Nem is onnan van az IPA, amit eddig hittünk

Nem is onnan van az IPA, amit eddig hittünk

A CNN által közölt információk szerint a legendák, melyek szerint az IPA-t az indiai gyarmatokra szánták a brit katonáknak, nem teljesen fedik a valóságot. Malcolm Purinton, a Northeastern University sörtörténésze és tudósa szerint már évszázadokkal az indiai gyarmatosítás előtt is szállítottak sört hosszú távolságokra. Az IPA valójában George Hodgsonnak köszönhető, aki exkluzív szerződéssel látta el a brit Kelet-indiai Társaságot egy olyan komlós sörrel, amely az őszi alacsony komlóárak miatt kialakult recept alapján készült.

Az eredeti IPA egy októberi sör volt, ami erősebb, komlósabb és keserűbb változata volt a hagyományos pale ale-nek. A 1820-as és 30-as években versenytársai új nevet adtak neki, és így született meg az India Pale Ale, erősítve az imperialista büszkeséget. Az IPA tehát nem technikai szükségletből, hanem inkább üzleti érzékből és nemzeti büszkeségből született.

A mai sörpalettán számos más rövidítés található, mint például az APA (American Pale Ale), DIPA (Double IPA), vagy NEIPA (New England IPA), amelyek mind eltérő jellemzőkkel bírnak. Purinton emellett megemlíti a porter és stout típusokat is, melyek szintén fontos részei a sörök gazdag történelmének.

Purinton kedvenc IPA stílusú sörei között szerepel az Alchemist Brewing Co. által készített Focal Banger és a Lawson’s Finest Liquids Sip of Sunshine IPA, valamint dicséri a Sierra Nevada Pale Ale-t mint következetes és ízletes választást. Az IPA történetének alaposabb megértése során érdemes elfelejteni a hírhedt indiai hajózást övező mítoszokat, és inkább George Hodgsonnak köszönni a sokszínű és gazdag ízvilágú sörkategória létrejöttét, amit ma IPA-nak hívunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »