Malta

Malta

Hivatalos adatok

Hivatalos név:Máltai KöztársaságIdőzóna:GMT+01:00
Anyanyelven:Repubblika Ta’MaltaAutójelzés:M
Államforma:köztársaságPénznem:euro (EUR)
Főváros:VallettaElektromosság: 220 V

A Földközi-tenger közepén, Szicília és Afrika között fekvő Málta kis mérete ellenére változatos kulturális és turisztikai élményt nyújt az odalátogatóknak. Régi templomromok, tekintélyt parancsoló erődök, középkori paloták, szűk utcák, hatalmas katedrálisok és a köréjük fonódó legendák tanúskodnak az ország gazdag múltjáról. A három lakott szigetből (Málta, Gozo, Comino) és sok kopár sziklából álló kis ország nemcsak műemlékeivel, hanem természeti adottságaival is lenyűgözi az utazókat, a Földközi-tenger térségében keresve sem lehet búvárkodásra alkalmasabb öblöket, lagúnákat találni.
Az ország éghajlata mediterrán. A tél enyhe, csapadékos; a nyár forró, száraz. A mediterrán éghajlatból adódóan a téli átlaghőmérséklet 12-13 fok, a nyári 25-30 fok. A tenger vize előszezonban 18-20 fokos, főszezonban 24-25 fokos, utószezonban 20-21 fokos. Ezért a turistaszezon szokatlanul
hosszú, 6 hónapos (május-október).

Főbb városok:

Valletta, Bugibba, Gozo, Mafra-Cirkewwa, Mellieha Bay, Saint Pauls Bay

Utazási információk

Málta maga az élő történelem, olyan, mint egy nyitott múzeum, szinte bármerre indulunk az egyébként kicsi, így könnyen bejárható szigeten, műemlékekben botlunk. Bizony 6000 év történelme hagyta itt a kéznyomát, amire a mai napig nagyon vigyáznak.

Kötelező látványosság Valetta, a „három város”, Marsaskala, Paola, Sliema, Tarxien, Mdina, Rabat,Birzebbuga, Marsaxlokk, Mnajdra, és akkor csak a legfontosabbakat említettük. Ezernyi templom, csodálatos ősi óváros, több ezer éves neolitikus épületek, és fantasztikus természeti képződmények, mindez csillogó kék tengervízzel és szinte mindig tiszta éggel!

Látogassunk át Gozo szigetére is, rendszeres kompjárat köti össze a két szigetet. Itt Viktorián, a „főváráson” kívülMgarr, Marsalforn,Xaghra, és a hozzá tartozó kicsiny Comino sziget a kötelező felkeresendő célpont, de mindez egy napba kényelmesen belefér.

A konyha nagyon vegyes, hiszen rengeteg nemzet élt és él ezen a szigeten, de hal és tengeri állatok abszolút vezetik a sort. Helyi specialitásnak számít még a nyúl is, de sok az olasz étel is.

A közbiztonság, a higiénia, az infrastruktúra példás, a szervezettség tökéletes, de zajos és aktív éjszakai életre ne igazán számítsunk.

Ahogy ne keressünk hosszú kilométeres homokos partszakaszokat sem, a legtöbb helyen köves, sziklás partot találunk, szállodánk kiválasztásánál figyeljünk a part minőségére, mert a homokos részek aránya igen csekély!

Nemzetközi repülőterek

Luqa.

Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 356

Földrajz, gazdaság

Népességi adatok

Lakosság:362 000 fő
Népsűrűség:1 145.60 fő/km2
Nyelvek:máltai, angol, olasz.
Népcsoportok:máltai (olaszok és arabok leszármazottai), angol.
Vallások:római katolikus (98%), anglikán (2%).

Földrajz, természeti adottságok

Terület:316.00 km2
Nagyobb települések:Birkirkara 22 000, Qormi 20 000, Hamrun 14 000, Sliema 14 000, Mosta 13 000, Victoria (Rabat) 13 000, Zabbar 13 000.
Legmagasabb pontok:253 m.

Földrajz

A kopár, sziklás szigeteken fekvő ország éghajlata mediterrán, folyói nincsenek.

Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 7 300 USD

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »