Pilsen

Pilsen

Krajský úřad Plzeňského kraje
Škroupova 18
306 13 Plzeň
tel.: 377 195 111
turistukraj@plzensky-kraj.cz

www.plzensky-kraj.cz

www.turisturaj.cz

Prágából alig 100 km-es autópályás utazással érünk a sörgyártásáról világhírű városba, amiről képet kaphatunk, ha megmásszuk a mesebeli, szépen felújított hatalmas főtér közepén álló katedrális tornyák, ahol lélegzetelállító panoráma tárul elénk, nem csupán a csodálatos belvárosra, hanem az egész sörgyárra is.

 Ha kisétáltuk és kigyönyörködtük magunkat a főtéren, néhány lépésre egy ősi sörfőző üzemet találunk, ami ma múzeum, s lépésről lépésre bemutatja nekünk a hajdani sörkészítés módját, eredeti helyszínen, korabeli eszközökkel. Láthatunk egy eredeti kutat is, amiből eredetileg azt a különleges vizet nyerték, ami a híres sörnek az alapja, de ezek a kutak mára elapadtak, s távolról, vezetéken hozzák a kiváló minőségű vizet a gyárba. Ha megszomjaztunk és megéheztünk a múzeumhoz tartozó oldalépületben kiváló sörözőt találunk, ahol beválthatjuk a belépőjegyhez járó kuponunkat egy sörre.

És aki nem csupán a múltra vágyik, annak irány a sörgyár! Vezetett látogatással bejárható a gyár régi része, ahol képet kaphatunk arról, hogy a XIX. Századtól hogyan készítik eleinte kézi erővel, majd gőz, később elektromos meghajtással a sört, majd látogatást teszünk mai modern, teljesen számítógépek által vezérlet, de kitűnő minőségre (és a titkos receptre) most is épen úgy ügyelő új gyárrészbe, a hatalmas üstökhöz.

Nem is végződhet a körséta mással, mint látogatással a gyár alatt húzódó 11 km! hosszúságú pincerendszerben, ahol még mindig fahordókban tárolják a nedűt és természetesen a kóstolás sem maradhat el, méghozzá olyan sörkülönlegességből, amit kifejezetten a látogatók kedvéért hordóznak be, kereskedelmi forgalomba nem kerül. Hogy ez mitől különleges? Nos ez az „igazi” sör! Ez a sörgyártás, az ősi folyamat végterméke, nincs kezelve semmivel, nincs szűrve és átlátszóvá téve, nincs kezelve tartósító szerekkel, nincs csomagolva. Ezt egyből a hordóból fejtik, semmilyen hozzáadott anyagot és ízt nem tartalmaz, ez maga a SÖR! Gondolom nem kell részletezni senkinek, milyen kulináris élvezetet jelent ennek elfogyasztása….

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »