Kecskemét

Kecskemét

Kecskemét, Bács-Kiskun megye székhelye a Duna-Tisza közi Homokhátság közepén, közel azonos távolságban, Budapest és Szeged között, a Kelet-Nyugat-, illetve az Észak-Dél irányú főközlekedési utak kereszteződésében helyezkedik el.
A “hírös” város egyfelől a történelmi hagyományok és a modern törekvések példás együttélésének a helyszíne, másfelől a lehetőségek városa. Kiváló az infrastruktúra, az elmúlt években soha nem tapasztalt mértékben érkezett a városba a külföldi tőke. A pezsgő üzleti élet jótékonyan hat a város arculatára, az idegenforgalom számára is fejlődést hoz, hogy újabb szállodák, panziók, vendéglátóhelyek épülnek. Világhírű az itteni rajzfilmgyártás, nemzetközi érdeklődés mutatkozik a zenei és a zománcművészeti alkotóműhelyek iránt. Színháza nemcsak előadásaival, hanem a társasági életben betöltött szerepével is kiemelkedik. Gyönyörű középületei régmúlt korokról regélnek, múzeumai, galériái jelentős kulturális értékeket hordoznak.

“Hírős város”-ként is szokás emlegetni Bács-Kiskun megye székhelyét. A kecskeméti barackpálinka, a színes kerámia díszekkel ékes szecessziós épületek és a “Kodály- módszer” teszik messze földön ismertté.
A világ minden részéből érkeznek hallgatók a Kodály Intézet kurzusaira, nyári tanfolyamaira, hogy a nagy magyar zeneszerző, Kodály Zoltán (1882-1967) zenepedagógiai oktatási rendszerét szülővárosában tanulmányozzák.
A tágas, sétányokkal tagolt, impozáns Kossuth téren nevezetes épületek sora fogad, a Városháza mázas cserépteteje, színes virágdíszei, pompás dísztermének gyönyörű seccoi teszik az ország egyik legszebb városházájává a magyar szecesszió műremekét. Az innen óránként hallható harangjáték dallamát Kodály Zoltán komponálta.
600 éve épült a város legöregebb temploma, az eredetileg gótikus Szent Miklós ferences templom gazdag barokk belsővel, előtte kálvária. A református templom alapjait a 15. században rakták le.
Az Alföld legnagyobb copf stílusú székesegyháza a Nagytemplom vagy Öregtemplom (Széchenyi tér)- tervezője egy piarista páter volt.
Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet (Kéttemplom köz 1.) az egykori ferences kolostor nemes egyszerűséggel átalakított épületének földszintjén Kodály Zoltán életútját bemutató kiállítás.
A színes virágdíszekkel ékes Cifrapalota (Rákóczi u. 1.) a magyar szecesszió kiemelkedő értékű alkotása. Belsejében a Kecskeméti Képtár gyűjteménye a 19-20. századi magyar festészet ismert festőinek alkotásaival.
Az új kollégium (Kálvin tér 1.) szecessziós hatású palotája a Református Kollégium Általános Iskolájának és Kollégiumának ad helyet.
A romantikus-mór stílusú egykori zsinagógában kapott helyet a Tudomány és Technika Háza (Rákóczi u. 2.), ahol Michelangelo Buonarotti 15 szobrának hiteles gipszmásolatát őrzik.
A piarista templom és rendház (Jókai u. 1.) a magyar barokk jellegzetességeit, a legnevesebb magyar építész, Ybl Miklós által tervezett evangélikus templom (Arany János u. 1.) az eklektika jegyeit viseli magán.

A Városháza Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei alapján épült 1892-96-ban szecessziós stílusban.

A Kecskeméti Városháza mellett magasodó Nagytemplom Mária Terézia 1752-es engedélyével 1774-1806 között épült meg a klasszicizáló, késő barokk (copf) stílusban Oswald Gáspár piarista fráter tervei alapján.

A Cifra Palota egy kecskeméti szecessziós épület, volt bérház, jelenleg képtárként és múzeumként üzemel.

A Szent Miklós-templom, más néven a Barátok temploma, vagy Ferences templom a város katolikus hitéletének egyik központja, Kecskemét legrégebbi, ma is álló épülete.

Magyarország egyetlen szélmalomcsárdája (170 éves eredeti szerkezetével) Kecskemét déli kapujában az E 75-ös út mellett található.

Csárdaként működik és sosem volt igazi szélmalom, csak másolat. Persze ettől még szép. Ez a “szélmalom” is tagja annak a bizonyos számon tartott 46 magyarországi szélmalomnak, valamint szélmalom-utánzatnak.
Magassága: 110 m

A földszinti étterem egész évben rendelkezésre áll. Télen 120 fő, nyáron 250 fő befogadására alkalmas. Magyaros, házias ételekkel, és ételkülönlegességekkel várják kedves vendégeiket.

Emeleti különtermük 50 főig zártkörű rendezvények lebonyolítására is alkalmas. Természetes környezetben elhelyezett teraszuk 50 fő, illetve nyári fedett kerthelyiségük 100 fő részére biztosít kellemes elhelyezést a magyaros ízek élvezetére.

Élményfürdő:

Termálmedence
A termálvízkincsre épülve három, különböző hőmérsékletű termálmedence áll rendelkezésre a gyógyulásra, kikapcsolódásra vágyó idősebb és fiatalabb korosztály részére. A termálvíz az alkáli hidrogénkarbonátos jódos-brómos gyógyvizek csoportjába tartozik, mely különösen mozgásszervi megbetegedések gyógyításában segít, emellett átlagon felüli fluorid tartalommal rendelkezik.

Csúszdapark
Minden igényt kielégítő, teljesen új csúszdapark is épült, amely 6 pályával, 12 m-es indítómagassággal várja a száguldás szerelmeseit az alábbi csúszdákkal: ikercsúszda, kamikaze, hidrocső, őrült folyó, fekete lyuk. Az őrült folyó és a fekete lyuk úszógumi használatával teszi élvezetesebbé a lecsúszást.

A csúszdákat 12 évnél idősebbek vehetik igénybe, a fiatalabbak számára a gyermek medencénél található csúszdáknál nyilik ingyenes lehetőség a szórakozásra!

Élménymedence
Közkedvelt a 33×25 m-es élménymedence, amelyben pezsgőzóna, vízhenger, vízesés, jacuzzi, pezsgőpad és buzgár várja a vendégeket. Az aktív strandmedence 70-140 cm-es mélységével bizonyára népszerű lesz a fürdőzők körében. A hagyományos úszósport kedvelői az 50 m hosszú, feszített víztükrű úszómedencében élhetnek szenvedélyüknek.

Gyermekmedence
Összesen 3315 m2 vízfelület áll a vendégek rendelkezésére: a legkisebbek számára kiváló szórakozási lehetőséget biztosít a gyermekmedence, amely két csúszdával rendelkezik, vize szűrt, forgatott, temperált, mélysége 0-70 cm. Ehhez kapcsolódik egy multifunkcionális játszótér is.

Úszómedence
A hagyományos úszósport kedvelői az 50 m hosszú, feszített víztükrű úszómedencében élhetnek szenvedélyüknek.

A Tudomány és Technika Háza Kecskemét kulturális életének egyik központja, korábban a város neológ zsinagógája volt.

A település megközelíthető közúton: a Budapest-Szeged vonalon az M5-ös autópályán, az 5-ös úton, Szabadszállás irányából az 52-es úton,
Baja felől az 54-es úton, Békéscsaba irányából a 44-es úton, Szolnok-Cegléd felől pedig a 441-es úton; vasúton: a Budapest-Cegléd-Szeged, a Budapest-Lajosmizse-Kecskemét, a Kunszentmárton-Kecskemét, a Fülöpszállás-Kecskemét, a Kiskőrös KK-Törökfáli-Kecskemét, a Kiskunmajsa KK-Törökfáli-Kecskemét vonalon.

További információk: www.kecskemet.hu  www.csodasmagyarorszag.hu/tourinform

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »