Franciaország

Franciaország

További információk: www.franciaorszag.lap.hu

www.rendezvoussenfrance.com

info.hu@atout-france.fr

Hivatalos adatok

Hivatalos név:Francia KöztársaságIdőzóna:GMT+01:00
Anyanyelven:République FrancaiseAutójelzés:F
Államforma:köztársaságPénznem:euro (EUR)
Főváros:PárizsElektromosság:

Történelmének első kiemelkedő eseménye a Római uralom volt, majd a birodalom kettészakadásával a Nyugat-Római birodalom részét képezte. Második kiemelkedő esemény a Frank birodalom kialakulása, mikor is a Meroving- és Karoling-dinasztia tartotta kezében a területet. Ezt követően különböző uralkodóházak (Kapetingok, Valois-ház, Bourbon-dinasztia) gyakoroltak uralmat e területen. Fontosabb eseménynek számít a Középkor folyamán a 100 éves háború (1337-1453), melyet Anglia ellen vívott. A nagy földrajzi felfedezéseket követően Franciaország félperifériás helyzetéből centrummá nőtt. Elkezdi gyarmatbirodalma kiépítését, ami további háborúkhoz vezetett, a hasonló célokat kitűző országokkal szemben. XIV. Lajos (Napkirály 1643-1714) virágoztatta fel Franciaországot, ekkoriban vált az ország Európa egyik vezető nagyhatalmává. 1789-ben volt a nagy francia forradalom, amit 10 évvel később Napóleon uralma követett 1815-ig, a Waterlooi csatáig, mikor is a szövetséget kötött európai hatalmak közös erővel leverték a francia sereget. 1870-ben a francia-porosz háborúból is vesztesként került ki Franciaország, melynek következményeként elvesztette területének egy részét, és hatalmas hadisarc fizetésére kényszeríttették. Az első és második világháborúból győztesként került ki, viszont lerombolva, és gazdaságilag megrokkanva. Az ’50-es éveket követően gyors talpra állás volt jellemző, mely a Marshall-segélynek, a különféle integrációs kapcsolatoknak, az alkalmazott politikának, a turizmusnak és a szorgalmas francia munkaerőnek volt köszönhető.

Franciaország földrajza

Franciaország Nyugat-Európában helyezkedik el, ez teszi előnyössé kereskedelmi lehetőségeit, valamint ehhez még hozzájárul fejlett infrastruktúrája is. Szomszédai: Belgium, Luxembourg, Németország, Svájc, Olaszország, Spanyolország, és a két törpeállam Monaco és Andorra. Javarészt természeti határok választják el a többi országtól, ezek a Pireneusok, Atlanti-óceán, La Manche, Rajna, Alpok hegygerince, Földközi-tenger. Felszíne rendkívül változatos; síkságok, dombságok, magashegységek, meredek völgyek és táblás területek egyaránt tarkítják az országot. Itt található a francia-olasz határon Európa legmagasabb pontja a Mont Blanc (4810m). Partvonala közepesen tagoltnak tekinthető, megtalálható itt az épülő- (Vizcayai-öböl, Lion-öböl), a pusztuló- (Bretagne, Normandia) és a szikláspart (délkelet) is. Az ország területéhez tartozik még a Földközi-tenger egyik legnagyobb szigete Korzika, mely borairól híres. Sokféle klíma megfigyelhető ezen a területen: északkeleten és keleten az óceáni, délen mediterrán, a belső területeken kontinentális és a magashegységekben hegyvidéki éghajlat lesz az uralkodó. Ennek megfelelően a legcsapadékosabb (900 mm) az óceáni klíma és a legszárazabb, pedig a mediterrán (300-400 mm) területek lesznek. Számos folyó szabdalja fel az országot, ezek érdekes felszínformákat és látnivalókat hoztak létre. A klíma és a kitűnő talaj teszi lehetővé, hogy nagy mennyiségű és jó minőségű árut állíthasson elő mezőgazdasága. A felszín alatt sokféle ásványkincs megtalálható, mely sokszínű iparának nyújt alapanyagokat. Saint-Malonál található a világ egyetlen árapály-erőműve.

Franciaország turizmusa

Franciaország esetében nincs idényturizmus, mivel állandó a turisták látogatása. Nyáron elsősorban a francia riviérát, a Cote d’Azur-t keresik fel, télen az Alpok és Pireneusok síparadicsomai (Chamonix, Espace diamant, Alpe D’huez…stb.) a kedveltek. Párizs és a vidéki nagyvárosok látogatottsága egész évben kiegyensúlyozott. Franciaországban rengeteg a látnivaló, nem csak a természeti tájak, hanem a kastélyok, templomok, műemlékek és múzeumok sokasága nyújt látnivalót a turisták számára. A turisták első számú célpontja Párizs, ide látogatnak el minden évben a legtöbben, ebből következik az elnevezés is, hogy Párizs a turizmus fővárosa. A város közepén található a Cité és a Szent Lajos-sziget, amit többek közt a Pont-Neuf (új híd) köt össze a többi városrésszel. Ez a híd valójában egyike Párizs legkorábban épült hídjainak. A Cité (palota) tulajdonképpen egy épületegyüttes, ahol rengeteg a látnivaló (Sainte-Chapelle, Concierge-t, Palais de Justice). Párizsban található a híres katedrális, a Notre-Dame, ez ma a város és az ország kulturális központja és szimbóluma. Majdnem 100 éven át építették, és ennek megfelelően a kor változó elképzelései mind megfigyelhetőek az épületen.

Franciaország gasztronómiája

A francia konyhának nagy hagyományai vannak, ez egészen a római korig vezethető vissza, de nagy befolyással volt a gasztronómiára az olasz hatás is. Ezek tovább épültek a francia udvar és uralkodóházak idején, akik igényeikkel magasra tették a mércét. Ezek hatására alakulhatott ki a mai francia konyha. A fejlett mezőgazdaságnak és tengergyümölcseinek köszönhetően széles skálája alakult ki az ételeknek. Nagyon sok híres szakács került ki az országból, valamint manapság is számtalan vezető cheffel büszkélkedhet Franciaország. Az ételek általában vajjal, vagy növényi olajokkal készülnek, így azok könnyedebbek. A franciák nagyon sokféle húst (marha, borjú, sertés, baromfi, ürü, halfélék, stb.) esznek, és készítenek el különböző formákban. Sok étel alapanyaga vadhús, Franciaország erdei igen gazdagok vadakban, mely ki tudja szolgálni a konyha igényeit. Igen ritkán alkalmaznak sűrítési eljárást, inkább vajjal elkeverve, vagy olvasztott vajjal kínálják fel az ételeket. Zöldségekben igen gazdag az ország, így saláták széles kínálatával büszkélkedik. A jó minőségű, ízletes borokat is szívesen használja fel a francia konyha, szinte az összes húsétel készítésénél elengedhetetlen a borral való locsolás/főzés. Rengeteg desszert köthető a franciákhoz, amik nem csak tésztás sütemények és krémek, hanem gyümölcssaláták, különböző gyümölcsös finomságok. Franciák számára az étkezés befejező momentuma mindenképpen a sajtfogyasztás. Nagyon sokféle sajtot állítanak elő Franciaországban (fűszeres, lyukacsos, krémes, füstölt).

Franciaország és a franciák nem akaszkodnak ránk: azt akarják, hogy mi foglalkozzunk velük. És aki nem sajnálja a fáradságot, olyan országot fog felfedezni, ami korántsem hasonlít a “vörösbor és a sajtok, a latinos rögtönzés és a párizsi frivolitás” hagyományos sémáira. A Hexagon, ahogy a franciák országukat nevezik, gazdag történelmi hagyományokban, ugyanakkor nagyon is modern állam. A versailles-i kastély ugyanúgy Franciaország, mint a TVG szuperexpressz, a csúcstechnológia éppúgy, mint a kisüzemek és a kisgazdaságok. A franciák elégedettek ezekkel az ellentétekkel – számukra nincs ellentmondás hagyomány és korszerűség között.

Franciaországban minden út a szó szoros értelmében Párizsba vezet. A hagyomány Franciaországban nem évült el. A franciákban ezeréves történelmük során erős nemzeti öntudat alakult ki. És megvan rá a különleges képességük, hogy múltjuknak csak a fényes fejezeteire emlékeznek, a sötét foltokat alighanem tudatosan elfelejtik.

Franciaország egyben ezerarcú táj is. Sok külföldi azt hiszi: Franciaország egyenlő Párizzsal. Pedig a nyüzsgő főváros világviszonylatban páratlan kulturális kínálatával csak kis része az országnak. A másik Franciaország az a tágas táj, amely már néhány kilométerre Párizstól kezdődik, s melyet a franciák kedvesen “la France profonde”-nak – az ősi Franciaországnak – neveznek.
Ezzel a hagyományos Franciaországgal, a nagyvárosokat leszámítva, mindenütt találkozunk. Olyan változatos, hogy csak néhány példával ismertethetjük. Franciaországban több mint 36 000 helység van, s a települések 60 százalékában ötszáznál kevesebben élnek.
Ezek a festői kis falvak gyakran olyanok, mintha megállt volna fölöttük az idő. Sok kisebb-nagyobb településen legalább két vagy három “palota” is található: a polgármesteri hivatal, a templom s gyakran még egy kis kastély is – az évszázadokon át váltakozó hatalom tanúi.
A “savoir vivre” az “életművészet” – amely szerint az élettől többet várunk, mint pusztán a munkát -, a franciák egyik legrokonszenvesebb jellemvonása. De aki ennek alapján azt hiszi, hogy a franciák kevesebbet dolgoznak, mint például a németek, nagyon téved. A francia savoir vivre-hez hozzátartozik az étkezés öröme: ez közhely, de igaz. Hol bizonyosodhatunk meg erről jobban, mint a francia vidéken, ahol a különböző tájak, szerencsére, mindmáig megőrizték szakácsművészetüket?
Szopós malac Normandiában, sült kagylók a tengerparton, savanyú káposzta Elzászban vagy a bouillabaisse nevű halleves Marseille régi kikötőjében – olyan fogások ezek, melyek sokkal több élvezetet nyújtanak, mint az “új konyha” drága és rossz szokása, a nagy tányéron tálalt kis adagok.
Franciaország északi részét iparvidékeivel, első világháborús csatatereivel, eldugott falvacskáival, a La Manche csatorna krétaszikláival ma is ezrével vonzza az embereket.
Ha Picardiából nyugat felé, Normandiába érkezünk, láthatjuk: ezt a vidéket minden hétvégén elárasztják a párizsi turisták. Nyaranta ezrével keresik fel a partraszállás vidékét, a katonatemetőket, a múzeumokat háborús veteránok Nagy-Britanniából, az Egyesült Államokból, Kanadából, de Németországból is. Jó, ha tudjuk, hogy errefelé minden második nap esik, de nyáron a felhők hamar elvonulnak. Normandia, akárcsak a vele délkeleten szomszédos Bretagne – a nagyobb városoktól eltekintve – máig megőrizte vidékies hangulatát.

Bretagne-nak, e vékony földsáv lakosainak nehezükre esik, hogy franciáknak érezzék magukat. A bretonok igazából Angliából származnak és az 5. században telepedtek meg a Bretagne-félszigeten. Nyelvüket, a bretont, még ma is 500 000-en beszélik. Ez az elzárt néptörzs véglegesen csak a 16. században olvadt be a francia királyságba. Sok breton egészen a legutóbbi időkig küzdött Bretagne autonómiájáért. Ezen a parasztok és halászok lakta vidéken máig is sok minden emlékeztet az ősi származásra. Sehol Franciaországban nem kapcsolódik annyira össze a katolikus egyház és a babona, a jámborság és az okkultizmus, mint itt.

Ott, ahol Bretagne már átmegy a szép Loire vidékébe, kiegyensúlyozottabb a táj. A Loire völgye, kastélyaival és katedrálisaival a francia kultúra egyik legfontosabb vidéke. A Loire menti kastélyok évszázadok óta a francia udvar és a főurak pompakedveléséről tanúskodnak. De Chambord, Amboise, Chenonceaux, Cháteaudun és annyi más kastély a korábbi századok zseniális építőművészetének és kézművességének is bizonyítékai. Ezen a vidéken – melyet Franciaország virágoskertjének is neveznek – mentette meg a 15. században egy fiatal lány, a legendás Jeanne d’Arc a francia királyságot az angoloktól. A páncélba öltözött bátor lotharingiai parasztlány könnyen a francia nők egyenjogúságának jelképe lehetett volna, de erre a célra sosem használták fel. Az Atlanti-óceán partvidéke, a Loire-torkolattól Biarritz-ig, háttérben a lapos dombvidékkel, újabb bizonyság arra, hogy Bretagne éghajlata zord, a táj rideg, különösen a szikláktól szabdalt partvidéken, a számtalan öbölben, part menti szirteken és szigeteken. Heves hullámtörés, hatalmas árapály állandóan változó megvilágításban örök természeti színjáték itt.

Bordeaux olyan, mint Versailles és Antwerpen együtt, mondotta Victor Hugo. Az jómódú település ma a francia délnyugat fővárosává fejlődött. Bármilyen meglepőnek tűnik is, a Bordeaux és Bayonne közötti partvidék 300 éven át angol uralom alatt állt. A vidéket csak a 15. században, a százéves háború után csatolták végleg Franciaországhoz. Az épületek – a nagy színház, a Notre Dame-templom, a Tőzsdetér, a városháza – nagy idők tanúi, de az idő nem állt meg, Bordeaux az utolsó évtizedekben modern nagyváros lett. Lehetséges, hogy Bordeaux az angol időkből őrzött meg valamit a brit szenvtelenségből, s talán innen adódik, hogy az angolok máig nagy kedvelői a Bordeaux-i boroknak.
Bordelais-ben és Médocban, a Bordeaux-t körülvevő világhírű borvidékeken rájöhetünk például arra is, hogy a gasztronómiai aranyszabályt, miszerint halhoz, rákhoz és kagylóhoz nem szabad vörösbort inni, a fehérborok termelői eszelték ki. Ha a vörösbor jó, ez a társítás különösen finom.
A környék szőlősgazdái a borászat arisztokratái Franciaországban. Joggal nevezik boraikat “Cháteau”-boroknak, akkor is, ha csak dombocskányi szőlőjük van, rajta kis présházzal. Az idők során azonban az ilyen vincellérházikók megritkultak, mert a bordeaux-i bor jól jövedelmez, és a borarisztokraták közül ma már sokan valóban kastélyban laknak.

Bordeaux-ból Európa egyik legnagyobb erdőségén, Les Landes-on áthaladva, elérünk a hatszög délnyugati csücskébe, Baszkföldre. Titokzatos vidék ez, a Pireneusok lábánál. A francia-spanyol határ által elválasztva 800 000 baszk él itt, ebből 100 000 a francia oldalon. Saját nyelvük van, saját kultúrájuk, és még sincsenek kimutatható történelmi gyökereik. A tudomány máig keresi, honnan származnak a baszkok, anélkül, hogy erre
választ tudna adni. Tény viszont, hogy ez a nép – Franciaországban kevésbé, Spanyolországban inkább – kilátástalan, olykor terrorista módszereket is alkalmazó harcot vív függetlenségéért. A látogató azonban ebből keveset tapasztal – akárcsak a gazdag bordeauxiak, akiknek ezen a Svájcra emlékeztető hegyvidéken villájuk is van.

Az Atlanti-óceán strandjai sok turistát arra csábítanak,hogy a legrövidebb úton – és ez általában a díjköteles autópálya – száguldjon keresztül az országon. Így aztán elmulasztja megismerni az igazi Franciaország egyik jelentős, útba eső tájegységét. Burgundia és Auvergne a Középhegységgel olyan vidék, amely mindig megérdemel kisebb vagy nagyobb felfedezőutat. Tulajdonképpen itt dobog Franciaország szíve. Burgundia nemcsak a természettől megáldott borvidék. A Massif Central, a Francia- középhegység falvai és tanyái romantikusnak tűnhetnek a turistáknak, az ott élő hegyi parasztoknak azonban ez a “romantika” nélkülözéssel járó kemény munkát jelent. Az elmúlt években szerény idegenforgalom alakult ki errefelé. A felföld kialudt vulkánok kúpjaival, tiszta patakokkal és folyókkal, néhány kastéllyal és kolostorral, valamint igen jól jelölt turistautakkal várja a természetkedvelőket a táj.

Auvergne-től nyugatra, az Atlanti-óceán irányában Limousin és Périgord zöld dombvidéke következik. A vasúthálózat itt csak igen későn, a múlt században épült ki. Kevesen tudják, hogy Périgord-ból származik a szarvasgomba, ez a ritka föld alatti gombaféleség és a májpástétom, a hizlalt libák, kacsák májából készített csemege. Ez Franciaországban majd minden évben újságtéma, de nem a libatömés “kegyetlensége”, hanem a pástétom ára miatt: karácsony előtt az ország lakossága szinte úgy figyeli ennek az áhított előételnek kilogrammonkénti árát, mint a tőzsdei árfolyamot. A szokásos évi 10-20 százalékos áremelkedés nyomán az újságok, a rádió, a televízió szinte nemzeti gyászról számolnak be, ennek ellenére a pástétom nem hiányozhat a karácsonyi ünnepi étkezésből.

Az egykori gyarmatbirodalom emlékeként Franciaország sok afrikainak is a szellemi hazája. Sehol az országban nem él a lakossághoz viszonyítva annyi külföldi, elsősorban észak-afrikai, mint Marseille-ben. Sehol nem határozzák meg a városképet az idegenek úgy, mint itt. Aki végigsétál Marseille egykori legfényesebb utcáján, a La Canebiére-en, azt hiheti, hogy egy tuniszi vagy algíri bazárban van. S az ehhez kapcsolódó első kerület, az egykori büszke polgárnegyed, ma teljesen arab városrész, Észak-Afrika minden varázsával, kereskedőkkel, visongó gyerekekkel, lefátyolozott nőkkel és kávézókkal, ahol viszont csak férfiak ülnek.

Languedo-Roussillon, ahol a spanyol határon még katalánul beszélnek, Provence, a római amfiteátrumokban rendezett bikaviadalokkal, Avignon, az egykori pápai székhely, Cote d’Azur, az “Azúrpart”, amely keleten már Olaszországra emlékeztet: ez a mediterrán földsáv Franciaország nyaralóközpontja, egyúttal szabadtéri múzeuma a Római Birodalom örökségének is, amelynek a kultúrájából Franciaország latin hagyományai származnak. Ki csodálkozhat hát azon, hogy a franciák 80 százaléka saját hazájában tölti el a szabadságát?
A Földközi-tenger francia partjának sok arca van. Camargue-ben magány és a természet csendje, Nizzában, Cannesben és Monte Carlóban nyüzsgés és nagyvilági élet. Csaknem minden nagyobb városnak van elismert nyári fesztiválja, ezek sokszor igen rangos kulturális események. Hogy csak néhányat említsünk: zenei fesztivál Montpellier-ben, Aix- en-Provence-ban vagy Toulonban, színházi fesztivál Altiban és Avignonban. És ne feledkezzünk meg a májusi Cannes-i játékfilmfesztiválról.

Főbb városok:

Párizs, Lyon, Nizza, Versailles, Korzika

Utazási információk

Nemzetközi repülőterek

Paris,
Bordeaux, Marseille, Nice, Lyon, Toulouse, Ajaccio, Bastia, Cherbourg,
BaselMulhouse, Strasbourg, Caen, Clermont-Ferrand, Le Havre, Beauvais,
Béziers, Brest, Deauville, Dijon, Dinard, Le Touquet, Lourdes,
Montpellier, Morlaix, Nantes, Nimes.

Külképviseletek

Párizs, Nagykövetség Konzuli Osztálya
Cím: 92, rue Bonaparte, 75006 Párizs (6.ker)
Előhívó:
– külföldről/mobilról: +33 1,
– országon belülről: 01
Telefon: 56 36 07 54
Ügyelet: 56 36 07 54
Fax: 56 81 02 30
E-mail: consulat.de.hongrie@wanadoo.fr
Honlap: www.hongrie.org

Monaco, Tiszteletbeli Főkonzulátus
Tiszteletbeli főkonzul: Elek István
Cím: Le Mirabeau 2, Av des Citronniers
Előhívó:
– külföldről/mobilról: +377,
– országon belülről: –
Telefon: 93 50 20 18
Fax: 93 50 38 79
Konzuli kerület: Monaco

Beutazási feltételek, vámszabályok

– Az Európai Unió és a Schengeni Rendszer tagja, magyar állampolgárok érvényes útiokmány (személyi igazolvány, útlevél) birtokában
vízummentesen utazhatnak Franciaországba. A munkavállalás továbbra is előzetes engedélyhez kötött.
– Magyar állampolgárok tartózkodási engedély nélkül 90 napon túl is tartózkodhatnak Franciaországban.
– A magyar állampolgárok a magyarországi lakóhely szerint illetékes Megyei Egészségbiztosítási Pénztár által kiállított E111-es számú nyomtatvány alapján részesülhetnek a szükséges egészségügyi ellátásban. Javasoljuk, hogy kössön megfelelő utazási biztosítást annak érdekében,
hogy betegség, baleset esetén szélesebb körben részesülhessen ellátásban, illetőleg kártérítésben.

Ünnepnapok

– Újév
– Húsvét
– május 1.
– május 8.
– Áldozócsütörtök
– július 14.
– augusztus 15.
– november 1.
– november 11.
– Karácsony

Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 33
Központi segélyhívó: 112   Rendőrség: 17   Tűzoltóság: 18   Mentők: 15

Földrajz, gazdaság

Népességi adatok

Lakosság:57 372 000 fő
Népsűrűség:105.50 fő/km2
Nyelvek:francia, breton, német dialektus, flamand, katalán, baszk, olasz, spanyol.
Népcsoportok:francia (94,7%), német, spanyol, olasz, arab (5,3%).
Vallások:római katolikus (90%), protestáns (5%), mohamedán (3%), zsidó (1%), örmény katolikus (1%).

Földrajz, természeti adottságok

Terület:543 965.00 km2
Nagyobb települések:Paris (Párizs) 2 175 000 (9 319 000), Marseille 808 000 (1 230
000), Lyon 422 000 (1 262 000), Toulouse 366 000 (650 000), Nice
(Nizza) 346 000 (517 000), Strasbourg 256 000 (388 000), Nantes 252 000
(496 000), Bordeaux 213 000 (696 000), Montpellier 211 000 (248 000),
Rennes 204 000 (245 000), Saint-Étienne 202 000 (313 000), Le Havre 197
000 (254 000), Reims 185 000 (206 000), Lille 178 000 (959 000),Toulon
170 000 (438 000), Grenoble 154 000 (405 000), Brest 153 000 (201 000),
Dijon 152 (230 000), Le Mans 148 000 (189 000).
Legmagasabb pontok:Mont Blanc 4807 m.
Főbb folyók:Loire, Garonne, Rhőne, Szajna (Seine), Saone, Rajna (Rhin).

Földrajz

Változatos felszínét 3000-4000 m magas fiatal Lánchegységek,1000-1500 m magas rögvonulatok és a közéjük ékelődött
széles folyóvölgyek, tágas medencék, valamint szelíd dombvidékek jellemzik.

Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 22 300 USD

ipari-agrár ország.

Egyéb

Fontos információk: helyi információkat a helyi idegenforgalmi hivataloktól (Syndicats d’Initiatives) lehet kapni, az autópályákért fizetni kell, kötelező a biztonsági öv, nagyon erős hétvégén az autós forgalom az utakon. A francia strandok ellenőrzött minőségének jele a “kék zászló”, ami azt jelenti, hogy a tenger itt különösen tiszta.

További információk:

www.rendezvoussenfrance.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »