Kerékpáros szolgáltatás-fejlesztési program indul a Tisza-tónál

Kerékpáros szolgáltatás-fejlesztési program indul a Tisza-tónál

Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ támogatásával komplex szolgáltatásfejlesztés indul a Tisza-tónál a kerékpáros turisták kényelmének növelése céljából.

A Tisza-tó a hazai kerékpáros turizmus egyik fellegvára, amit jól jelez, hogy kevesebb mint egy év alatt már 100 ezer biciklis használta a Tisza-tavi kerékpáros hidakat. A koronavírus-járvány csak tovább növelte az érdeklődést a speciális ökoszisztémával rendelkező vidék iránt.

Hazánk második legnagyobb tava komplex szolgáltatásfejlesztés révén válik még különlegesebbé a kerékpárosok számára. Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) támogatásával megvalósuló beruházás értéke 1,5 milliárd forint, a fejlesztés a tervek szerint 2022 év végére készül el.

Az AÖFK, valamint a Víziterv Export Kft. által megvalósuló fejlesztés a térségben tapasztalható nagymértékű kerékpáros forgalomnövekedésre reagál.

A projekt keretében a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) működési területén – Tiszafüred, Abádszalók, Kisköre, Tiszanána és Poroszló településeket érintve – kerékpárút-szakaszok épülnek és újulnak meg, emellett több kerékpáros pihenő, illetve egy tematikus családbarát megállóhely is létesül játszótérrel. A szakaszok mellett mosdók szolgálják majd a vendégek kényelmét. A fejlesztés célja, hogy a szabadidős tevékenységként kerékpározók számára is maximális élményt adjon nem csak a Tisza-tó teljes megkerülése, hanem akár már egy rövidebb szakasz teljesítése is.

A projekt különleges eleme az a kerékpáros komp, amely Tiszaderzs és Tiszanána-Dinnyéshát között fog üzemelni annak érdekében, hogy a Tisza-tavi bringakör, vagy annak egy-egy szakasza a gyermekes családok, illetve az idősek számára is teljesíthető legyen. A tervezők arra is figyelmet fordítanak, hogy elősegítsék a különböző módokon érkezők – például a gyalogtúrázók és kajakosok-kenusok – közötti kapcsolat fejlődését. Mobil szaniterkonténereket, épített kerékpáros mosdót, valamint három darab kerékpáros-számlálót is elhelyeznek az útvonal mentén. A fejlesztéseknek köszönhetően a természet szerelmeseinek széles köre kap majd színvonalasabb és teljesebb élményt a Tisza-tónál.

Látványos része a fejlesztésnek, hogy a kerékpáros útvonalak mentén számos információs és útirányjelző táblát helyeznek ki a Tisza-tó és környéke értékeiről, melyek a turisták tájékozódását is segítik. Emellett információs kiadványok és rövidebb turisztikai filmek is készülnek azzal a céllal, hogy a térség nyújtotta lehetőségeket bemutassák az érdeklődő nagyközönségnek.

Forrás: Turizmus.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »