A Három Város

A Három Város

A Három Város izgalmas bepillantást nyújt Málta világába és történelmébe. E nagyrészt nem látogatott városok a valódi élet egy-egy darabjai, és futó pillantást nyújtanak Málta tengerészeti kincseibe.

A Három Város joggal tart igényt a máltai történelem bölcsője elnevezésre, hiszen Vittoriosa, Senglea és Cospicua otthonként és erődként szolgált csaknem minden a szigeteken letelepedett nép számára.

Kikötő öbleit a föníciaiak ideje óta használják: a dokkok mindig megélhetést biztosítottak a helyi emberek számára, de egyben sebezhetővé is tették őket, amikor Málta uralkodói háborút vívtak. Szent János Rend lovagjainak első otthonaként szolgáló Három Város palotái, templomai és bástyái sokkal régebbiek, mint Vallettáé.

A szigeteken sehol máshol nem ünneplik úgy a szent napokat és ünnepeket, mint az itteni helyi közösségek. A leglátványosabb esemény a húsvéti körmenet, melynek során „Feltámadt Krisztus” szobrokat visznek körbe futva a zsúfolt utcákon.

VITTORIOSA (BIRGU)

A Vittoriosa, vagyis Birgu, a Három Város egyike, az egyik hegyfenéken fekszik, amely Vallettával szemben a Grand Harbourba nyúlik.

Csúcsa a St. Angelo erőd, amely a szigetek talán legrégebbi erődítménye. Az erőd és a város stratégiai helyzete az évezredek során arra késztette egyeseket, hogy ezt a területet ” a máltai történelem bölcsőjének ” nevezzék . Természetesen a föníciaiaktól kezdve a britekig a telepesek és az uralkodók mindannyian éltek itt a védekezéssel. Birgu város részének tiszteletére La Valette nagymester Civitas Vittoriosa névre keresztelte a ” Győztes város ” nevet . Vittoriosa volt a lovagok első otthona, amikor 1530-ban megérkeztek. Mint ilyen, sok fontos építészeti gazdagságot tartalmaz. Az itteni „ padlizsánok ” (paloták), a paloták és a templomok idősebbek, mint a vallettai.

A legfontosabb események közé tartozik a Szent Lőrinc-templom, amelyet Málta legkiemelkedőbb barokk építésze, Lorenzo Gafa ‘tervezett, az inkvizítori palota, a St. Angelo erőd és a Tengerészeti Múzeum.

Elérhetőség

 • Elérhetőség: Vittoriosa Helyi Tanács
 • Telefon: +356 21662166
 •  +356 21662266

SENGLEA 

Ez a kis város, az úgynevezett Három város egyike, a Grand Harbourba nyúló keskeny hegyfokon áll.

A földet 1551-ben Claude de la Sengle nagymester erősítette meg. A máltai gyakran használják a terület korábbi nevét, az L-Isla-t, ami a szigetet jelenti, vagy röviden a „félsziget” rövidítést jelenti. Az 1565-ös nagy ostrom idején Senglea-t a szárazföldi oldalán a Szent Mihály-erőd és a patak túloldalán a Vittoriosa csúcsán álló Szent Angyal-erõ védte. Az emberek hősies szerepe arra késztette Jean de la Valette nagymestert, hogy a városnak Citta ‘Invicta címet adják, az legyőzhetetlen város. Testvérvárosaihoz hasonlóan Senglea is súlyos károkat szenvedett a második világháború alatt. Épületeinek több mint 75 százaléka megsemmisült. A Madonna születésének szentelt plébániatemplom újjáépült és megőrzi művészeti örökségét.

A város kiemelkedő a kikötőre néző gyönyörű kikötőjéről, amely a Senglea Point-i Safe Haven Gardens területéről a Vallettára néz. Az Il-Gardjola néven ismert kő vedette a bástya pontján kilátóhelyként szolgált a kikötő bejáratának őrzésére. Az ablakai fölött a faragott szem és fül az éberség szimbólumai.

Elérhetőség

 • Elérhetőség: Senglea Helyi Tanács
 • Telefon: +356 21662424
 •  +356 21662566
 • Fax: +356 21806635

COSPICUA (BORMLA)

Cospicua a legnagyobb város három legnagyobb városa a Vallettával szemben lévő Grand Harbourban.

Sokan ismerik korábbi nevén, Bormla néven. A várost a Szent János lovagok átnevezték az 1565-ös nagy ostrom során népének bátor („szembetűnő”) szerepe miatt.

Cospicua partvonalának nagy részét a régebbi kikötő veszi fel – a területet most kikötőként helyreállítják és fejlesztik. A város jelentős károkat szenvedett a második világháború alatt, és bár újjáépítették, kevesebb lakosa van, mint a háború előtti években.

A modern Cospicua fontos piacközpont a kikötők szívében. A kulturális érdekű fő épület a Szeplőtelen Fogantatás Kollégiumi Temploma, amely gyönyörű műalkotásokban gazdag. Az 1638-ban épült Firenzuola-erődítmények és a Három város belvízvédelmének részét képező Margherita-vonalak főbb nevezetességek. A Margherita-vonalak valójában a régi Cospicua egyetlen része, amely túlélte a második világháborút.


Málta és Gozo felfedezése a People & Culture révén

Az Idegenforgalmi, Környezetvédelmi és Kulturális Minisztérium által 2011-ben kezdeményezett projekt számos útvonal kidolgozásához vezetett falvak és városok számára, amelyeket a main turizmus szempontjából a periférián tartanak, de amelyek ennek ellenére bemutatják a valódi és a Máltai-szigetek hiteles tapasztalata.

Bormla egyike volt azoknak a helységeknek, amelyek szerepelnek a projekt számára kidolgozott első útvonal- és térképkészletben.

Elérhetőség

 • Elérhetőség: Cospicua Helyi Tanács
 • Telefon: +356 21663030
 •  +356 21672222
 • Fax: +356 21664236

További információk: www.visitmalta.com/hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »