Finnország

Finnország

További információk: www.finnorszag.lap.hu

Hivatalos adatok

Hivatalos név:Finn KöztársaságIdőzóna:GMT+02:00
Anyanyelven:Suomen TasavaltaAutójelzés:FIN
Államforma:köztársaságPénznem:euro (EUR)
Főváros:HelsinkiElektromosság:

Finnország a hosszú téli éjszakák, a rövid tavasz, a szaunák és a  télapó országa. Télen a sífutók és korcsolyázók paradicsoma, nyáron a vitorlázók, a túrázók és a horgászok mennyországa. Belterületein Európa legnagyobb érintetlen vadonját találhatjuk, kiterjed lápvilággal és számtalan madárfajjal. A finnek állítólag rokonaink és Ők e szerint is viselkednek. Finnországban magyarnak lenni rangot jelent. Az egyetemeken magyar tanszékekkel találkozhatunk, és a finn átlagember meglepően tájékozott Magyarországról.

Egyszerűségében lenyűgöző, szinte ember nem lakta vidék: Finnország. Az “ezer” tó és sziget országa rövid, ám meleg nyárral, hosszú havas téllel eszményi úticéll a szabadság eltöltésére. Világhírű szaunájával, ezzel az “izzasztó” berendezéssel, amely testből és lélekből kimossa a salakot, valamint a “sisuval”, sportolóinak és katonáinak edzéstechnikájával.

Az ezer tó és erdő ország szlogenje nemhogy nem túlzás, meg se közelíti a valóságot. Finnországban ugyanis több, mint 55.000 tó van, területének mégis alig egynegyede víz, több, mint kétharmada erdő és láp, a tengerpartot pedig tízezernyi apró sziget hímzésként szegélyezi. A finnek zeneszeretetüket csodálatos énekesek révén exportálják; odahaza számos zenei fesztivált rendeznek, a mindennapokban pedig a tangó iránti szenvedélyüknek hódolnak, melyet a rock és a pop sem tudott kiszorítani. Sibelius szimfonikus költeménye, a “Finlandia” érzékletesebben mutatja be Európa legészakibb országát, mint szavak ezrei.

A legnagyobb szigetek Turku városa előtt húzódó Åland szigetek.
A több tízezer tó közül, amelyek 5 tórendszerre oszthatók, a Saimaa tórendszer a legnagyobb.

Politikai rendszere élén a kormány, és annak elnöke, valamint az egykamarás parlament állnak.

Finnország legfontosabb természeti értéke a fa, erdőgazdasága nagyon fejlett, és papírgyártásban világelső.

Főbb városok:
Helsinki, Rovaniemi

Utazási információk

Látnivalók

A főváros Helsinki, ahol mindenképp érdemes megtekintenünk a híres Dómot, az egyetemi és kormányzósági épületek együtteseit, a Finlandia Palotát, a Parlamentet, a sziklába vájt templomot, a Temppelaukllót, és a Sibelius-emlékművet. Helsinkiben nagy vásárcsarnokok ízléses, nagy
piacok várják a bevásárolni szándékozókat. Gyönyörű látványosságokat tartogat még Turku, Finnország legősibb kikötővárosa.

Nemzetközi repülőterek

Helsinki, Maarianhamina, Pori, Tampere, Turku, Vaasa, Oulu.

Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 358

Földrajz, gazdaság

Népességi adatok

Lakosság:5 055 000 fő
Népsűrűség:14.90 fő/km2
Nyelvek:finn, svéd.
Népcsoportok:finn(93,2%), svéd (6,6%), lapp, orosz (0,2%).
Vallások:evangélikus (92,5%), ortodox (1,3 %), római katolikus (3000), zsidó (1300), mohamedán.

Földrajz, természeti adottságok

Terület:338 139.00 km2
Nagyobb települések:Helsinki/Helsingfors 502 000 (972 000), Espoo/Esbo 179
000,Tampere/Tammerfors 175 000 (257 000), Turku/Ábo 160 000 (261 000),
Vantaa/Vanda 159 000, Oulu/Uleáborg 104 000, Lahti 94 000, Kuopio 82
000.
Legmagasabb pontok:Halti 1324 m.
Főbb folyók:Kemijoki, Oulujoki, Tornionjoki.
Főbb tavak:Saimaa, Inari, Páijánne, Oulujárvi, Pielinen, Kallavesi,
Puulavesi, Puruvesi, Pihlajavesi, Lentua, Porttipahta-víztároló,
Lokkai-víztároló.

Földrajz

Erősen tagolt partvidékét sok sziget övezi. A tengerpartot kísérő homokos, agyagos síkság fokozatosan megy át több tízezer tóból álló Tóhátságba és Közép-Finnország dombvidékébe, majd a sarkkörön túli északi hegyvidékbe.

Klíma

Finnország éghajlata az ország déli , és középső részében hideg mérsékelt, északon szubarktikus, ill. arktikus. A déli partvidéken a legalacsonyabb évi középhőmérséklet -6°C, a legmelegebb 16.5 °C. A csapadék eloszlása délről észak felé haladva csökken.

Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 22 980 USD

Finnország (finnül: Suomisvédül: Finland, hivatalosan Finn Köztársaságészak-európai ország. Délnyugatról a Balti-tenger, délkeletről a Finn-öböl, nyugatról a Botteni-öböl határolja. Szárazföldön határos SvédországgalNorvégiával és Oroszországgal, tengeren pedig Észtországgal. Fővárosa Helsinki, és a második legnagyobb nagyobb város Tampere, kb. 180 km-re északra Helsinkitől. „Az ezer tó országaként” emlegetik.

A délnyugati partvidék közelében fekvő Åland szigetcsoport magas szintű autonómiát élvez.

Egészen délen keskeny sávban közép-európai jellegű vegyes lombhullató erdő díszlik. Az ország legnagyobb részén tajga nő, az orosz tajga folytatása.

Az éghajlat hideg, időnként kemény telek és viszonylag meleg nyarak által jellemzett északi mérsékelt övben található. Hótakaró délen négy, északon hat-hét hónapon át fedi a tájat. A Golf-áramlat hatására az éghajlat lényegesen melegebb, mint az az Egyenlítőtől való távolságból következnék.

Finnország területének egynegyede az északi sarkkörtől északra fekszik. Itt figyelhető meg az éjféli nap jelensége. Annál tovább tart, minél északabbra megyünk. Finnország legészakibb pontján a Nap 73 napig süt nyáron egyfolytában, telente 51 napig nem kel föl.

Finnország növényvilága fajokban meglehetősen szegényes. Egészen délen keskeny sávban közép-európai jellegű vegyes lombhullató erdő díszlik. Az ország legnagyobb részén tajga nő, az orosz tajga folytatása. A legészakibb területeken megint csak keskeny sávban állandóan fagyott talajon tundra él. Az ország 73%-át egybefüggő erdőségek fedik(Svédországban ez az arány 59%, Görögországban – 32%, Németországban – 25%, Magyarországon – 20%). A globális felmelegedés nyomán az ország tajgája több mint harmadával bővülhet.[3][4]

Finnország állatvilága viszonylag gazdag. Az emlősök közül 67 faj él ezen a vidéken. Rengeteg róka, kisebb prémes állat tenyészik az északi vidékeken. Jelentősen nagy, és vadászható is a medve– és a farkasállomány. A jávorszarvasok száma a 150 000-et is meghaladhatja, évente 30-40 000 egyed kilövését engedélyezik. A rénszarvas az északi vidékek legfontosabb háziállata, vadon él az év legnagyobb részében. A tavak halban gazdagok, csukasügérlazac a horgászok zsákmánya.

A növény- és állatvilág változatosságát – a biodiverzitást – a hatalmas területű nemzeti parkok rendszerével tartják fenn. 36 igazgatási szempontból különálló nemzeti park van.

Finnország 1987-ben csatlakozott az UNESCO világörökség-egyezményhez. Az UNESCO világörökség-listáján szereplő finnországi helyszínek:

A javaslati listán további öt kulturális helyszín szerepel:[27]

Finnország építészete mintegy 800 éves múltra tekint vissza, és míg a modern kor kezdetéig erősen hatott rá a két szomszéd nemzet, melyeknek uralma alatt állt, Svédország és Oroszország, a 19. századtól kezdve más közvetlen hatások is érték, egyrészt külföldi építészek megtelepedése, másrészt a finn építészeti szakma kialakulása következtében. A finn építészet a maga részéről szintén nemzetközi hatást gyakorolt olyan irányzatokban, mint a szecesszió, az északi klasszicizmus és funkcionalizmus. Leginkább az ország legismertebb korai modernista építészének, Eliel Saarinennek volt jelentős nemzetközi hatása. Nála is híresebb a szintén modernista Alvar Aalto, akit az építészet modern kori történetének világszinten jelentős képviselőjének tekintenek.

Egy 2000-ben megjelent cikkben Frédéric Edelmann, a Le Monde műkritikusa, azt írta, hogy a népesség arányában Finnországnak több Alvar Aalto-szintű építésze van, mint bármely más országnak.[30] Finnország legfontosabb teljesítménye az építészetben a modern korhoz kötődik, főleg mivel a jelenlegi épületeknek csak mintegy 20%-a épült 1955 előtt, ami a második világháború utáni újjáépítésnek és az azt követő urbanizációs hullámnak köszönhető.

2015-ben több mint 4,6 millió turista látogatta meg Finnországot; a legtöbbjük Oroszországból érkezett. 2015-ben a turizmus adta a finnországi GDP mintegy 2,5%-át, és 136 700 munkahelyet biztosított.

A sok erdő miatt javasolt a kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás elleni oltás bizonyos területekre utazóknak. Sok turista síszezonban keresi fel Finnországot.

Úgy tartják, hogy Santa Claus (a Mikuláshoz hasonló karácsonyi ajándékosztó figura) Finnországban, Korvatunturiban lakik.[34] Rovaniemi városában turistalátványosságként egy Santa Claus-falu található

www.wikipedia.org

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »