Mdina & Rabat

Mdina & Rabat

Mdina történelme több mint 4000 évre vezethető vissza. A város a máltai keresztényég eredetéhez kapcsolódik, hiszen Szent Pál állítólag itt élt i.sz. 60-ban, miután a szigeteknél hajótörést szenvedett. Az éjjel lámpával kivilágított és a „csendes város” névvel illetett Mdina csodálatos élményt nyújt időtlen atmoszférájával, valamint kulturális és vallási kincseivel.

Mdinának uralkodóitól és szerepétől függően több különböző neve és címe is volt, legjobban mégis középkori elnevezése – a „Cittá Notabile” – azaz a Nemes Város jellemzi.

 Napjainkhoz hasonlóan Málta nemes családjainak adott otthont, melyek közül néhányan olyan normann, szicíliai és spanyol hűbérurak leszármazottai, akik Mdinát már a 12. századtól kezdődően otthonuknak tudhatták. Lenyűgöző palotáik Mdina szűk, árnyékos utcáit szegélyezik.

 Mdina Európa ókori fallal körülvett városainak egyik legnagyszerűbb példája, melyet egyedülállóvá tesz a középkori és barokk építészet keveredése.

A közeli Mdinához hasonlóan Rabat jelentős szerepet játszott Málta múltjában, és kulturális örökségének fő forrásaként ismert.

Ez a nagy provinciális település Melita római városának része volt. Az itt feltárt helyszínek és régészeti relikviák a város a római időszakban betöltött jelentős szerepéről tanúskodnak.

Századokon keresztül több vallási rend telepedett le Rabat határában, és tágas kolostorokban és rendházakban még mindig élnek itt ferences, dominikánus és Szent Ágoston rendbeli szerzetesek, akik templomaikban tesznek eleget az egyházközösség vallási feladatainak.

A város kereskedelmi központ, és hatalmas mezőgazdasági hátországának piacaként is működik. Jól ismert a turisták körében is olyan régészeti és történelmi helyszíneinek köszönhetően, mint a Római Ház (Villa), a Katakombák, a Szt. Pál Grotto, valamint nagyszerű templomok és kolostorok.

További információk: www.visitmalta.com/hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »