Pravčická brána, Prebischtor

Pravčická brána, Prebischtor

Cseh Svájc legismertebb és leglátványosabb nevezetessége a Pravčická brána (Prebischtor) természetes sziklahídja, Európa legnagyobb sziklaíve. A turisták tízezreit vonzó káprázatos, homokkőből álló diadalív alatt már több mint 100 éve várja a vendégeket a romantikus Sólyomfészek (Sokolí hnízdo) fogadó. A Prebischtor környékén számos, elragadó panorámájú sziklakilátón fedezhetjük fel a környék bizarr sziklavilágát.

A Pravčická brána (Prebischtor) megközelítése

A gigantikus homokkőhidat legkönnyebben az Elba partján fekvő Hřensko településről érhetjük el. A gyönyörű, régi favázas épületekkel beépített Kamenice folyó két partjára benyúló, rendkívül anakronisztikus, vietnami bazár hangulatot árasztó település szélén kiépített nagy, fizetős parkolókból közelíthetjük meg leggyorsabban a természeti csodát. Parkolási díj (2016): 30 Kč/óra, 120 Kč/nap, motor: 20 Kč/óra, 50 Kč/nap.

A falu szélétől 3,5 km a piros jelzésű úton a Pravčická brána, odafelé, az emelkedő miatt legalább másfél óra, visszafelé, alig több mint egy óra séta. A kilátónál egy-másfél órát simán el lehet nézelődni, nem számítva az esetleges étkezést a fogadóban. Kellemes félnapos programmal, 4-6 órával számoljunk.

Természetesen nagyobb túrát is tehetünk, összeköthetjük a sziklaív látogatását a Kamenice szurdokában való túrázással és csónakázással.

Mezní louka felé tartó, enyhén emelkedő műúton a piros jelzéseket követve 1600 méter után a Tři prameny (Három-forrás) nevű pihenőnél a P jelzésű út balra tér be az erdőbe. Forrást ne keressünk itt, vizét a vízmű kis épülete hasznosítja. Széles, macskakövekkel kirakott erdei úton hatolunk egyre beljebb és feljebb a sötét fenyőerdőben. Utunk élesen jobbra felfelé kanyarodik, majd folyamatosan emelkedve, de kényelmes, széles úton hatalmas sziklafalak aljában megyünk tovább. Egy nagy bal kanyar után egy vadregényes mohával lepett szűk sziklaszurdokon fúrjuk át magunkat.

Romantikus környezetben, fent már csodás bükkösben szerpentinezünk fel egy elágazásig, ahol jobbra letérő kínálkozik a Českych bratu barlanghoz. A P jelzésű úton maradva pár méter a balra, a Pravčická brána felé vezető szerpentinút. A látványos vonalvezetésű, sziklafalba épített út két kis hídon is áthalad, feltűnik előttünk először a mesebeli Falkennest (Sokolí hnízdo), tényleg sólyomfészekre hajazó romantikus épülete, majd felette a meghökkentő látványt nyújtó gigantikus sziklaív.

A Pravčická brána látogatása

Az út végén, a Falkennest épülete mögött találjuk a kasszátbelépődíj fizetése ellenében tudunk a sziklaívhez menni, de ha csak a vendéglőbe megyünk, akkor is fizetni kell. A belépő magában foglalja a különböző sziklakilátók meglátogatását is.

Az első fogadó 1826-ban épült itt, a jelenlegi épület 1881-től áll a kirándulók szolgálatára. Az alsó szinten az étterem, felül meg a szobák találhatók. A 90-es évek privatizálási hulláma ide is elért, nemcsak a hotel, hanem egész környéke magántulajdonba került, azóta kell belépőt fizetni. 1982-ben zárták le a turisták elől a sziklaív tetejére felkapaszkodó lépcsősort, a rengeteg látogató okozta felgyorsult erózió miatt kellett így dönteni, azóta csak alulról, ill. a túlsó oldalon lévő kilátópárkányokról tudjuk csodálni a természetes sziklahidat.

A homokkőből álló természetes sziklaív 26.5 méter fesztávolságú, 16 m magas és 8 m széles. A fogadó kerthelyisége benyúlik a sziklaív alá, kényelmesen sörözgetve, alsó perspektívából szemlélhetjük a diadalívet. Az ív alól szép kilátás nyílik a Cseh Svájc vidékére keleti irányba. A sziklakapu túlsó ívének oldalára korláttal biztosított, sziklafalba vágott út vezet ki.

Sólyomfészek épülete mögött, lépcsősor kanyarog fel a Prebischtorral szemben álló hatalmas sziklafalra. A panoráma lélegzetelállító, mind a sziklahíd, mind a túlsó oldalon elhelyezkedő gigászi, bizarr alakú tornyokkal keretezett katlanra.

További információk: www.kirandulastippek.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »