Gyenesi Miska pince

Gyenesi Miska pince

Gyenesi Miska pince – Gyenesdiás legújabb ékköve immáron megtekinthető

A Gyenesdiáson áthaladók hónapok óta érdeklődve figyelik a Kerámiaház udvarán történő változásokat. Egy csodálatos értékmentő projekt valósult meg. A település nyugati határában álló Kerámiaházat megálmodó és üzemeltető Pék házaspár, Julika és András áldozatos, közösségépítő munkája és a múlt értékei iránt érzett tisztelete újra és újra ámulatba ejti környezetét.

Ezúttal egy Rádiházáról áttelepített 171 éves boronapince újjászületésének lehettünk tanúi. A lakóházzal egyidős pince elemeire szedve került szállításra, majd fáradhatatlan kitartással és András gondos munkája által restaurálva épült újjá.

Az értékmentéssel a Pék családnak egy régi álma valósult meg.

„A kitűzött cél az volt, hogy egy olyan autentikus teret hozzunk létre, amely megjelenésével illeszkedik az épületegyüttesbe, és funkciójában is kapcsolódik a hagyományőrző életformánkhoz. Reményeink szerint lehetőséget biztosítva egyfajta továbblépéshez, amely nemcsak a Kerámiaház kínálatát, de a településünk és régiónk attrakcióit is bővíti. Meglepetés borítékolva! A történet tavasszal folytatódik.”

Ünnepélyes avatásra a bálványos, végorsós regős prés születésnapján, május 30-án kerül sor, amikortól új funkciót kap az épület. Egyedülálló gyűjteménynek ad majd otthont, de pontos részleteket még nem árulhatunk el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »