Nové Mĕsto nad Metují

Nové Mĕsto nad Metují

Északkelet-Csehországban, Náchodtól pár km-re délre, a Metuje folyó nagy kanyarulata által körbevett sziklaplatón terül el a régió talán legszebb kisvárosa, Nové Mĕsto nad Metují. Az apró történelmi óváros, szépen felújított, reneszánsz, árkádos házakkal körbevett fő tere és a mellette magasló festői kastély és romantikus kertje az adršpach-teplicei sziklavárosokba történő kirándulások kihagyhatatlan programpontja.

Nové Mĕsto nad Metují látnivalói

A 9700 lakosú városkának tulajdonképpen csak egy kicsi része a turisták által látogatott óváros, az alsó városban található a nem túl vonzó, mai város, üzletekkel, hivatalokkal, lakóházakkal. A Metuje kanyarulatában, egy magas fennsíkon épült ki az 1500-as években, az azóta nem sokat változott picinyke óváros, melyet nagyrészt még körülvesznek a XVI. századi városfalak. Közepén, a hatalmas, csodaszép, négyszögletű fő tér, a Husovo námĕstí terpeszkedik. Közvetlenül a tér északnyugati oldalán pedig a kastély uralja a környéket.

Fő tér (Husovo námĕstí)

A kockakővel burkolt, sajnos nagy részében autóparkolónak használt fő tér közepén egy Mária– és egy Szentháromság-oszlop áll. Az előny, hogy mindig van hely a nagy parkolóban (fizetős, automaták), és sokat nem is kell sétálni. J A teret teljes egészében, túlnyomórészt a reneszánsz korban épült, vidám színekre festett, árkádos polgárházak határolják. A rendkívül fotogén tér északi oldalát egy hosszú, krémszínű, pártázatos ház zárja.

A délkeleti sarokban, a fehérre meszelt, késő gótikus Szentháromság-templom előtti kis terecskén Jan Černčicky szobra áll, ő alapította 1501-ben a várost. Egy 1526-os nagy tűzvészben szinte teljesen porig égett a főleg faházakból álló település, ezután volt kénytelen a Pernštejn családnak eladni a birtokot, akiknek végül is köszönhetjük a jelenleg is megcsodálható, egységes kinézetű városképet.

Ugyanitt egy pasztellzöld színű, egyszerű, háromszintes épületben kapott helyet a városi múzeum és a turista információs iroda. A kiállítások a város történelmére, a régió természetrajzára és a régi, jellegzetes kézművességre fókuszálnak. Emellett egy képzőművészeti galéria is található itt.

Nyitva: máj-szept: K-V: 10.00-12.30, 13.00-17.00, okt-ápr.: K-Szo 10-12.30, 13-16, belépő: 60 Kč

http://muzeum-nmnm.cz

Információs iroda, nyitva: ápr-okt: naponta 9-12, 12.30-17, nov-márc: H-Szo: 10-16.

Kastély (Zámek)

A főtér északnyugati szegletében álló kastély története meglehetősen viharos, az eredeti kisebb erődítményt a Pernstein család építtette át és bővíttette ki. Később a stájer Stubenberg család protestáns ágához került a kastély, ők alakították át kényelmes, reneszánsz stílusú épületté. A harmincéves háború alatt több tulajdonosa is volt a birtoknak, a császár osztogatta a tulajdonjogot az éppen aktuális hadurainak, végül 1634-ben a skót származású tábori marsall, Walter Leslie kapta meg.

A háború végeztével 1655-61 között történt a kastély, nagyjából ma is látható képének kialakítása, az itáliai Carlo Lurago építészmester tervei alapján nagymértékben bővítették és barokk stílusúra alakították a komplexumot. Az utolsó cseh Leslie 1802-ben hunyt el, a birtokot a Dietrichstein család vette meg, azonban a kastélyt nem lakták, így szép lassan lepusztult. 1908-ban vásárolta meg az akkorra már siralmas állapotban lévő épületet Josef Bartoň cseh textilmágnás, aki nagyszabású újjáépítésbe kezdett, a kor vezető építészei, Dušan Jurkovič és a modern, kubista alkotásairól híres Pavel Janák tervei alapján újították fel, ill. alakították át teljesen a szobákat, termeket, szalonokat. Ekkor épült, többek közt, a kert ékessége, a valach népi építészeti stílusú fedett fahíd is.

A szobákat az akkori legmodernebb technikai vívmányokkal is felszerelték, vízvezetékek, elektromos hálózat, telefonok, liftek kerültek a kastélyba. 1948-ban a kommunista csehszlovák állam elkobozta a családtól a kastélyt, de nagylelkűen megengedték az akkor már 95 éves Josef Bartoň-nak, hogy hátralévő éveit a kastélyban töltse. Három szobát bocsátottak rendelkezésére, ahol feleségével és szakácsával élt 1951-ben bekövetkezett haláláig. A rendszerváltás után a Bartoň család visszakapta a birtokot, ma is itt élnek a kastélyban. A Nemzeti Műemlékként védett kastély vezetett túra keretében nézhető meg. A romantikus kastélypark pedig szabadon látogatható.

A főtér északnyugati sarkában, egy kis park mögött, medvékkel őrzött kőhídon kelünk át a várárkon a kastély fő épületébe. A négyszögű, futónövényekkel futtatott udvarba érve, impozáns látványt nyújt az égnek meredő barokk torony. A kastély belső termeit vezetett túra keretében tudjuk meglátogatni. A kastély szobái meglehetősen eklektikus stílusúak, a reneszánsz, barokk mellett a legérdekesebbek az Art Deco, sőt kubista stílusban berendezett helyiségek. A barokk kápolna, az első emeleten lévő télikertdolgozószobahálószobaétkező, a másodikon pedig a reprezentációs szalon és a keleties stílusú étkező a legfigyelemreméltóbb.

A kastély tornyába külön belépővel, de vezető nélkül mászhatunk fel. Az épület túlsó oldalán a csodás kastélykert terül el, melynek dísze a népi motívumokkal festett, fedett fahíd. A romantikus kastélykert érdekességei a barokk korból származó, faragott törpeszobrok, melyek közül kettőt a kastély főbejárata előtt is megcsodálhatunk. A kertből csodás rálátás nyílik a kastély épületére.

Nyitvatartás: Ápr., okt.: hétvégén 10.00-16.00, máj., jún., szept.: K-V: 9.00-16.00, júl., aug.: minden nap 9.00-17.00

A kert májustól szeptemberig szabadon látogatható a nyitvatartási időn belül. Esős időben lezárhatják.

Belépő: felnőtt: 110 Kč, diák, nyugd.: 70 Kč, a torony belépő: 20 Kč. A kastély belső tere csak csoportosan, vezetővel, a torony szabadon látogatható.

http://www.zameknm.cz/en

További információk: www.kirandulastippek.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »