Törökország

Törökország

Hivatalos adatok

Hivatalos név:Török KöztársaságIdőzóna:GMT+02:00
Anyanyelven:Türkiye CumhuriyetiAutójelzés:TR
Államforma:köztársaságPénznem:új török líra (TRY)
Főváros:AnkaraElektromosság:220 V

Törökország évezredeken át a világ egyik legfontosabb összekötő útja volt: a keletről érkező, fűszerekkel és selyemmel megrakott karavánok a ma Isztambul néven ismert városon át vonultak a nyugati vásárterekre. Mégis, ez az Európába is átnyúló nagy kiterje­désű ázsiai ország egészen az utóbbi időkig ismeretlen volt a turizmus számára, 8000 km hosszú csodálatos tengerpartja, képeslapra kívánkozó halászkikötői, kristálytiszta tenge­rei és a megejtően szép táj mind elkerülte a nyaralni készülők figyelmét

Törökország az “utazók” vadászterü­lete, azoké, akiket vonzott a letűnt civilizációk megszámlálhatatlan emléke, a fényűző szultáni paloták, az ottomán mecsetek, az ámulatba ejtő archeológiai helyszí­nek, a sziklába vájt barlanglakások és az ősi termálfürdők. Európainál is jobban kiépített infrastruktúrának köszönhetően akár nyaral valaki, akár körutazások érdeklik, megtalálja a maga számításait, illetve természetesen azok is, akik ezt a két nyaralási formát kombinálni szeretnék.

Törökország hatalmas tengerparti sávjában mindenki megtalálja a neki tetsző partot, van sziklás, köves, kavicsos, vagy fénylő puha homokos, lassan mélyülő, egyből úszható és búvárkodható egyaránt. A dalamani részt inkább a természet szerelmeseinek ajánljuk, ezen a részen csodálatos partszakaszokat, tájakat találunk, de kirándulásokat is lehet tenni ősi archeológiai helyekhez. Az Antályai partszakaszon inkább nagyobb egybefüggő partrészeket találunk mind homokos, mind köves, mind sziklás változatban, de a történelmi helyeknek a környéken se szeri se száma. Látogassuk meg Side óvárosát, menjünk el a Mikuláshoz, nézzük meg az elsüllyedt várost, Perge ősi városát, az aspendoszi éppen maradt színházat és természetesen a főváros Antálya nevezettségeit, óvárosát.

A körutak elmaradhatatlan állomásai Kónya, Pamukále mesebeli képződményei, Göreme holdbéli tájai, Bursa városa, Pergamon, Trója, Ephesos, hogy csak a legismertebbeket említsük.

Főbb városok

Alanya, Antalya, Belek, Bodrun, Istanbul, Kemer, Kusadasi, Marmaris, Side

Utazási információk

Vásárlás!

Óriási legendák keringenek arról, mi mindent érdemes Törökországban vásárolni. Nos az utóbbi években az hatalmas vagyonos orosz és jobb módú európai turisták főleg a partszakaszokon nagyon felverték az árakat és valljuk meg, lerontották a minőséget is. Az régen oly híres arany, bőr és textilárut nagyon vizsgáljuk meg, próbáljunk alkudozni, de a legjobban akkor járunk, ha turista áradattól távolabb, kisebb városokban vagy épen a szárazföld belsejében levő városokban vásárolunk.

Ez a helyzet gyakorlatilag a szőnyegekkel és különféle réz és egyéb kézműves termékekkel is, bár ősszel, a szezon vége felé, ruhaneműktől
az értékesebb tárgyakig bármit jóval olcsóbban meg tudunk venni. Alkudni mindig mindenhol kötelező!!

A tévhitekkel ellentétben, ha nem a szállodánk szolgáltatásait vesszük igénybe, Törökországban a vendéglátó egységek árai egyáltalán nem olcsók, ha nyaralásra fizetünk be, érdemesebb az All Inclusíve formát választani, akkor garantáltan nem érhet minket meglepetés.

A fakultatív kirándulások, sportszerek és autó bérlése nem drágább, mint más tengerpartokon, sok helyen lehet alkudozni főleg a főszezonon
kívül. A vezetéssel és a forgalommal a tengerparti részeken nincs különösebb probléma, már szinte Európai módon folyik a közlekedés, de a szárazföld belseje felé, csak felkészülten és nagy gyakorlattal induljunk útnak.

A közbiztonság a tengerpartokon jó, de természetesen az éjszakai életben itt is lehetnek gondok, mint bárhol a világon. A vagyon elleni cselekmények legtöbbször nem a törökök számlájára írható… A hölgyeknek kellemetlen lehet a túlzott közeledés, de ezt meg lehet előzni, ha nem túl kirívó ruhákban közlekedünk az utcákon, bazárban.

Nemzetközi repülőterek

Isztambul, Izmir, Ankara, Adana, Antalya.

Ünnepnapok

– Április 23.: gyermeknap
– Május 19.: ifjúsági nap
– Augusztus 30.: győzelem ünnepe
– Október 29.: köztársaság napja

Változó időpontú vallási ünnepek:
– Áldozati ünnep (4 nap, 2005-ben februárban)
– Cukor ünnep (3 nap, 2005-ben novemberben)

Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 90
Rendőrség: 155   Tűzoltóság: 110   Mentők: 112

Földrajz, gazdaság

Népességi adatok

Lakosság:57 326 000 fő
Népsűrűség:73.50 fő/km2
Nyelvek:török, kurd, arab.
Népcsoportok:török (90%), kurd (7%), arab (1%), cserkesz, örmény, görög, bolgár, grúz (2%).
Vallások:mohamedán (99%), római katolikus, protestáns, zsidó (1%).

Földrajz, természeti adottságok

Terület:789 452.00 km2
Nagyobb települések:Istanbul (Isztambul) 6 620 000, Ankara 2 559 000 (3 022 000),
Izmir 2 139 000 (2 665 000), Adana 972 000 (1 430 000), Bursa 835 000 (1
031 000), Gaziantep 603 000 (760 000), Konya 543 000 (1 015 000),
Kayseri 461 000 (588 000), Mersin (Icel) 422 000 (701 000), Eskisehir
416 000 (455 000), Diyarbakir 381 000 (560 000), Antalya 378 000 (514
000).
Legmagasabb pontok:Ararát (Büyük Agri dagi) 5165 m.
Főbb folyók:Kizilirmak, Büyükmenderes, Eufrátesz (Firat), Tigris (Dicle), Sakarya, Kura (Kurucay).
Főbb tavak:Van-tó, Tuz-tó, Beysehiri-tó, Egridiri-tó, Kebani-víztároló, Hirfanli-víztároló.

Földrajz

A peremhegységek által közrezárt, lefolyástalan, száraz Anatóliai-magasföld gyér növényzetű, sós-agyagos sztyeppvidékét keletről egy magas fennsík határolja, peremén számos vulkáni kúppal.

Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 1 950 USD

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »