Sopronban jártunk körbenézni

Sopronban jártunk körbenézni

Stábunk, kihasználva a remek kora őszi időjárást, Sopronban járt, felkeresve az épen aktuális borhétvége rendezvényeit.

Örömmel tapasztaltuk, hogy a belváros és az óváros szinte teljes mértékben megújult, illetve dolgoznak a homlokzatokon, hogy visszanyerje eredeti, egyedi hangulatát. A romantikus óváros sétáló utcáit járva, mintha visszazuhannánk az időben, amikor ezek a csodálatos házak épültek a sok száz évvel korábbi épületekre, romokra. Minden képen tegyünk egy sétát este is, a hangulatvilágítások egy teljesen más képet és hangulatot kölcsönöznek az óvárosnak.

A „Várkörút” teljes körű felújítása, forgalmi átrendezése lehetővé tette egy gyalogos és család barát belvárosi tér kialakítását, ahol rengeteg terasz, vizes blokk és zöld növény teszi élhetőbbé a területet a korábbiaknál. Itt minden képen kipihenhetjük a hétköznapok rohanásait.

A belváros területén a régi múzeumok és kiállító terek is új köntösbe öltöztek, és nyíltak újjak is, de ezek részletezésében, ahogy a műemlékek felsorolásába és bemutatásába sem megyünk most bele, erre rengeteg anyag található a neten és helyben is. Viszont két dolgot kiemelnénk, az egyik a város jelképének számító Tűztorony, melyet az elénk táruló óváros látványa miatt feltétlenül meg kell mászni, a másik pedig az újdonságnak számító, majdnem teljes egészében körbejárható várfal sétány.

A városban természetesen most is érezhető az „osztrák hatás”, rengeteg kávézó cukrászda, kis és nagyobb étterem, szinte mind terasszal várja a bezártság után vendéglátásra vágyó vendégeket. Azt viszont sajnálattal kellett megállapítani, hogy az árak nagyon is a Pandémia előtti, és „osztrák hatást” mutatják, ellenben a kínálat mennyisége, kinézete, minősége mérföldekre elmarad az elvárhatóktól. Minden képen alaposan nézzünk körül hol és milyen a választék, ha nem csupán egy kávéra vagy egy üdítőre ülünk be valahova… Van olyan borozó/”kisétterem” a főtéren, ahol a besorolásnak megfelelő színvonalon kapunk, elegáns éttermi áron egyszerű ételeket és olyan neves cukrászda, ahol ránézve a süteményes kínálatra kora délután, a szupermarketek zárás előtti előre csomagolt, leárazásra váró kínálata köszön vissza ránk, természetesen vastagon megszámítva…

Üdítő kivétel a Városháza mellett található, nagy terasszal is rendelkező Corvinus étterem, ahol remek ételek között lehet választani, tényleges éttermi körülmények között, udvarias kiszolgálással, nagyon korrekt áron, és hát nem is akármilyen környezetben.

Cukrászda, kávézó esetében „Platz Cafe” vagy az épületek között megbúvó, nagyon hangulatos „Zwinger Cafe” ajánlható, ahol nem csak a hely, hanem a pénzünkért kapott süti, fagyi, kávé stb is élvezetet nyújt… Természetesen ezzel nem azt mondjuk, hogy több nincs, csak az általunk, a rendelkezésünkre álló hétvégén végignézett több tucat vendéglátó egység közül, minden szempontnak megfelelően ezek mentek át a „szitán”…

Amit minden képen, mint negatív tényezőt kell megemlíteni turista szemmel, hogy a tájékoztatás igen gyenge. Becsületére legyen mondva, a belvárosban levő Turisztikai Tájékoztató Iroda napközben korrekten nyitva van, még hétvégén is, de gyakorlatilag ezzel vége is. Olyan szinten, hogy a városban ottartózkodásunk alatt zajló Szüreti Borhétvégéről és annak helyéről csupán az internetről szerettünk ténylegesen tudomást, ugyanis azt új helyszínre helyezték, amiről még a rengeteg megkérdezett helybéli sem tudott tájékoztatást adni, sőt, nem is tudtak róla… Maga a rendezvény tökéletes volt, jobbnál jobb Soproni és környéki borok mellett a gasztronómiáról, koncertekről, és a kísérő rendezvényekről sem felejtkeztek meg a szervezők, kivéve ugyebár az új helyszín tudatosításában, meg eleve a megszokott belvárosi helyéről elköltöző rendezvény létéről  való információkról…

Az események egyik fénypontja volt az Európai Borlovagrend díszes felvonulása mazsorettel, s bár ez a belvárosban volt, szintén csak a szerencsés épen arra járók élvezhették.

Minden képen meg kell említeni Sopron esetén a Lővérek fenséges hegyvonulatait a város felett, már csak azért is, mert Károly kilátóhoz való túra egyszerűen hozzá tartozik a város felfedezéséhez. A rövid hegyi sétány mellett nagyon ötletes gyerek és családi játszó ösvény halad, felérve remek büfé, nagy erdei játszótér, kutyabarát „parkoló” és természetesen a fenséges panorámát garantáló Károly kilátó vár minket.

A borrendezvénytől függetlenül semmi képen ne felejtkezzünk el a remek Soproni borokról, sajnos a borvidék nevéhez, és kiváló boraihoz képest viszonylag kevés helyen kóstolhatunk a városban ebből a nedűből, mint ahogy egy „igazi” sörözőt sem találtunk, ahol a híres Soproni söröket csapolva lehetett volna kóstolni.

Természetesen Sopron nem ennyi, ennél sokkal sokkal több, és akkor a környékéről még nem is beszéltünk, ide el kell látogatni, és be kell járni, ez csupán csak egy rövid látogatás rövid tesztje volt, a „Hűség városa” mindenkit szeretettel vár!!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »