Antalya

Antalya

Antalya a Török Riviéra fővárosa, csodálatos tengerpartjaival, természeti szépségeivel és építészeti emlékeivel évről évre visszacsábítja az idelátogató turistákat. A városközpont mindkét oldalán hosszan elhúzódó kavicsos és homokos strandok találhatóak. A pálmákkal szegélyezett sétányok Antalya legvonzóbb bevásárló paradicsomai. Az óváros számtalan bazárja és butikja fantasztikus kínálatot rejt akár aranyról, szőnyegről vagy bőráruról legyen is szó.

A várost gyűrűként öleli körül a Taurus-hegység, ennek köszönhető a különleges éghajlat, ugyanis a hegység által körbezárt síkságon megreked a tenger felől érkező levegő. Antalya a Földközi-tenger gyöngye, a „török turizmus fővárosaként“ is emlegetik. Az i.e. I. században II. Attalosz pergamoni király elrendelte, hogy találják meg a világ legszebb táját számára: a földi paradicsomot. Miután emberei rábukkantak a helyre, Attalosz király várost építtetett és az „Attaleia“ nevet adta neki, ez később Adalia-ra, majd Antalya-ra módosult.

A város jelképe a Yivli-minaret, amit sokan “kavicsos” minaretnek neveznek. A város minden részéből látható vörös téglából készült tornyot 1230-ban emelték, nem önálló egység, hanem az I. Alaattin Kaykübat szeldzsuk uralkodó által építtetett Ulu-dzsámi tartozéka, pedig a dzsámitól pár méterre, külön áll.

A Hadrianus kaput két, terméskőből épített szögletes bástya – egyik a római, a másik a szeldzsuk idők emléke – között pillantjuk meg. A két bástyát összekötő, háromnyílású, fehér márványborítású díszkaput 130-ban emelték, Hadrianus császár bevonulásának tiszteletére. A nyolc méter magas, fehér oszlopok korinthoszi stílusról árulkodnak.

A repülőtértől és a várostól nem messze található homokos, lassan mélyülő partszakasz, mely nagyon népszerű a turisták körében. Az elmúlt években rohamos fejlődésnek indult, nagy un. tematikus szállodák épülnek, hatalmas befogadóképességgel. A szállodák szomszédságában bevásárló központok is a vendégek kényelmét szolgálják.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »