Lakitelek

Lakitelek

A valamikor itt létezett középkori falvak, például az 1075-ben már emlegetett Felsőalpár, a török időben elpusztultak. A XVIII.-XIX. században Kecskemét határához tartozott, amelynek Felsőalpár és Szikra pusztájából szervezték önálló községgé 1950-ben. – A település, illetve az 1987 és 1988 szeptemberében a Lezsák Sándor portája melletti telken felállított “lakiteleki sátor” a rendszerváltás szimbóluma lett, hiszen itt találkoztak a változásokat sürgető közéleti személyiségek, politikusok, értelmiségiek. Tősfürdő üdülőövezet érdekessége, hogy itt választott magának szállást 7-10 napos kecskeméti tartózkodása idején Fülöp királyi herceg és Richard Burton.
A 24 holdas fürdő úgy jött létre, hogy 1970-ben ivóvizet kerestek, és helyette 1050 méter mélyen 42 Celsius-fokos termálvizet találtak. Erre épült a három meleg vizes gyógymedence és a hideg vizes úszómedence, a vegetatív idegrendszeri zavarokra, mozgásszervi megbetegedésekre, baleseti rehabilitációra javasolt termálvizes fürdő.

 Lakitelek a Duna-Tisza közén Bács-Kiskun megyében, a Kecskeméti kistérség keleti részén, Kecskeméttől és Kiskunfélegyházától egyenlő távolságban a Homokhátság és a Tisza-völgy találkozásánál alakult ki. A mai község Kecskemét város birtokaiból, puszták egyesítéseként jött létre. Jelenleg külterületként Lakitelekhez tartozik: Felsőalpár, Kisalpár, Árpádszállás, Szikra, Szikra-Oncsatelep, Kapásfalu, valamint Tőserdő.

Lakitelek igazi vonzerejét természeti szépségei adják. A Holt-Tisza mentén a Tőserdő területe a Kiskunsági Nemzeti Park része, ahol kerékpáron, kocsikázva, lóháton, vagy akár csónakkal is bejárhatjuk a területet. A termálvizes strand is sok üdülőt vonz a nyári időszakban. Az 1970-es években kezdődött meg az üdülőterület fejlesztése, húsz év alatt közel annyi nyaralót építettek ide, mint amennyi a falu házainak száma.
Közlekedési csomópont jellegének köszönhetően több irányból is könnyen megközelíthető.

A Kiskunsági Nemzeti Park legkisebb kiterjedésű, de egyik legérdekesebb területe (Szikra) Tősedő. A szikrai Holt-Tisza a Vásárhelyi Pál tervei alapján végrehajtott folyószabályozás során mesterségesen levágott ága a folyónak.

A fürdő 4 hektáros, parkosított, ligetes területen helyezkedik el. A fürdőt tápláló termálvizet egy 1970-es fúrás alkalmával találták ivóvíz helyett. A kút 1050 méter mély, hozama 1000 liter / perc, a víz hőmérséklete 42 C. A víz alkáli hidrogénkarbonátos, melyet vegetatív idegrendszeri panaszok és mozgásszervi megbetegedések kezelésére, illetve baleseti rehabilitációra javasolunk.

A fürdő nyitva tartása szezonális, május 1 – től augusztus 31 – ig üzemel.

A területén található három darab 160 m3 -es melegvizes medence, és egy 700 m3 -es hidegvizes úszómedence, egy 44 m3-es gyermek csúszdás élménymedence, és egy 7 m3-es pancsolómedence. A 2007-es szezonra minden medencénk vízvisszaforgató berendezéssel került ellátásra a magasabb színvonalú kiszolgálás és a jogszabályi kötelezettségünknek való megfelelés érdekében.

A település megközelíthető közúton: Kecskemétről keletre a 44-es úton Kunszentmárton felé; vasúton: a Szolnok-Kiskunfélegyháza, a Kecskemét-Kunszentmárton vonalon.

További információk: www.lakitelek.hu  www.csodasmagyarorszag.hu/tourinform

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »