Megkóstoltuk az „Ehető erdőt”

Megkóstoltuk az „Ehető erdőt”

Sokan felkapják a feküket a cím olvasáskor, pedig ez szóról szóra így igaz! A Gastour Konferencia kapcsán jártunk Miskolcon, melynek egyik szervezője az a „Bükki kör” volt, akikhez tartozik a Bükki Nemzeti Park, nekik vannak olyan kivételes programjaik a város és környékére látogató vendégek részére, melyek igazi kuriózumnak számítanak. Ezek közül egyből két, bárki által igénybe vehető egyedi élményt jelentő lehetőséget mutatunk be, mely az egész családnak remek kikapcsolódásnak ígérkezik.

Ki ne szeretne kisvasutazni, pláne gyönyörű erdős, hegyes vidéken. Ezt Miskolcról minden nap megtehetjük az Erdei Kisvasúttal, azonban van egy olyan lehetőség, melyen csak szervezett programra való jelentkezéssel lehet részt venni.

Ez a külön vonat a pompás Palota Szálló mögül indul Lillafüredről (a szálló vendégeinek rendszeresen szerveznek ilyen programot…), és olyan útvonalon halad, melyen a „normál” menetrendszerinti járat nem közlekedik.

Már maga az utazás is emlékezetes, nem csak a táj szépségei miatt, hanem mert olyan „műsor” folyik a vagonokban útközben, ami már maga is megéri a vonatozást. Természetesen a poénokat nem szeretnénk lelőni, így haladunk tovább, próbáljuk ki és tapasztaljuk meg!

Na de térjünk utazásunk igazi lényegére, a másik programponthoz. Igen nekiállunk megkóstolni az erdőt. Egyértelmű, hogy ezt nem magunktól tesszük, hanem olyan erdőgazdasági szakember segítségével, aki pontosan ismer mindent, és nem mellesleg egy „Bestseller” könyvet is írt a témáról.

Egyszerűen nem is gondolná az ember, amikor kirándul az erdőben, hogy mennyi ehető, illetve betegség esetén fogyasztható, gyógyhatású növény terem körülöttünk. Sajnos a mai ember a városokban, de már sokszor a falvakban is olyan „messzire” került a természettől, hogy fogalma sincs azokról a dolgokról, melyek elődeinknek egyértelmű volt.

A Bükki Nemzeti Park erdei tele vannak finomságokkal, vagy belőlük készíthető termékek alapanyagival. Bózsó Gyula segítségével leveleket, gyökereket, magokat kóstolhatunk természetes termőhelyén. Mondjuk ehhez azért az is kell, hogy megfelelő időszakban érkezzünk, de azért mindig van valami, amit ki tudunk próbálni.

A finomságok kóstolása érdekes történetekkel, sok humorral, és sok tudományos magyarázattal vannak fűszerezve, egy biztos, mindenkinek élmény egy ilyen erdei kóstolgatás, mely azért egy kis túrázással is össze van kötve.

A vissza úton aztán tovább lépünk, ugyanis ott már olyan termékeket kóstolunk (lekvárok, italok, krémek, kivonatok), melyek az erdőben található növényekből készültek. Meglepetés meglepetés hátán, hogy az általunk „csak zöldnek” tekintett növényből mi készülhet, és hogy mennyivel más ízük van, mint a gyárakban előállított, valójában ki tudja mit tartalmazó társaiknak.

Ezeket az ehető finomságokat nem csak az erdőben kóstolhatjuk! Miskolc város által nyert zöld díjnak, és a Bükki Kör tagjainak köszönhetően, több vendéglátó hely is ezekből készíti részben vagy egészben ételi egy részét. Ilyen a kisvasút végállomásánál levő „Végállomás” Bistro étterem és a Palota Szálló étterme is, tehát célszerű ezeken a helyeken komplett étel formájában is kipróbálni őket!

És ha jobban érdekel minket a téma, vagy szeretnénk ezt otthon is folytatni, akkor mi a teendő? Semmi különös, ugyanis van egy fantasztikusan jó és látványos könyv, amiről már korábban szóltunk „Ehető Erdő” címmel, melyet meg tudunk vásárolni, és abban mindent megtalálunk, ami csak egy „laikus” számára érdekes és fontos lehet.

Persze mi arra buzdítunk mindenkit az átélt élmények alapján, hogy mielőtt a könyvet megveszi és hazaviszi, mindenképpen próbálja ki „élőben” ezt a remek programot, garantáltan nem fog csalódni, egy felejthetetlen élménnyel lesz gazdagabb az egész család!

További információk: https://www.facebook.com/p/B%C3%9CKKI-K%C3%96R-100091221798768     www.hotelpalota.hu    www.vegallomasetterem.hu 

www.hellomiskolc.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »