Mauritánia

Mauritánia

Hivatalos adatok

Hivatalos név:Mauritániai Iszlám KöztársaságIdőzóna:GMT+00:00
Anyanyelven:Al Jumhuriya Al Islamiya Al MuritaniyaAutójelzés:RIM
Államforma:köztársaságPénznem:mauritániai ouguiya (MRO)
Főváros:NouakchottElektromosság:

Mauritánia alapvetőlen sík domborzatú ország, amit csak helyenként tör meg egy-egy sziklaszerű kiemelkedés. Mauritania körülbelül
háromnegyed része sivatag vagy félsivatag. Egy megnyúlt és kemény szárazság eredményeképp a sivatag az 1960-as évek közepétől kezdve
növekszik.

Főbb városok

Nouakchott

Utazási információk

Nemzetközi repülőterek

Nouadhibou, Nouakchott.

Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 222
Rendőrség: 17   Tűzoltóság: 18

Földrajz, gazdaság

Népességi adatok

Lakosság:2 036 000 fő
Népsűrűség:2.00 fő/km2
Nyelvek:arab, francia, szudáni nyelvek, berber, ful.
Népcsoportok:berber (82%), néger (16%), egyéb (2%).
Vallások:mohamedán.

Földrajz, természeti adottságok

Terület:1 030 700.00 km2
Nagyobb települések:Nouakchott 393 000, Nouadhibou 59 000, Kaédi 31 000, Kiffa 29 000, Rosso 28 000, Zouerate 26 000, Atar 21 000.
Legmagasabb pontok:Kédia d’Idjil 917 m.
Főbb folyók:Szenegál.

Földrajz

Túlnyomó részét a Szahara foglalja el, amelynek nyugati fele agyagos, homokdűnékkel tarkított síkság, keleti részén kopár mészkőfennsík terpeszkedik. Az ország középső területein elhelyezkedő néhány alacsonyabb medence dél felé sztyeppés, szavannás területbe, majd a Szenegál alföldjébe megy át.

Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 530 USD

Mauritánia állam Északnyugat-Afrikában. Nevének eredete: „maurik” más néven „mórok” földje.

Határainak hossza: 5002 km. Ebből Algériával 460 km, Malival 2236 km, Szenegállal 742 km, Nyugat-Szaharával 1564 km a közös határ hossza. Nyugati határát az Atlanti-óceán alkotja, ez 754 km hosszú.

Mauritánia területe 1 030 700 km², ezzel a világ 30. legnagyobb országa. Magyarországnál tizenegyszer nagyobb területű.

Az ország területe keleten és északon a Szahara része. Középső részén az átlagos magasság 300–500 m között van. Itt található az Adrar, a Tagant és az Affollé homokkőmagaslat. Északi részén terül el a legmagasabb hegye, a Kédia d’Idjil (915 m).

Az ország déli részét alacsony fennsík alkotja, amelynek egy részét száraz, gyér füvű területek borítják és időszakos vízfolyások tagolják. A fennsík legalább 2/3-a kavics- és homoksivatag.

A közel 900 km hosszú keskeny parti síkság csak délen szélesedik ki a Szenegál folyó alföldjében

Éghajlata sivatagi, folyamatos a forróság. Rendszeresek az aszályos időszakok. Északon forró és száraz az éghajlat, az éves csapadékmennyiség 100 mm, délen július és szeptember között esik némi eső, az éves csapadékmennyiség eléri a 600 mm-t. Az év többi szakában északkeleti szelek fújnak, az időjárás olyan, mint a SzaharábanNouakchottban a januári középhőmérséklet 22 °C, a júliusi 28 °C. Az évi csapadékmennyiség 160 mm.

Nemzeti parkjai

Gastronómia:

  • A mór „sivatagi konyha” nem túl változatos, alapanyagai: rizsbirkakecsketeve, szárított hal. A marokkóihoz hasonló kuszkusz igen ízletes.
  • A déli határ mentén a szenegáli hatás érvényesül, itt gyakran megtalálható a szenegáli maffé (=mogyorót használó ragu).
  • Üdítőitalokat és palackozott vizet mindenhol felszolgálnak. Alkohol csak bizonyos szállodákban és éttermekben található meg Nouakchottban és Nouádhibou-ban.

Turizmus

Az országba való belépéshez vízum szükséges (kivéve az Arab Liga és néhány más, afrikai országból érkezőket).

Az ország meglátogatására a legalkalmasabb időszak novembertől márciusig tart, ilyenkor a nappali középhőmérséklet 20-25°C. Éjszaka a levegő erősen lehűl, különösen a sivatagban.

Az ország tengerpartja természetes állapotában látható, nincsenek csiricsáré fürdőhelyek és strandok, mivel a terület nagyrészt a Parc National du Banc d’Arguin természetvédelmi parkhoz tartozik.

Az üzletek többsége hétfőtől péntekig nyitva tart, de az iszlám hagyományok miatt a péntek „ima nap”-nak számít, ilyenkor több üzlet délután hosszabb időre bezár. Egyes üzletek minden nap nyitva vannak.

Tilos az országba alkoholos italt bevinni.

Látnivalók

  • Parc National du Banc d’Arguin természetvédelmi park – elsősorban a madárvilág megfigyelésére alkalmas
  • Adrar – itt találhatók szaharai ősi városok, mint Chinguetti és Ouadáne, továbbá hatalmas homokdűnék és oázisok. Tevelegés a sivatagba és hőlégballonon végzett kirándulás bérelhető.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »