Egy hétig alkothatunk, kézműveskedhetünk Nádudvartól Zalaszombatfáig

Egy hétig alkothatunk, kézműveskedhetünk Nádudvartól Zalaszombatfáig

Egy héten át több mint negyven település népművészeti műhelyei nyílnak meg a látogatók előtt, a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák Országos Hete részeként az érdeklődők szombat és április 3. között országszerte megismerkedhetnek a népi kézművesség különböző területeivel.

Az Európai Művészet és Kézművesség Napjai (JEMA) nemzetközi rendezvényhez csatlakozva kilencedik alkalommal rendezik meg a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák Országos Hetét, melyre a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt várják.

A rangos nemzetközi programhoz több mint negyven település alkotóházai, kézművesműhelyei és műhelygalériái csatlakoztak többek között Nyíregyházán, Nádudvaron, Zircen, valamint Zalaszombatfán.

Mint írják, a sokszínű és egyedi programkínálattal, valamint a hagyományos kézművesség értékeinek bemutatásával a szervezők célja az alkotóműhelyek és az ott dolgozó mesterek továbbörökítő munkájának ismertebbé tétele, ezáltal népi kézműves örökségünk minél szélesebb körben való bemutatása.

Az országos rendezvényen az érdeklődők kipróbálhatják egyebek mellett a különböző tájegységek hímzéseit, a vertcsipke- és szűrrátétkészítést, a nemezelést, a bőrművességet, a kékfestést, a gyöngyékszer-készítést, a fazekasságot, valamint a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó hagyományt, a tojásírást és tojáspatkolást.

Az egyes helyszíneken kiállításokkal, előadásokkal, mesterségbemutatókkal, kézműves foglalkozásokkal, népi játékokkal, élőszavas mesemondással és népi gasztronómiához köthető programokkal is várják az érdeklődőket.

A rendezvényt a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Hagyományok Háza partnerségével valósítja meg.

Bővebb információk az eseményről a ahazak.hu, valamint a nesz.hu weboldalakon találhatók.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »