták a Hlohovecký , a Prostřední és a Mlýnský tavakat. Csehország területén nem ez a legjelentősebb madárélőhely. Számos madárfaj fészkel itt, de a területet inkább csak költésre, és pihenőhelynek használják. A halastavak partjait nád- és kákafélék szegélyezik. Az Éhség (Nesyt) nevű tó közelében előfordulnak sóstói virágok. A tavakat körülvevő vízinövényeket kertészek gondozzák, és számos egzotikus fajjal egészítik ki.

www.wikipedia.org

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »