Mozambik

Mozambik

Hivatalos adatok

Hivatalos név:Mozambiki KöztársaságIdőzóna:GMT+01:00
Anyanyelven:República De MocambiqueAutójelzés:MOC
Államforma:köztársaságPénznem:mozambiki metical (MZM)
Főváros:MaputoElektromosság:

A mozambikok maguk mögött hagyják a megrázkódtatásokkal teli múltjukat, és gyors iramban egy új országot építenek maguknak. Nagyon sok a látnivaló, köztük pompás tengerpartok és szigetek, egy Világörökség, elbűvölő gyarmati építészet, és színes helyi kultúra.

Utazási információk

Nemzetközi repülőterek

Maputo, Beira.

Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 258

Földrajz, gazdaság

Népességi adatok

Lakosság:16 593 000 fő
Népsűrűség:20.80 fő/km2
Nyelvek:portugál, bantu nyelvek.
Népcsoportok:bantu (90%), portugál, indiai, kínai keverék (10%).
Vallások:törzsi vallású (65%), római katolikus (20%), mohamedán (10%), protestáns (5%).

Földrajz, természeti adottságok

Terület:799 380.00 km2
Nagyobb települések:Maputo 1 070 000, Beira 350 000, Quelimane 184 000, Nampula
183 000, Xai-Xai 64 000, Tete 53 000, Lichinga 37 000, Inhambane 27 000.
Legmagasabb pontok:Monte Binga 2436 m.
Főbb folyók:Zambézi (Zambeze), Limpopo, Save, Lúrio.
Főbb tavak:Malawi (Nyasza)-tó.

Földrajz

Dél felé elkeskenyedő területének kb. felét a Zambézi völgyébe is mélyen benyúló, forró, széles, parti síkság foglalja el, amelyet északon és északnyugaton hegyvidék és az attól délre fekvő kisebb fennsíkok sorozata vált fel.

Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 60 USD

Mozambik az Indiai-óceán partján, a déli szélesség 10. és a 27. foka között fekvő délkelet-afrikai államTanzániaMalawiZambiaZimbabwe, a Dél-afrikai Köztársaság és Szváziföld határolja, Madagaszkártól a Mozambiki-csatorna választja el.

Mozambik Délkelet-Afrikában található, az Indiai-óceán partján. Határainak hossza 4783 km, ebből Malawival 1498 km, Dél-Afrikával 496 km, Szvázifölddel (Eswatini) 108 km, Tanzániával 840 km, Zambiával 439 km, Zimbabwével 1402 km. Tengerpartjainak hossza 2470 km.

Területét a tágas fennsíkok, helyenként röghegységek jellemzik. A legmagasabb pontja, a Monte Binga (2436 m) a zimbabwei határnál található.

Vízrajz

Az ország legnagyobb folyója a Zambézi. További jelentős folyók még az ország déli részén húzódó Limpopo és a Save, illetve a Tanzánia felé természetes határt képező Ruvuma-folyó. Mindegyik az Indiai-óceánba ömlik. Legnagyobb tava a Nyasza-tó, ami az ország északi részén, Malawi határán található. A Nyasza-tó a Shamb folyóba folyik, amely a Zambézi mellékfolyója.

Mozambik folyói nyugat felől, ahol a fennsíkok találhatók, kelet felé, az Indiai-óceán és a Mozambiki-csatorna felé vezetnek. A leghosszabb folyó az ország közepén folyó Zambézi, további folyója a Limpopo, nem messze a dél-afrikai határtól, és a Rovuma, amely Tanzánia és a Save mentén húzódik.

Éghajlat

Az országban trópusi éghajlat uralkodik. Két évszak, a száraz és az esős évszak váltakozik. Az esős évszak december és április között van, ekkor 700–1500 mm csapadék hullik. A száraz évszak május és november között van. A hőmérséklet egész évben 25-27 °C között változik, ami az esős évszakban eléri vagy meghaladja a 30 °C-ot. Az éjszakák 15-20 °C-osak.

Élővilág, természetvédelem

Az éghajlat és a csapadékmennyiség következtében a jellemző növényzet a szavanna.

Nemzeti parkjai

A súlyok, mértékek, távolságok a metrikus rendszert alkalmazzák. Elektromosság: 220-240 Volt, 50 Hz, dél-afrikai kettő vagy három pólusú, kerek, fali csatlakozó.

A beutazáshoz vízum szükséges. Kedvező időszak az ország meglátogatására a május-júniustól novemberig terjedő időszak, ez a szárazabb, hűvösebb évszak. Decemberben, különösen karácsony és újév környékén, továbbá húsvétkor és augusztusban a szomszédos Dél-Afrika turistái megtöltik a déli terület szállodáit.

Turisták számára fontos kulcsszó a paciência (portugál nyelven: „türelem”). A „nyugati” stílusú türelmetlenség kontraproduktív, ezért nem ajánlott, különösen a hivatalos ügyek intézésénél.

A háború maradványai, a taposóaknák több helyszínen még nincsenek hatástalanítva.

Főbb látnivalók

  • A Bazaruto-szigetek
  • A Mozambik-sziget
  • Az ország déli részének tengerpartja
  • Maputo éjszakai élete
  • A nemzeti parkok és rezervátumok

www.wikipedia.org

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »