Namíbia

Namíbia

Hivatalos adatok

Hivatalos név:Namíbiai KöztársaságIdőzóna:GMT+00:00
Anyanyelven:Republiek Van NamibiaAutójelzés:NAM
Államforma:köztársaságPénznem:namíbiai dollár (NAD)
Főváros:WindhoekElektromosság:

Namíbia varázsát a szomszédos Dél-Afrikában jól ismerik, ám a kívülállók még csak most kezdik felfedezni sivatagjait, tengerpartját, bozótjait és az itt megtapasztalható határtalan szabadságot. Namíbia 1990-ben vált függetlenné, addig német, majd dél-afrikai gyarmat volt.
Természeti kincsekben gazdag területével, modern infrastruktúrájával és tradicionális kultúrájával Namíbia elbűvöli az idelátogatókat. A
Namíbiai-sivatagról azt állítják, hogy a világ legkorábban kialakult sivatagja. A hatalmas, 2-300 méter magas vöröses homokdűnék elképesztő
látványt nyújtanak. Az állatvilág szintén lenyűgöző. Az Etosha park a leghíresebb, de több magán kézben található rezervátum is várja a látogatókat többek között oroszlán gepárd, orszarvú  etetéssel. A tengerparton pedig fókákkal, delfinekkel, pelikánokkal, és flamingók sokaságával találkozhatunk. Namíbia egyedi élményt nyújt! Tökéletes közbiztonság, muskátlis ablakok, németül beszélő emberek. Védőoltás nem szükséges.

Főbb városok

Windhoek

Utazási információk

Egészségügy

Namíbia minden nagyobb városában állami kórházak működnek, az orvosok felkészültsége megegyezik az európai átlaggal.

Nemzetközi repülőterek

Windhoek, Walvis Bay, Lüderitz, Keetmanshoop.

Külképviseletek

Magyarország tiszteletbeli konzulátusa Namíbiában

Windhoek Felügyelő külképviselet: Pretória
Cím: Windhoek West 7 Hippokrates Street
Előhívó: (264)(61)
Telefon: 223-175, 220-450, (264)(81)124-7493 (mobil)
Ügyelet: –
Tiszteletbeli konzul: Trepper György
Fax: 223-175
E-mail: –
Honlap: –
Levelezési cím: Windhoek P. O. Box 20392

Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 264

Földrajz, gazdaság

Népességi adatok

Lakosság:1 402 000 fő
Népsűrűség:1.70 fő/km2
Nyelvek:afrikaans (búr), angol, bantu nyelvek, nama.
Népcsoportok:bantu (71%), busman és hottentotta (13%), búr (63%), félvér (5%), egyéb (5%).
Vallások:törzsi vallású (90%), keresztény (10%).

Földrajz, természeti adottságok

Terület:824 292.00 km2
Nagyobb települések:Windhoek 115 000, Swakopmund 15 500, Rehoboth 15 000, Keetmanshoop 14 000, Tsumeb 13 500, Otjiwarongo  11 000.
Legmagasabb pontok:Brandberg 2606 m.
Főbb folyók:Orange (Oranje), Okavango, Cunene.

Földrajz

Felszínét jobbára a Kalahári-medencébe enyhe lejtéssel belesimuló fennsíkok alkotják, amelyek nyugaton meredeken szakadnak le az Atlanti-óceánt kísérő Namib-sivatagra.

Klíma

Időjárása száraz, félsivatagi. A nappalok a melegtől a forróságig, az esték a hűvöstől a csikorgó hidegig változnak. Különösen a téli hónapokban, áprilistól októberig. A nyár novembertől márciusig tart, ez egyben a namíbiai esős évszak, ami átlagos évi szinten 50 mm a Namib-sivatagban, 350 mm Közép-Namíbiában, északon pedig évi 700 mm, ami nagyon kevés csapadékot jelent az országnak.

Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 1 610 USD

Namíbia, hivatalosan Namíbiai Köztársaság (angolul: Republic of Namibia), egy független köztársaság Dél-Afrikában, az Atlanti-óceán partján. Az országot délről a Dél-afrikai Köztársaság, északról Angola, északkeletről Zambia és keletről Botswana határolja. Fővárosa és legnagyobb városa Windhoek. 825 615 km2-es területével és 2,7 milliós népességével a második legkevésbé sűrűn lakott ország Mongólia után. A területe nagy részén a Namib-sivatag és a Kalahári-sivatag terül el, a legszárazabb ország szubszaharai Afrikában. A hivatalos nyelv az angol. A legmagasabb pontja a 2573 m magas Königsten. A leghosszabb folyó a 650 km-es Fish, ami a Hardap-gátnál egy víztározóba folyik, így kialakítva az ország legnagyobb állóvizét.

1990. március 21-én a namíbiai függetlenségi harc után kivívta a függetlenségét Dél-Afrikától.

Afrika délnyugati részén, az Atlanti-óceán partján fekvő ország. Partvidékén mintegy 1300 km hosszan, 80–130 km szélességben Földünk egyik legkietlenebb sivataga, az ország nevét adó Namib-sivatag húzódik, amelynek létrejötte a hideg Bengeuela-áramlatnak köszönhető. A sivatagból meredeken emelkednek ki az 1200–1800 m átlagmagasságú magasföldek, (Ovambo-fennsík, Damara-, Namaföld). Az ország keleti fele a Kalahári-medence peremvidéke.

Namíbia éghajlata szubtrópusi. Az ország kiterjedése és felszíne miatt több éghajlatot is megkülönböztetünk.

Az ország nyugati része egész évben szeles és ritka a csapadék. A hőmérséklet gyakran kúszik 25 °C fölé. A legmelegebb nyári hónapokban (december, január) a hőmérséklet 30 °C fölé megy. Júliusban és augusztusban a hőmérséklet 25 °C körüli. Az Atlanti-óceán partján hideg délnyugati szelek fújnak. Nyáron az idő enyhe, télen viszont hideg. A víz hőmérséklete ritkán haladja meg a 15 °C-ot. Az ország nagyobb keleti része a trópusi nyári esők területe. Az esős évszak novembertől áprilisig tart. A déli részen szubtrópusi téli esős terület található, ahol júniusban és júliusban esik az eső.

Az állami természetvédelmi területeket a Környezetvédelmi és Turisztikai Minisztérium kezeli. A függetlenség óta egyre több a magánkézben lévő természetvédelmi terület. Ezek tulajdonosai az idegenforgalomból jutnak jövedelemhez.[10]

  • Mudumu Nemzeti Park Caprivi Strip keleti részén. Sűrű szavanna, a vizekben krokodil és víziló él. Látható még ott elefántbivaly, sokféle antilop.
  • Mamili Nemzeti Parkmocsárvidék.
  • Etosha Nemzeti Park: Afrika egyik legnagyobb állatrezervátuma. Része az Etosha Pan időszakos tó. Az itatóhelyek környékén könnyű fényképezni egyébként nehezen megközelíthető állatokat.
  • Skeleton Coast Park: szó szerint „Csontvázpart”. Nevét a sok hajóroncsról kapta, melyek váza csontvázra emlékeztet. A part mentén járó hajók a gyakori ködben időnként zátonyra futottak, elhagyták őket. A terjeszkedő homok miatt a jelenlegi parttól gyakran több tucat vagy több száz méterre vannak a roncsok a szárazföld belsejében. Egyéb látványosság errefelé a homokdűnék, a rendkívül száraz táj a ködös óceán mentén.

Az ország területén egy természeti világörökség található, a Namib homoksivatag. A tengerparti terület 2013-ban került fel az UNESCO világörökségi listájára. Ez az egyetlen olyan tengerparti sivatag, amely egy kiterjedt homokdűnemezővel rendelkezik.

Nem szükséges beutazási engedélyt (vízum) szerezniük az alábbi országokból érkezőknek: Ausztrália, Új-Zéland, Franciaország, Németország, Nagy-Britannia, Írország, Kanada, Amerikai Egyesült Államok. A látogatási engedély 90 napra érvényes és ingyenes.

A Trans-Namib Railways vasúti összeköttetést biztosít a nagyobb városok felé, de a vonatok igencsak lassan közlekednek. A szerelvények vegyesen állnak személykocsikból és tehervagonokból, ebből következően minden lehetséges megállónál megállnak.

Látnivalók:

www.wikipedia.org

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »