A természet látványos őszi ünnepe a Hortobágyon

A természet látványos őszi ünnepe a Hortobágyon

Az ősz beköszöntével újra megrendezik a Szent Dömötör-napi Behajtási Ünnepet és Darufesztivált, október 24-én, Hortobágy Vásárterén.

A hideg idő beálltával, ahogy a napok egyre rövidülnek, Hortobágyon a régi népszokás hagyományait követve a pásztorok és jószágaik egyaránt a télre készülődnek. Az állatokat behajtják a pusztai legelőkről a téli szálláshelyükre, hiszen az állat a „havat hazahozta a hátán”, vagyis már nem talált táplálékot a határban.

Szent Dömötör a pásztorok egyik legismertebb védőszentje volt az Alföldön, a legelő haszonállatok behajtása az ő neve napja tájékán történt. A behajtáshoz, vagy más néven beszoruláshoz kapcsolódott a pásztorok elszámoltatása és bérfizetése is.

Dömötör napjának megünneplése a „dömötörözés” a pásztorok körében mindig is nagy eseménynek számított, amelyre már jó előre készültek a csárdában, vagy az úgynevezett pásztorházban, s akár több napon át mulattak, pásztorbált tartottak.

A Hortobágyi Nonprofit Kft. pásztorai – csikósok, gulyások, juhászok – még ma is őrzik a nyájakat, gulyákat, járnak a ménes után csakúgy, mint 100-150 évvel ezelőtt. Kiemelt szerepet vállalnak a világon egyedülálló, még napjainkban is élő pásztorkultúra hagyományainak ápolásában, a népi viselet és kézművesség fenntartásában, a pásztortársadalom nemzedékeken átívelő tudásának megőrzésében.

A Behajtási ünnepség 14:00 órakor, a Hortobágyi Nonprofit Kft. rackajuhainak Kilenclyukú hídon való áthajtásával kezdődik. Megtekinthető lesz a hatos szürke marha és a ritkaság számba menő négyes bivalyfogat is, valamint a lovas fogatok.

A régi számadói rendszer hagyományai szerint megbízott számadóink bemutatják a kezük alá adott állományt, a szaporulatot illetve az elmúlt időszak eseményeit is. Tisztelegve a régi pásztorok előtt Hortobágy Örökös Pásztorait is köszöntik ilyenkor. A rendezvény zárásaként 15:20 órakor a csikós és pusztaötös bemutatóban is gyönyörködhetünk.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szervezésében a Szent-Dömötör napi Behajtási Ünnephez csatlakozva idén is lesz Darufesztivál, mely ebben az évben színpadi programok nélkül valósul meg.

A daru a Hortobágyi Nemzeti Park jelképe, a híres daruvonulás pedig az őszi naplementék legvonzóbb természeti eseménye. A legutóbbi daruszinkron adatai alapján elmondhatjuk, hogy jelenleg több, mint 130 ezer daru tartózkodik a Hortobágyon.

A darvak naponta ismétlődő, alkonyathoz kötődő mozgalma a daruhúzás, amely mindössze néhány hétig tart, viszont életre szóló élményt nyújt az ehhez kötődő programokon résztvevők számára. A daruhúzás a Hortobágy leglátványosabb természeti jelensége, a természet őszi ünnepe.

A Darufesztivál fénypontjai a hajnali-, és alkonyati darules túrák, ahol a résztvevők megfigyelhetik a darvak vonulásának lélegzetelállító látványát.

A Hídivásár után újra benépesül a Vásártér, mivel Hortobágy Község Önkormányzat ismét kézműves vásárt szervez.

A Szent Dömötör-napi Behajtási ünnep és Darufesztivál – a darus túrák (hnp.hu/daruvonulas) kivételével – ingyenesen látogatható.

Az eseményt a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft., a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és Hortobágy Község Önkormányzat a közös szervezésében, a mindenkor hatályos járványügyi korlátozások megfelelő betartása mellett rendezik meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »