Pernštejn vára

Pernštejn vára

Morvaország egyik büszkeségeként és az amerikai filmesek kedvelt forgatási helyszíneként áll roppant falaival bevehetetlenül Pernštejn lovagvára Brno városától nem messze. A gyönyörűen fennmaradt gótikus lovagvár Csehország egyik legizgalmasabb turisztikai célpontja. Történelmi fesztiválok, sörnapok és hagyományőrző rendezvények érik egymást a lenyűgöző, tömény középkori hangulatot árasztó várkastélyban.

A vár látogatása

A roppant gazdagsággal bíró cseh Pernstejn család emeltette a várat székhelyéül a XIII. században. Már messziről kiemelkedik a tájból tornya, falai alá érve érezhető meg igazán hatalmas ereje. A több mint 800 esztendős kora alatt egyetlen egyszer sem sikerült bevennie a várra támadóknak. Nemcsak magas sziklára épült, de a köré ásott vizesárok és a felvonóhidak is fokozták a magas falak védelmét. Morvaföld legnagyobb, talán legszebb és szinte teljes épségben megmaradt műemlék vára ez. Az építése óta eltelt hosszú évszázadok alatt szerencsére semmit sem változtattak eredeti formáján.

A vár jellegzetessége a különálló tornyot a várral a magasban összekötő, fedett híd. Érdekessége, hogy a sok kiálló emeleti építészeti elem miatt a felső szint alapterülete nagyobb, mint a lovagvár alapterülete. Kísértetlegenda is kapcsolódik a lovagvár történetéhez, a szájhagyomány szerint falai közt bolyong a hajdanán itt szolgált Fehér Hölgy, aki hiúságában a munka helyett folyton a várkastély tükrei előtt kellette magát. Egy szerzetes jó útra akarta téríteni, amikor próbálkozása kudarcba fulladt, elátkozta a leányt, aki azóta a folyosókon bolyongva őrzi a termek tükreit.

A másik legenda egy ablakmélyedésbe befalazott halált hozó kőről szól, rajta cirill betűkre emlékeztető mágikus jelek. Állítólag a vár építésekor Bizáncból hozta a követ egy zarándok, aki kigúnyolta a vár építőjét, ezért elkergették, de bosszúból itt hagyta a megátkozott követ, aki hozzáér, egy éven belül meghal.

Különösen figyelemre méltó a földszinti bejárat boltozata, az első emelet eredeti, boltíves folyosója, könyvtárhelyisége, portálja és az impozáns nagyterem. Két különböző hosszúságú vezetett túráin végig megyünk többek közt szépen díszített lovagtermén, vadásztermén, fegyverkiállításán, könyvtártermen vezet keresztül. Tornyaiból csodálatos panoráma nyílik a környező tájra.

Hagyományos történelmi fesztiválok gyakori színhelye a várudvar, izgalmas családi programként ajánlható a vár megtekintése, ahol a lovagkori bajvívók harcán felül az akkori mesterségek bemutatása mellett lóversenyek  és zsonglőrmutatványosok előadási is szórakoztatnak. A pénztárnál található színvonalas ajándékbolton felül a fejlett cseh borkultúra remekeit (kastélybor is kóstolható) ízlelhetjük meg a vináriumban. Érdemes körültekintően megválasztani a látogatás dátumát, mert nyaranta nagyon gyakran forgatási helyszínként zárva tartanak kapui.

További információk: www.kirandulastippek.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »