Izland

Izland

Hivatalos adatok

Hivatalos név:Izlandi KöztársaságIdőzóna:GMT+00:00
Anyanyelven:Lydveldid IslandAutójelzés:IS
Államforma:köztársaságPénznem:izlandi korona (ISK)
Főváros:ReykjavikElektromosság:

Vulkánok és gejzírek, gőzfelhőket lehelő lávamezők – Izlandon még érezhetjük, hogy bolygónk valaha tüzes golyó volt. De Izland a jég országa is: felületének több, mint tizedrészét hatalmas gleccserek borítják. Az Észak-Atlanti-óceán távoli szigetén közelebbről láthatjuk a természet őserőinek működését, mint bárhol másutt a földkerekségen.

Az izlandiak a vikingek közvetlen leszármazottai. Elődeik a 9. században Norvégiából menekülve érkeztek a szigetre. Azóta nyelvük úgyszólván semmit sem változott. Az Eddát és a klasszikus sagákat az izlandiak ma is eredetiben tudják olvasni.

Közvetlenül az Északi sarkkör alatt található Izland szigete. Területe alig nagyobb Magyarországénál, de csak alig negyedmillióan lakják. Izland legfontosabb árucikke a hal, errefelé szinte mindenki halász, vagy halfeldolgozással foglalkozik. A sziget felszíne szinte teljesen kopár, a növényzet pár szívósabb törpefenyő-féléből, és több tucat féle zuzmóból áll. A déli és nyugati partokon enyhébb az éghajlat. A vulkáni eredetű fennsíkon, északon, több száz köztük sok működő vulkanikus gejzírt, a legszebbeket a Nemzeti Parkban, amely természetvédelmi terület. Még sok más geotermikus jelenséget figyelhetünk meg pl. apró víz alatti vulkánokat és 2-120m magas víz, gőz és füst oszlopok előtörését a földből. Az izlandiaknak saját nyelvük van, amely a legősibb skandináv nyelv. Fővárosuk Reykjavík barátságos, nyugodt, igazi európai város.

Főbb városok:
Reykjavik

Utazási információk

Nemzetközi repülőterek

Reykjavík, Egilstaoir.

Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 354

Földrajz, gazdaság

Népességi adatok

Lakosság:262 000 fő
Népsűrűség:2.50 fő/km2
Nyelvek:izlandi, dán.
Népcsoportok:izlandi (98%), dán (2%).
Vallások:evangélikus (96%), római katolikus (1%), egyéb (3%).

Földrajz, természeti adottságok

Terület:103 000.00 km2
Nagyobb települések:Reykjavík 93 000 (124 000), Kópavogur 15 000, Akureyri 14 000, Hafnarfjörour 14 000.
Legmagasabb pontok:Hvannadalshnúkur 2119 m.
Főbb folyók:Thjórsá.
Főbb tavak:Thingvallavatn.

Földrajz

Délen és nyugaton enyhe éghajlatú partvidéke tagolt. Kopár krátermezőkkel, vulkanikus gejzírekkel tarkított déli része több száz kisebb-nagyobb működő vulkánt tömörítő fennsíkot határol, amelynek hóhatár fölé emelkedő részét Európa legterjedelmesebb jégtakarója borítja.

Klíma

Az éghajlatnak megfelelően két évszak, és két napszak van. Izlandon nyáron 11-24°C van és éjjel is világos (pirkadathoz hasonló) van, de 6-9
°C-ra esik vissza a hőmérséklet, télen egész nap sötét van, a nappaloknak alkonyathoz hasonló fényviszonyai vannak, jeges szél fúj a tenger felől a kontinens belsejébe, állandó a köd, és 2°C – 3°C-ig terjed a hőmérséklet.

Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 23 670 USD

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »