Hollandia

Hollandia

Hivatalos adatok

Hivatalos név:Holland KirályságIdőzóna:GMT+01:00
Anyanyelven:Koninkrijk der NederlandenAutójelzés:NL
Államforma:alkotmányos monarchiaPénznem:euro (EUR)
Főváros:AmszterdamElektromosság:230V

Hollandia misztikus hely, de ezt nem távoli egzotikumának köszönheti, hanem sajátos legendájának. Olyan világ, ahol a szépség és a letisztultság együtt lélegzik az ősi, elfojtott vagy legalábbis nyíltan kevésbé vállalható romlottsággal. Amszterdam, az elhíresült hippiváros – bár sejthető, hogy nem ez a fő erénye – évente húszmillió turistát vonz. A holland vidék gondosan ápolt szélmalmaival, végtelen tulipánmezőivel, illatos sajtjaival és kopogó fapapucsaikban szorgosan dolgozó földműveseivel minden népek meséiből egybesűrített képeskönyv. E két – vidéki és nagyvárosi – világ olvad össze a Hollandiáról szóló legendákban, és alakít mitikus képzetet.

Hollandia a világ egyik legliberálisabb, mégis tökéletesen szervezett országa. Pontosan kialakított rendszere megengedi a könnyű drogok fogyasztását, az azonos neműek szerelmét, a prostitúciót, elfogadja a bevándorlókat, egészségbiztosítási rendszere még a nővé operálás költségeit is finanszírozza. Ennek ellenére sem uralkodik káosz az országban, az emberek tudják, hogy nem csak jogaik, hanem kötelességeik is vannak, és ezeknek tökéletesen meg is felelnek, virágzó társadalmat varázsolva maguknak és az ideérkező turistáknak.
A fapapucs, a szélmalmok, a régi gátak és a gyönyörű rétek remekül megférnek a fejlett világ minden kényelmével rendelkező nagyvárosok nyüzsgésével. A helyiek rendkívül barátságosak és vendégszeretők. Ha beszélünk angolul vagy németül, remekül meg tudjuk magunkat velük értetni.

Az ország eredeti neve – Nederlanden, ami mélyföldet jelent – a fekvésére is utal: Hollandia jórészt a tengerszintnél mélyebben terül el, a Rajna és a Maas torkolatánál. Ha nem védené gátrendszer, az ország fele víz alatt lenne; a folyók, a tenger olykor kilépnek medrükből. A hollandok évszázadok óta építik gátjaikat: mögöttük 443 tavat, tengeröblöt csapoltak le. A kiszámítható veszélyeket a hollandok fantasztikus vízi építményeikkel kordában tartják; a víz és szél azonban kiszámíthatatlan és megzabolázhatatlan erő. A legnagyobb probléma az időjárás, ami körülbelül negyedóránként változik. Aki szépen le akar barnulni, annak a délebben fekvő országok jelenthetik csak az igazi paradicsomot, de az itt lakó polgárok halványbarnán sem elégedetlenkednek.

A történelmi városokban régi templomok, udvarházak, egymásba futó csatornahálózatok, vidéken, a mélyföldeken szélmalmok, virágos mezők, a partokon hullámok, szél, dűnék és polderek, valamint rendezett strandok, és számos természetvédelmi terület várja az erre utazókat.
Bár Hollandia jelentősebb városai közül Rotterdam nagy múltú, Hága pedig fontos jelennel bíró történelmi város (a parlament és a kormány is itt található), Hollandia kultikus hírét Amszterdamnak köszönheti. Amsterdam, a rengeteg csatorna (amstel) városa, az igazi főváros. A város a hatvanas években vált elsősorban a hippik – később a melegek, a művészek – paradicsomává. Fiatalok milliói zarándokolnak ide évente, otthon aztán ők csiszolják fényesre Amszterdam kultuszát. A coffe shoppok jellegzetes illata már az utcán érezhető, közönsége pedig igen változatos. Ha valakinek nem elég ez a varázs, a piros lámpás negyed további legendákat kínál. Itt állítólag a szerelmet árulják, de a valóság az, hogy csupán néhány hölgyet látni a kirakatokban.

Aki Hollandiából egy kicsit is felkészültebb, az tudja ugyan, hogy itt sok a bicikli, meg van sajt. Mindenfelé rengeteg kerékpározóval találkozhatunk, a nagyvárosokban szinte ez az egyetlen használható közlekedési eszköz. A bicikli éppúgy a városképhez tartozik, mint a csatornák, a régi keskeny polgárházak, melyek nagy része ma már műemlék. Amszterdam központja felé a kép egyre tisztább, egyre kevesebb az autó, még több a kerékpáros. Kellemes kávéházak és boltocskák között a belvárosok lakói szívesen üldögélnek ablakaikban vagy erkélyeiken, és a szűkebb sikátorokban természetes gesztussal hamuznak az alattuk elhaladók fejére, ettől eltekintve egész Hollandia nagyon tiszta.
Vidéken minden rikítóan rendezett, de a fővárosban sem kell meglepődni, ha néha előugrik egy-egy lakó, és vadul sikálni kezdi az utcát. Van, aki csupán söpör, de a legtöbben habbal suvickolnak. Ennek értelme nem teljesen világos, mivel Hollandiában mintegy félóránként esik az eső.
Az emberek errefelé kiegyensúlyozottak, nyitottak, keményen dolgoznak, és tudják hogyan kell élni.

Főbb városok:
Amszterdam, Hága

Utazási információk

Látnivalók

Az Anna Frank Ház – A naplója által ismertté vált zsidó lánynak és családjának búvóhelye a II. világháború alatt. Nem szabad kihagyni!

Artis Zoo – állatkert hatalmas akváriummal és szép planetáriummal.

Heineken Sörfőzde – Valaha itt készült a világhírű sör, most már múzeum van a helyén.

Van Gogh Múzeum – a világhírű festő műveivel

Nemzetközi repülőterek

Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Maastricht.

Ünnepnapok

– Január 1
– Nagypéntek, Húsvét vasárnap, Húsvét hétfő
– Áldozócsütörtök (40 nappal húsvét előtt)

A királynő napja – A királynő születésnapja (április 30), igaz nem a jelenlegi királynő Beatrix, hanem édesanyjának, Juliana-nak születésnapja ez. (Beatrix születésnapja januárban van, ekkor még hideg van ahhoz, hogy bármilyen szabadtéri mulatságot rendezzenek. Ezen a napon az egész ország narancssárga színt visel.
– Pünkösd Vasárnap (Húsvét utáni hetedik vasárnap), Pünkösd Hétfő
– Karácsony napja (dec. 25) és Karácsony másnapja (dec. 26)

Emellett két, a II. Világháborúra emlékező ünnep is van. Egyik sem hivatalos ünnepnap, de elképzelhető, hogy egyes üzletek zárva tartanak. Május 4.-én a háború halottaira emlékeznek, Május 5.-én pedig a felszabadulást ünneplik.

Érdemes akár ünnepnapon is ellátogatni az országba, mert ilyenkor sok érdekes látnivaló akad. Ne felejtsük el azonban, hogy a bankok, üzletek, a legtöbb múzeum ilyenkor zárva tart és ünnepi menetrend érvényes a tömegközlekedésre is.

Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 31

Földrajz, gazdaság

Népességi adatok

Lakosság:15 298 000 fő
Népsűrűség:451.00 fő/km2
Nyelvek:holland.
Népcsoportok:holland (88%), fríz (11%), flamand, német, francia, angol (1%).
Vallások:római katolikus (40%), protestáns (30%), felekezeten kívüli (26%), kisebb felekezetek képviselője (4%).

Földrajz, természeti adottságok

Terület:33 939.00 km2
Nagyobb települések:Amsterdam (Amszterdam) 720 000 (1 080 000), Rotterdam 596 000
(1 060 000), ‘s-Gravenhage (Hága) 445 000 (693 000), Utrecht 234 000
(539 000), Eindhoven 195 000 (388 000), Groningen 170 000 (208 000),
Tilburg 162 000 (234 000), Apeldoorn 150 000, Haarlem 149 000 (214 000),
Enschede 147 000 (253 000), Nijmegen 147 000 (246 000), Arnhem 133 000
(306 000), Zaanstad 132 000, Breda 128 000 (163 000), Maastricht 118 000
(164 000), Leiden 114 000 (191 000), Dordrecht 113 000 (210 000).
Legmagasabb pontok:Vaalserberg 322 m.
Főbb folyók:Rajna (Rijn), Maas.
Főbb tavak:IJssel-tó.

Földrajz

Az ország délkeleti csücskébe átnyúló Ardennek mészkőrögeit leszámítva területének 95%-a alföld, amelynek egyharmada természetes
dűnesorok, mesterséges gátak és zsilipek által védett mélyföld.

Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 18 840 USD

Hollandia az északi féltekén, a mérsékelt éghajlati övezetben helyezkedik el. A tenger és a meleg észak-atlanti Golf-áramlat mérsékelt tengeri klímát biztosít. Ennek köszönhető, hogy a hőmérséklet napi és évi ingadozása is kicsi. Az átlaghőmérséklet januárban +2 °C, júliusban pedig közel +17 °C. Ez nem jelenti azt, hogy soha ne fordulnának elő extrém hőmérsékletek: a Hollandiában valaha mért legalacsonyabb hőmérséklet -24,8 °C, a legmagasabb pedig +36,8 °C volt. A csapadék időben viszonylag egyenletesen oszlik el, bár a tavasz általában szárazabb, mint az ősz. Az évi csapadékmennyiség mintegy 800 mm.

Az egyes régiók közötti éghajlati különbségek csekélyek, az északi és déli rész távolsága – több mint 300 km – azonban némileg érezteti hatását.

Az IJssel-tó és a Rajna torkolata közötti termékeny területen zöldség- és virágkertészetek sorakoznak. A földgázzal fűtött üvegházakból egész évben friss zöldségféléket szállítanak a bel- és külföldi piacokra. A vágott virágok, virághagymák és -magvak kivitele is jelentős.

A holland mezőgazdaság vezető ága az állattenyésztés. A kitűnő tejelő feketetarka, fríz fajtájú tehenek az év nagy részében a szabadban legelnek. Az állatok tejhozama igen magas (6000 liter/év fölött), ami a tervszerű fajtanemesítésnek és gondozásának is köszönhető. A szántóföldek nagyobb részén termelt takarmánynövények is az állattartást támogatják. Ezen kívül búzátárpátburgonyátcukorrépátlent termesztenek. A sertés– és a baromfitenyésztés is jelentős.

A folyótorkolatokban, az árapály területeken, a belső területek lápjain maradtak olyan természeti értékek, amelyek megkívánják a védelmet. Az utóbbi 25 évben húsz nemzeti parkot jelöltek ki. A két legrégebbi magántulajdonban van:[3]

  • De Hoge Veluwe Nemzeti Park (Nationale Park De Hoge Veluwe): 5500 hektár fele erdő, fele legelő és vízfelület, szarvas, muflon, vaddisznó él itt;
  • Veluwezoom Nemzeti Park – végmorénák vidéke 5000 hektáron. Erdő és legelő.

Németországgal közös természeti világörökség a Watt-tenger.

www.wikipedia.org

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »