Mauritius

Mauritius

Hivatalos adatok

Hivatalos név:Mauritiusi KöztársaságIdőzóna:GMT+03:00
Anyanyelven:Autójelzés:F
Államforma:köztársaságPénznem:mauritiusi rúpia (MUR)
Főváros:Port LouisElektromosság:220-240 V

Az Indiai-óceán gyöngyszeme

Afrika keleti partjától kb. 3000 km-re, Madagaszkár mellett található ez az egzotikus, vulkáni eredetű trópusi sziget, amelyhez néhány körülötte elhelyezkedő atoll is tartozik. A sziget óriási ragyogó smaragdnak tűnik a szikrázó napfényben, különlegessége, egyedisége történelmén túl gazdag növény- és állatvilágában is megmutatkozik. Mauritiust nevezték már “Ezüst földnek”, a Hattyúk szigetének, majd 1598-ban a holland kereskedők által kapta mai nevét.
A sziget 67 km hosszú és 46 km széles, alapterülete 1865 km2. A sziget fővárosa Port Louis , amely örökségként
még ma is az Indiai-óceán kapuja. Elővárosaival egy lüktető, forgalmas nyugat-európai kikötővároshoz hasonlít. Ez a sziget kereskedelmi és
üzleti központja is. A szigetlakók szeretettel fogadják a távolról ide érkező turistát. A vulkanikus eredetű sziget 160 km hosszú, fehér homokos tengerpartján kívül még csodálatos látnivalókat kínál az idelátogató számára. Káprázatos látványt nyújtanak a botanikus kertek, a cukornád- és trópusi gyümölcs ültetvények hatalmas területei.

Főbb városok

Port Louis

Utazási információk

Időeltolódás: + 3 óra téli időszámítás szerint.

Pénznem:
mauritiusi rúpia (MUR) 1 MUR = 100 cent. 1 EURO = kb. 34,6 MUR. A
legfőbb hitelkártyákat is elfogadják (American Express, Diners,
Mastercard, Visa).

Elektromosság: 220-240 V, nem európai szabvány.

Telefonálás:
Magyarországról 00 230 ezután a 7 jegyű telefonszám. Mauritiusról 00 36 körzetszám + telefonszám. A mobiltelefonok működnek.
Vízum: magyar állampolgároknak vízum nem szükséges, 3 hónapnál hosszabb tartózkodást a helyszínen engedélyeztetni kell. Az útlevélnek 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

Öltözködés : Könnyű nyári viselet javasolt. Vigyünk magunkkal nyári kalapot, magas faktorszámú napkrémet és napszemüveget.

Strandok: kismértékű apály-dagály jellemzi, mely homokos, helyenként sziklás.

Borravaló : Nem kötelező, de bárokban, éttermekben jó néven veszik, ha elégedettek vagyunk a szolgáltatással.

Közlekedés:
Mauritiuson baloldali közlekedés van. A helyi buszok elég sűrűn járnak és a sziget minden szegletében megállnak. Elég olcsók, érdemes
kipróbálni! A taxikat ki lehet bérelni fél vagy teljes napra sofőrrel, természetesen előtte ki kell alkudni az árat! Számos helyen lehet autót
vagy biciklit bérelni.

Nemzetközi Repülőtér: (MRU) Sir Seewoosagur Ramgoolam Air Termal (melyet Plaisance-ként is ismernek) 3 km-re található Mahébourg-tól, 48 km-re Port Luistól, 70 km-re Grand Baie-től.

Nyelv: az angol Mauritius hivatalos nyelve. Széles körben beszélik a franciát, a kreolt, a hindit, és a bhojpurit. Emellett az urdu és a kínai is a beszélt nyelvek közé tartozik.

Egészségügyi
tanácsok: Mauritiusra semilyen védőoltás illetve gyógyszer nem szükséges. Ivóvíz: csak a palackozott víz fogyásztását javasoljuk.

Nyitvatartások
: Bankok: hétfő-csütörtök: 09:15-15:15, péntek: 09:15-17:15. Az üdülőövezetek környékén az üzletek általában 21.00 óráig nyitva vannak.

Időjárás:
Egész évben az átlag hőmérséklet 20-26 °C között mozog, viszont a tengerparton átlagosan 3-5 °C-kal magasabb. A sziget nyugati és északi
része melegebb és szárazabb, mint a keleti és déli rész. A nyár novembertől áprilisig (32-34°C), magas páratartalom (90%).  A víz hőmérséklete 22-27°C.

A legendás “dodo” egy kizárólag Mauritiuson honos madárfaj volt. Ez egy ritka nagy és kövér madár volt, a hatalmas hasától még repülni sem bírt.
Nem csoda, hogy példányai áldozatul estek a szigetre érkező első portugálok és hollandok mohóságának, akik alig néhány évtized leforgása
alatt kiirtották e ritka fajt. Noha ma már csak múzeumokban láthatunk néhány rekonstruált példányt, képzeletünkben továbbra is él, és megannyi
legenda alapjául szolgál e madár.

Nemzetközi repülőterek

Mahébourg.

Külképviseletek

Port Louis – Tiszteletbeli Konzulátus
Felügyelő külképviselet: Nairobi
Cím: 36, Georges Guibert Street, Floreal, Mauritius
Előhívó: 230
Telefon: 696-50-14
Ügyelet: 250-2388 (mobil)
Tiszteletbeli konzul: Marie Jacques Guy Hugnin
Fax: 697-81-94
E-mail: guyhugnin@intnet.mu

Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 230

Földrajz, gazdaság

Népességi adatok

Lakosság:1 084 000 fő
Népsűrűség:550.50 fő/km2
Nyelvek:angol, francia alapú kreol, kínai, hindi, urdu, francia.
Népcsoportok:indiai származású (68%), kínai (4%), mulatt és egyéb (28%).
Vallások:hindu (51%), keresztény (30%), mohamedán (16%), buddhista (3%).

Földrajz, természeti adottságok

Terület:2 040.00 km2
Nagyobb települések:Port Louis 143 000, Beau Bassin-Rose Hill 94 000, Vacoas-Phoenix 92 000, Curepipe 75 000, Quatre Bornes 72 000.
Legmagasabb pontok:Piton de la Petite Riviére Noire 826 m.

Földrajz

A vulkanikus eredetű Mauritius sziget ébenfákból álló trópusi őserdővel borított felszíne a tengerparton sík, beljebb hegyvidéki és fennsík jellegű. A hozzá tartozó többi sziget korallból épül fel.

Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 2 700 USD

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »