Bécsi erdő

Bécsi erdő

Wienerwald Tourismus GmbH

Hauptplatz 11

A-3002 Purkensdorf

+43 0 2231 62176

F:+43 0 2231 65510

office@wienerwald.info

www.wienerwald.info

Wienerwald, mint azt a nevében az erdő is mutatja, Bécs zöld tüdeje, és szabadidőparkja is egyben. Rengeteg régi, a magyar fülnek is ismerősen csengő templom, kolostor, kastély, vár hívogat körutazásra, vagy egy kirándulásra. Klosterneuburg, a Heiligenkreuz-i kolostor (Stift Heiligenkreuz), Baden, a fürdők városa (Kurstadt Baden), Seegrotte Hinterbrühl, az egykori Mayerlingi vadászkastély (ehem. Jagdschloss Mayerling), Laxenburg kastélya (Laxenburg – Schlosspark), Liechstein vára (Burg Liechtenstein in Maria Enzersdorf), Schiele – Museum in Tulln, vagy Greifenstein vára (Burg Greifenstein).

A Bécsi Erdõ (Wienerwald), a Bécset nyugaton a Dunától egészen a termál térségig félkörben körülölelő, nagyrészt sűrű erdőségekkel borított völgyekből és dombokból álló terület, nemcsak a nagyváros számára fontos pihenőhely, és egyben a város zöld szíve, hanem egy hosszú múltra visszatekintő, önálló kulturális régió is.
Meggyőződhetünk erről pl. az északi szélén, a Duna közelében álló Stift Klosterneuburgban. Ez a részben gótikus, részben barokk ”szakrális palota” Isten és a Habsburg császárság kapcsolatának szimbóluma és nagysága, valamint díszessége miatt az osztrák „Escorial“-nak szokták nevezni. Csaknem 900 éve az ország egyik legfontosabb szellemi központja és világhírű olyan páratlan műalkotásoknak köszönhetően, mint például a Verduni oltár, egy a 12. századból származó zománcalkotás. 1999 végén nyitották meg Klosterneuburgban az Essl gyűjteményt bemutató új Kunsthaus-t. Az elmúlt 50 év művészetének több mint 4.000 alkotását felvonultató kiállítás Európa legfontosabb magán gyűjteményei közé tartozik.
A Bécsi- Erdő déli részének spirituális és kulturális szíve több mint 850 éve megszakítás nélkül a Heiligenkreuzi apátság. Alsó-Ausztriában a cisztercita rend bölcsőjének számít és részben román, részben gótikus stílusú templomával, kerengőjével és a szomszédos kápolnával a tartomány egyik középkori építészeti remeke.
A szomszédos helységben, Mayerlingben található egykori vadászkastély – napjainkban kolostor – 1889-ben Rudolf Habsburg trónörökös öngyilkosságának színhelyeként vonult be a történelembe. Innen a híres és gyakran megénekelt Helenental vezet Badenba. Ezen a gyógyító erejű kéntartalmú forrásairól és operett hagyományairól híres gyógyüdülőhelyen egy máshoz nem hasonlítható, hamisítatlan biedermeier épületállomány és hangulat vonzza az idelátogatókat.
Itt működik Ausztria legrégebbi és legnagyobb kaszinója. A nyugalmas és a biedermeier korában ugyancsak nyári pihenőhelyként kedvelt kisváros, Mödling in der Hinterbrühl, határában is páratlan látvánnyal találkozhatunk: a tavi barlangban található – csónakkal bejárható – tó ugyanis a kontinens legnagyobb barlangi tava.
A szomszédos Maria Enzersdorfban emelkedik Liechtenstein vára, az alapjaiban román stílusú „eszményi vár“, amely a 19. sz. folyamán nőtt óriási méretűvé. Luxenburgban ismét a Habsburgok nyomában járhatunk. A császári építmény magvát a régi kastély és a késő barokk stílusban nyári rezidenciaként épített Blauer Hof (Kék udvar) képezi. Egy nagy parkon keresztül juthatunk el gyalog a Franzensburghoz, a neogótikus ”várerődítményhez”, amelyben Ferenc császár a biedermeier idején értékes műkincseket gyűjtetett össze az egész országból.
A Bécs kapujában fekvő Ebreichsdorf a Magna Racino parkról híres, amely Európa legmodernebb lovassport parkja galopp- és ügető versenyekkel. A fogadás élménye mellett különleges szórakoztató programok is várják a látogatókat. A Bécsi-Erdõ térségének bortermelése is említésre méltó: roppant egyszerűen és mélyrehatóan lehet tanulmányozni a borokat az ún.
„Heuriger“-ekben. Helybeliek és vendégek jó hangulat mellett kóstolgatják a borászok „büszkeségeit“ és hozzá helyi ételspecialitásokat fogyasztanak. A legismertebb bortermő helységek között említendő Klosterneuburg, Perchtoldsdorf, Gumpoldskirchen, Baden és Bad Vöslau.

Niederösterreich-Werbung GmbH
Niederösterreichring 2, Haus C

 3100 St. Pölten
+ 43 02742/9000-19800

+43 02742/9000-19804
office@noe.co.at
www.niederoesterreich.at

További információk Magyarul:

Osztrák Nemzeti

Idegenforgalmi Képviselet

06 80 012 726

informacio@austria.info

www.austria.info

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »