Náchod

Náchod

Náchod, a cseh-lengyel határhoz közel fekvő iparváros legfőbb látványossága a szép főtér felé magasodó, impozáns, mediterrán jellegű várkastély. Az adršpach-teplicei sziklavilághoz tartó turistának érdemes egy kis pihenőt tartania a jellegzetes cseh városkában. A város jó hírét a világban egyértelműen az itt főzött kitűnő minőségű, díjakkal elhalmozott sör, a méltán híres Primátor öregbíti.

Náchod látnivalói

A 20 000 lakosú Náchod régi cseh-sziléziai határváros, már a XIII.század közepén megépítették az itt húzódó fontos kereskedelmi út védelmére az erődöt, az 1800-as években pedig iparvárossá fejlődött. Érdekes módon, a cseh Szudéta-vidék egyetlen olyan nagyobb városa, ahol sosem élt számottevő német lakosság, majdhogynem színtiszta cseh város volt.

Túl sok látványosságot nem találunk a városban, de azért egy-két órácskát érdemes itt eltölteni. A főtér, a Masarykovo námĕstí elég hangulatos, és a felette trónoló kissé itáliai feeling-et árasztó várkastély is megéri a fárasztó fellépcsőzést. Náchod városának leghíresebb terméke kétségkívül az egyik legjobbnak tartott cseh sör, az itt főzött Primátor.

Fő tér (Masarykovo námĕstí)

A hatalmas, négyszög alakú fő tér közepén áll a Szent Lőrinc-templom impozáns épülete. A XIV. században épült későgótikus templomot két gigantikus fazsindelyes hagymatorony uralja, a helyiek Ádámnak és Évának hívják a tornyokat. A tér délkeleti szegletében áll az Új Városháza csinos, neoreneszánsz épülete, míg vele szemben, a tér északkeleti szélén az egyszerű, barokk stílusú Régi Városháza, melyet a híres itáliai építész Carlo Lurago tervei alapján építettek 1657-59-ben. Jelenleg a turista információs iroda és egy antikvárium otthona az épület.

A jobbra mellette lévő házban a Városi Múzeum, főleg a Náchod történelmével foglalkozó kiállításai, kaptak helyet. A tér északi házsorában találjuk a Hotel U beránka Art Nouveau stílusú komplexumát, melyben szálloda, színház, kávézó és étterem is működik. A tipikus cseh közegben jól esik a remek helyi sör, a Primátor és a klasszikus gulás knédlivel.

Várkastély (Zámek)

A város feletti meredek, erdős domb tetején trónoló várkastély eredete a XIII. század közepére nyúlik vissza, a gótikus erődítményre ma már csak a nagy kerek torony alsó része emlékeztet. A főtértől, a Régi Városháza melletti kis közön át, 315 lépcső leküzdésével érünk fel a várkastély sgrafittóval díszített falai alá. A középkori erődítményt az 1500-as évek második felében reneszánsz kastéllyá alakították, majd a harmincéves háborúban, a császárnak tett kimagasló szolgálataiért az itáliai hadvezér Ottavio Piccolomini herceg kapta meg, 1634-ben.

A háború után a herceg szülőföldjéről hozatott építészeket, művészeket, és teljesen átépíttette a kastélyt barokk stílusban. A fő építész itt is Carlo Lurago volt. A Piccolomini család még a következő században is folytatta a kastély bővítését, mely a XVIII. század végére nyerte el ma is látható formáját. Az utolsó nemesi tulajdonos, a német Schaumburg-Lippe hercegi család 1842-től 1945-ig élt itt.

A várkastély belső termeit csak vezetett túra keretében tudjuk meglátogatni, több féle opció közül is választhatunk, a két fontosabb közül az egyik a Piccolomini családra és korára koncentrál, míg a másik a Schaumburg-Lippe család korának szobáit, szalonjait járja végig. Mindkét útvonalat magában foglaló túrára is befizethetünk, ez azonban két órán keresztül tart, cseh nyelvű vezetéssel (angol vagy német nyelvű szöveg kérhető).

Az egyes számú útvonal legszebb látnivalói a rokokó stílusú, impozáns Spanyol-terem, a flamand faliszőnyegek, a kettes számút azoknak érdemes választani, akiket a XIX. sz végi, XX.sz. eleji bútorok, enteriőrök érdeklik.

Vezető nélkül, belépővel látogatható a torony, a tömlöc, a pincék, és külön belépővel a várkápolna.

Amennyiben nem szeretnénk a kastély vezetett túráin részt venni, szabadon bemehetünk a szűk várudvarba, és kimehetünk a városra nyíló romantikus fedett erkélyre is. Az épületegyüttes előtti szökőkúttal díszített térről mehetünk ki a hangulatos, lugasos franciakertbe, a várárokban két barnamedve, Ludvik és Dása tengeti az életét, az árok túloldalán angolparkban sétálhatunk.

További információ: www.kirandulastippek.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »