Kötelező a maszkviselés a fővárosi fürdőkben

Kötelező a maszkviselés a fővárosi fürdőkben

November 1-től kezdődően a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. létesítményeiben kötelező a maszkviselés.

Ez csak a közösségi terekre vonatkozik, a medenceterekre, szaunákra nem. Egy éve ilyenkor már ugyanez a szabály volt érvényben a fürdőkben, ráadásul akkor kötelezően, az összes hazai fürdőre vonatkozott ez a szabály – írja a Termál Online.

Fontos tudni, hogy jelenleg ilyen általános szabály (még) nincs, tehát a hazai fürdők döntő többségében a közösségi terekben sem követelik meg a maszkhordást. Mindemellett bővül a maszkhordási kötelezettséget visszahozó fürdők köre, legutóbb például a Kecskeméti Fürdő esetében döntöttek így. Náluk november 2-tól lesz kötelező – 6 éves kor felett – zárt terekben az orrot és a szájat eltakaró maszk viselése.

Az RTL Híradó a téma kapcsán megkereste Rusvai Miklós víruskutatót, aki elmondta, hogy még járványhelyzet idején sem kell tartani a fürdőzéstől és a wellness szolgáltatásoktól. A szakember szerint az uszodák, fürdők vize biztosan nem lehet fertőzésátvivő, hiszen a vízhez adott fertőtlenítőszerek közömbösítik a kórokozókat. Ugyanez igaz a szaunák légterére is, ahol a magas hőmérséklet miatt a koronavírus rendkívül gyorsan inaktiválódik.

Ugyanakkor Rusvai beszélt arról is, hogy a maszkviselés helyett logikusabb lenne védettségi kártyához kötni a fürdőkbe való belépést. Szerinte ez nagyobb biztonságot jelentene a személyzet és a vendégek számára is.

Jelenleg nincs olyan általános szabály, ami alapján a fürdőknek a védettségi igazolvány meglétéhez kellene kötni a belépést. Viszont a maszkhordáshoz hasonlóan ennél is lehet szigorúbb szabályt hozni. A budapesti Aquaworldnél ezt meg is lépték, és úgy döntöttek, hogy november 5-től a védettségi igazolványt már újra kérni fogják a hozzájuk látogató fürdő- és szállóvendégektől.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »